Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας - Έργο Σπάρτακος

09.10.2007
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την παράσταση 'Σπάρτακος' από το Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας.
Τι: Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας - Έργο Σπάρτακος
Που: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Πότε: 11 & 12 Νοεμβρίου
Είσοδος: 60€, 50€, 40€, 30€, 20€

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την παράσταση 'Σπάρτακος' από το Μεγάλο Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας των Natalia Kasatkina και Vladimir Vasilyov.

Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Χορογραφίας Μόσχας, οι Natalia Kasatkina και Vladimir Vasilyov συμμετείχαν στο θέατρο Μπολσόι, όπου χόρεψαν για περισσότερα από 20 χρόνια. Από το 1961, ως σολίστες της ομάδας Μπολσόι, άρχισαν την καριέρα τους ως χορογράφοι και διευθυντές όπερας.

Ανέβασαν παραγωγές avant garde "Geologists" και "The Rite of Spring", όπου η ακροβατική ακρίβεια και πλαστικότητα της χορογραφίας μεταμόρφωσαν τον κλασικό χορό. Οι Ν. Kasatkina και V. Vasilyov ανέβασαν παραγωγές μπαλέτου και όπερες στις καλύτερες αίθουσες της Ρωσίας και του εξωτερικού.

Ηγήθηκαν του μισοκατεστραμμένου συνόλου "Classical Ballet" το 1977 και σύντομα το έκαναν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα μπαλέτου στη Μόσχα. Κατάφεραν να διατηρήσουν το κύρος τους για περίπου 30 χρόνια. Ανέβασαν τέλεια τις καλύτερες κλασικές παραγωγές, κάνοντας τις συναρπαστικές και για τις νέες γενιές θεατών. Ανέδειξαν μαζί πολλά αστέρια σολίστες - παγκόσμιας φήμης.

Οι Kasatkina και V. Vasilyov είναι κάτοχοι, μεταξύ άλλων, του Κρατικού Βραβείου ΕΣΣΟ και πολλών διεθνών βραβείων, μεταξύ αυτών το παγκόσμιο βραβείο της Natalia Kasatkina '500 παγκόσμιοι ηγέτες της Ανθρωπότητας του 20ου αιώνα'.

Σήμερα, αποτελεί ηγετικό θίασο μπαλέτου στη Ρωσία. Σύμφωνα με κάποιο είδος ανεπίσημης αξιολόγησης, το Μεγάλο Κλασικό Μπαλέτο της Μόσχας των Natalya Kasatkina και Vladimir Vasilyov έρχεται αμέσως μετά τους θιάσους Μπολσόι και Mariinsky.

Το ρεπερτόριο του θιάσου περιλαμβάνει τις ακόλουθες παραγωγές μεγάλου μήκος «Λίμνη των Κύκνων» και «Καρυοθραύστης» του P.Tchaikovsky, «Δον Κιχώτης», του L. Minkus, «Σταχτοπούτα» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του S. Prokofiev, «Γκιζέλα» του A. Adam, "Gayane" του Α. Khachaturyan, «Δημιουργία του κόσμου» και «Πούσκιν» από A. Petrov, "Natalie ή the Swiss Milkmaid" από τους Girovets και Carafa di Colobrano, «Το Μαγικό Τζάκετ» του Ν. Karetnikov, «Η τραβιάτα» των G. Verdi και P. Salnikov κλπ.

Ο θίασος επίσης εκτελεί μπαλέτα μιας πράξης όπως «Το φιλί της Νεράιδας», «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» και το "fire-bird" του I. Stravinsky, «Ο υπέροχος Μανδαρίνος» του Β. Bartok, «Το Λυκόφως του Πέτερσμπουργκ» (η Πέμπτη Συμφωνία) του P. Tchaikovky), «Τριστάνος και Υζόλδη» του R. Wagner, «Ποίημα Έκστασης» του A. Skryabin, "Alborada del Graciozo" του M. Ravel κλπ.

Οι πρωτότυπες παραγωγές τους αναγνώρισαν ως καινοτόμους και τους επέτρεψαν να αναπτύξουν νέες μορφές χορογραφίας καθώς προσπάθησαν να βρουν μια νέα γλώσσα στο χορό. Δημιούργησαν το δικό τους στιλ μπαλέτου που συνδυάζει κλασικές παραδόσεις και μοντέρνα στοιχεία. Επίσης προσθέσανε νέα ζωή σε πολλά κλασικά. Ολόκληρο στερέωμα εκπληκτικών σύγχρονων περφόρμερ, συμπεριλαμβανομένων των Michail Baryshnicov, Irek Mukhamedov, Irina Kolpakova, Ekaterina Maksimova, Aleksander Godunov, Vladimir Malakhov, Galina Stepanenko, Stanislav Isaev, εμφανίστηκαν στις καλύτερες.