Ρωγμή στην Τate Modern

10.10.2007
Το νέο απόκτημα της Tate Modern κάθε άλλο παρά "ασφαλές" φαίνεται στους χιλιάδες επισκέπτες της βρετανικής γκαλερί μοντέρνας τέχνης στο Λονδίνο.

Το νέο απόκτημα της Tate Modern κάθε άλλο παρά "ασφαλές" φαίνεται στους χιλιάδες επισκέπτες της βρετανικής γκαλερί μοντέρνας τέχνης στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα αποκαλύφθηκε στην αίθουσα "της τουρμπίνας" (Turbine Hall) μια ρωγμή μήκους 150 μέτρων, η οποία διαπερνά την ισόγεια αίθουσα του μουσείου.

Το έργο ανήκει στην Κολομβιανή γλύπτρια Doris Salcedo και ξεκινά σαν πολύ λεπτή γραμμή-ρωγμή, η οποία σταδιακά φαρδαίνει και γιγαντώνεται, αναπτύσσοντας υπόγεια χάσματα σε όλο το χώρο. Στα κενά η γλύπτρια έχει εφαρμόσει συρμάτινο πλέγμα, που θυμίζει φράκτη φυλακής.

Η Salcedo, κράτησε τις λεπτομέρειες του έργου κρυφές μέχρι τη μέρα της αποκάλυψής του στο ευρύ κοινό. Όταν ερωτήθηκε πόσο βαθιά είναι η ρωγμή απάντησε: "Είναι απύθμενη, τόσο βαθιά όσο η ανθρωπότητα".

Η Salcedo δήλωσε ότι ο "αρνητικός χώρος" του έργου συμβολίζει την εμπειρία των παράνομων μεταναστών. "Αναπαριστά σύνορα, τις εμπειρίες των μεταναστών, την εμπειρία του φυλετικού διαχωρισμού και μίσους. Είναι η εμπειρία ενός ατόμου του Τρίτου Κόσμου όταν έρχεται στην καρδιά της Ευρώπης."

"Η ιστορία του ρατσισμού άγει παράλληλους βίους με την ιστορία του μοντερνισμού. Είναι η ανείπωτη σκοτεινή της πλευρά" γράφει η Salcedo. Στο εξίσου σκοτεινό και «επιθετικό» διάνοιγμα του εδάφους της Tate η Salcedo αποκαλύπτει το "κάταγμα" της ίδιας της έννοιας του μοντερνισμού.

Το έργο ονομάζεται «Shibboleth», και θα εκτίθεται μέχρι τις 6 Απριλίου στη μεγαλειώδη αίθουσα "Turbine Hall", ένα τεράστιο υπόγειο χώρο που χρησίμευσε ως αποθήκη μηχανημάτων, όταν το κτίριο της Tate Modern ήταν σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.