Πολυδιάστατο το φετινό Εθνικό!

11.10.2007
Το Εθνικό Θέατρο, στο κατώφλι της νέας χειμερινής θεατρικής περιόδου, δίνει το νέο του στίγμα. Ένα πολυδιάστατο ρεπερτόριο με εφτά διαφορετικές παραγωγές σε εφτά σκηνές, είναι η αρχή της διαδρομής μας σε «Αυτόν τον κόσμο, τον μικρό, τον μέγα».
Το Εθνικό Θέατρο, στο κατώφλι της νέας χειμερινής θεατρικής περιόδου, δίνει το νέο του στίγμα. Ένα πολυδιάστατο ρεπερτόριο με εφτά διαφορετικές παραγωγές σε εφτά σκηνές, είναι η αρχή της διαδρομής μας σε «Αυτόν τον κόσμο, τον μικρό, τον μέγα»:

«Ο ηλίθιος», του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: Μετά την περσινή επιτυχία συνεχίζεται και φέτος, η παρουσίαση του κορυφαίου μυθιστορήματος του ρώσου δημιουργού στην Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού από τις 19 Οκτωβρίου.

Στις 20 Οκτωβρίου στο Παιδικό Στέκι ξεκινά «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου: ένα παραμύθι που φέρνει αντιμέτωπους τον κόσμο της Ανατολής με τον κόσμο της Δύσης, για να αποδείξει τελικά στους μικρούς θεατές ότι μέσα στο διαφορετικό κρύβονται αυτά που μας ενώνουν, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Αποκλειστικός χορηγός στο Παιδικό Στέκι, είναι η Eurobank.

«Ο έμπορος του Λας Βέγκας»: Ο Έμπορος της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ μετακομίζει, από τις 2 Νοεμβρίου, στο Λας Βέγκας, όπου ο τζόγος και το χρήμα είναι οι απόλυτες αξίες, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μαρκ Φον Χένινγκ, στο θέατρο Rex ? Σκηνή Κοτοπούλη.

«Η κασετίνα», του Καρλ Στέρνχαϊμ: πίσω από τις κλειστές πόρτες το χρήμα γίνεται αντικείμενο ερωτικού πόθου σε αυτή τη μαύρη γερμανική κωμωδία, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 9 Νοεμβρίου, στο θέατρο Κάππα, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη.

«Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου: το κορυφαίο κείμενο του Αισχύλου ανοίγει τον κύκλο της έρευνας για το αρχαίο δράμα και την λειτουργία του στον κλειστό χώρο. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, θα παρουσιαστεί αρχικά στο Χονγκ Κονγκ και στη Γερμανία και στη συνέχεια στην Αθήνα, από τις 15 Νοεμβρίου στη Νέα Σκηνή που από φέτος στεγάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.

«Πλαστελίνη», του Βασίλι Σίγκαρεφ: το έργο του ρώσου συγγραφέα που προκαλεί με τη βιαιότητα και τον κυνισμό των εικόνων του, την ίδια στιγμή που με το υπόγειο χιούμορ και τη βαθιά ποιητική του γλώσσα αφήνει μια αχτίδα ελπίδας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Β’ Σκηνή της Πειραματικής Σκηνής από τις 16 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

«Η νύχτα των μυστικών», του Άκη Δήμου: σε ένα μυστηριώδες τσίρκο, ένα ζευγάρι εγκλωβίζεται στο λαβύρινθο των παρασκηνίων και, αναζητώντας διέξοδο, συναντά ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ηρώων, δοκιμάζει ιδιαίτερες εμπειρίες και αναθεωρεί τη ζωή του, σε ένα έργο που θα πάρει την τελική του μορφή στις πρόβες, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, από τις 23 Νοεμβρίου στη Β’ Σκηνή της Νέας Σκηνής.

Φέτος στο Εθνικό Θέατρο καθιερώνεται ο θεσμός των προ-παραστάσεων.
Δύο προ-παραστάσεις, πριν από την επίσημη πρεμιέρα, θα δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση με μειωμένο εισιτήριο και να πάρουν μέρος σε συζητήσεις με τους συντελεστές.

Εκδηλώσεις, εικαστικές δραστηριότητες, ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις, αναγνώσεις, προβολές εγκαινιάζουν την Άλλη Διάσταση. Μια σειρά από δράσεις με στόχο οι θεατές να «αγγίξουν» με έναν τρόπο διαφορετικό την τέχνη του θεάτρου οι οποίες θα ξεκινούν σε κάθε σκηνή παράλληλα με την έναρξη των παραστάσεων.

Το Εθνικό Θέατρο, τέλος, από φέτος, υιοθετεί για πρώτη φορά το θεσμό των συνδρομητών με σκοπό την εδραίωση μιας μακροπρόθεσμης σχέσης με τους θεατές του και την πρόσφορα της δυνατότητας εισόδου στις παραστάσεις με ιδιαίτερα προσιτές τιμές και επιπλέον προνόμια.

Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων από Πανεπιστημίου 48 αλλά και στα τηλέφωνα: 801 -11- 60000 (από σταθερό) και 210 6786000 (από κινητό).