Άλλη μια δημοπρασία ελληνικής τέχνης

10.10.2007
Μετά το Greek Sale του Σόθμπις, άλλη μία δημοπρασία ελληνικής τέχνης ανακοινώθηκε από τον Οίκο Μπόναμς, για τις 13 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο.
Μετά το Greek Sale του Σόθμπις, άλλη μία δημοπρασία ελληνικής τέχνης ανακοινώθηκε από τον Οίκο Μπόναμς, για τις 13 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο.

Στο αντίστοιχο Greek Sale του Μπόναμς αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν ένα ιστορικό έργο του φιλελληνισμού του 19ου αιώνα, με θέμα την «Ελληνίδα μάνα», και η τρίτη παραλλαγή της «Χαρτορίχτρας» του Νικολάου Γύζη. Η τιμή εκτίμησης και για τα δύο είναι 148.000 -220.000 ευρώ.

Για την «Ελληνίδα μάνα» (1860) του Ιταλού Τσέζαρε Φέλιξ Ντελ Άκουα (ελληνικής ιδιωτικής συλλογής) ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από εγχώρια ιδρύματα και μουσεία, λόγω του φιλελληνικού θέματος, αλλά και από το εξωτερικό.

Η τρίτη παραλλαγή της «Χαρτορίχτρας» του Γύζη, χρονολογημένη το 1886 (οι άλλες δύο ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη και στην Τράπεζα της Ελλάδος), ήταν εν πολλοίς άγνωστη, καθώς δεν έχει βγει ποτέ στο εμπόριο τέχνης.

Αντιθέτως, η δεύτερη παραλλαγή του «Παππούς και εγγονός» του Γύζη, που θα δημοπρατηθεί στις 14 Νοεμβρίου, από τον Σόθμπις, ήταν εντελώς άγνωστη.

Το Greek Sale περιλαμβάνει 200 έργα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ο μεγαλύτερος σε διαστάσεις (3,5 x 2,5) πίνακας του Φασιανού που έχει περιληφθεί σε δημοπρασία, «Ο αγγελιοφόρος», με τιμή εκκίνησης 80.000 - 120.000 λίρες.