"Προσωπογραφίες" του Σταμάτη Παπασταματίου

04.10.2007
Tην έκθεση ζωγραφικής του Σταμάτη Παπασταματίου με τίτλο: «Προσωπογραφίες» παρουσιάζει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από 10 έως 21 Οκτωβρίου 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Tην έκθεση ζωγραφικής του Σταμάτη Παπασταματίου με τίτλο: «Προσωπογραφίες» παρουσιάζει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από 10 έως 21 Οκτωβρίου 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Ο ζωγράφος Σταμάτης Παπασταματίου γεννήθηκε στους Σπαθαραίους της Σάμου το 1917. Ήταν το πρώτο παιδί του ζωγράφου και λόγιου Γιώργου Παπασταματίου. Τα σκίτσα της παιδικής και νεανικής του ηλικίας προκαλούν έκπληξη στους δασκάλους του, οι οποίοι τον προτρέπουν να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Μετά το τέλος του ελληνοϊταλικού πολέμου πηγαίνει στον Άθω, όπου μαθητεύει κοντά στους αγιορείτες μοναχούς δασκάλους και μαθαίνει την τεχνική του λαδιού και του αυγού στην αγιογραφία. Το 1954 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα και ασχολείται αποκλειστικά με την ζωγραφική στην οποία και αφιερώνεται ολόψυχα. Τα επόμενα 2 χρόνια βραβεύεται και στις δύο πανελλήνιες εκθέσεις ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκαν. Διατηρεί ατελιέ στην Πλάκα και ζωγραφίζει κλασικά έργα χρησιμοποιώντας κυρίως το λάδι, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την αγιογραφία. Στο εργαστήριο του διδάσκει αφιλοκερδώς νέους καλλιτέχνες οι οποίοι τον αποκαλούν «δάσκαλο». Ανάμεσά τους οι Ηλίας Λιαούρος, Νίκος Κουδουμνάκης, Αναστάσης Δαμίγος, Γιώργος Αργυρός, Νίκος Βλαχογιάννης, Δημήτρης Μούρλας, Βασίλης Κανταρέλης.


Ο ζωγράφος έφυγε από την ζωή το 1984 αφήνοντας πίσω του πολύτιμο έργο. Η κόρη του Φωτεινή Παπασταματίου-Καββαδά με την συγκεκριμένη έκθεση υλοποιεί την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της ότι θα πραγματοποιήσει μια αναδρομική - τιμητική έκθεση όλων των έργων του. Την ημέρα των εγκαινίων θα προηγηθεί στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στις 19:00 η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Φωτεινής Παπασταματίου-Καββαδά με τίτλο: «ΑΓΡΥΠΝΙΑ» .
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».


Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές τόσο στη Σάμο όσο και στην Αθήνα, τοπία και προσωπογραφίες κυρίως. Φορητές επίσης εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο υπάρχουν σε πολλές εκκλησίες της Ελλάδας.

Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007, ώρα 19:30
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - αίθουσα Ν. Γύζης:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. ? 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας