Ενα "Ψυγείο" στο θέατρο Πορεία!

11.10.2007
Τι μπορεί να συμβεί όταν ο/η Α., ένας/μια συγγραφέας τραβεστί -και πρώην μανεκέν- στα πεντηκοστά του/της γενέθλια παίρνει δώρο ένα ψυγείο, από τη μητέρα του/της
Τι μπορεί να συμβεί όταν ο/η Α., ένας/μια συγγραφέας τραβεστί -και πρώην μανεκέν- στα πεντηκοστά του/της γενέθλια παίρνει δώρο ένα ψυγείο, από τη μητέρα του/της;

Η ζωή του ήρωα θα αναδυθεί σε όλη της τη γκάμα με τρόπο αντισυμβατικό και προκλητικό. Η μητέρα, η γκουβερνάντα, η θυρωρός και ο σατράπης σύζυγός της, η σκυλίτσα, ο εκδότης του, η ψυχίατρος θα εμπλακούν στα δίχτυα που υφαίνονται αριστοτεχνικά μεταξύ του χιούμορ και της τραγωδίας.

Το έργο ισορροπεί ανάμεσα στο τέχνασμα, το πυροτέχνημα, την εφευρετικότητα, το ψέμα, την ειλικρίνεια, το πάθος, το συναίσθημα και την εσωτερικότητα.

«Το Ψυγείο» είναι ένα χαστούκι στον καθωσπρεπισμό. Είναι ένα έργο που σε κάθε στροφή του σε περιμένει η έκπληξη. Ένα έργο που σε συνδυασμό με το αφοπλιστικό χιούμορ του σε απογειώνει. Είναι μια πανίσχυρη αποκάλυψη του παραλόγου της εποχής μας. Είναι μια κωμωδία , που απελευθερώνει το θεατή από το βάρος που βιώνει μέσα σ’ αυτόν τον αυταρχικό κόσμο.

Έργο με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης αποτελεί πραγματικό άθλο για τον ηθοποιό που αναλαμβάνει να ζωντανέψει όλους αυτούς τους ετερόκλητους ήρωες. Είναι σε συνεχείς μεταμορφώσεις- διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικά φύλα, διαφορετικές προσωπικότητες και καταστάσεις.


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Raul Damonte Botana, γνωστός καλλιτέχνης στο ευρύ κοινό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Copi, γεννήθηκε στην Αργεντινή και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της νεότητάς του στο Μοντεβιδέο.
Με γιαγιά και πατέρα δημοσιογράφους στα εγκυρότερα έντυπα της Αργεντινής, επέδειξε πολύ νωρίς ιδιαίτερο ταλέντο στο σχέδιο και σύντομα δημοσίευσε σκίτσα του στην εφημερίδα του πατέρα του και στο σατιρικό περιοδικό Tia Vicenta. Η πολιτική δράση του πατέρα του οδήγησε την οικογένεια σε μετακινήσεις στην Ουρουγουάη, Αϊτή και τέλος στη Νέα Υόρκη.
Τελικά εγκαταστάθηκε οριστικά στο Παρίσι όπου διακρίθηκε σαν καρτουνίστας σε εφημερίδες όπως η Nouvel Observateur. Από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία διεθνώς αυτή την περίοδο, ήταν Η Καθιστή Γυναίκα.
Συμμετείχε και δραστηριοποιείτο σε ομάδες με καλλιτεχνική και πολιτική δράση, σχολιάζοντας με πρωτοποριακό τρόπο την εποχή του, παρέα με τον Αραμπάλ, τον Τοπόρ και άλλους.
Έχει διακριθεί σε πολλούς τομείς της Τέχνης: από το διήγημα και το μυθιστόρημα μέχρι το κόμικς και από το θέατρο μέχρι τη σκηνοθεσία και την τέχνη του ηθοποιού.
Πέθανε το 1987 σε ηλικία μόλις 48 χρόνων. Η τέχνη του είναι ακόμη ζωντανή σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο Πορεία από 23 Οκτωβρίου
Mετάφραση του Δημήτρη Οικονομίδη
Σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzalez
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανατολή Αθανασιάδου
Σκηνικά-κοστούμια του Χρήστου Κωνσταντέλλου
Μουσική: Ορέστης Καμπερίδης
Φωτισμοί: Αλέξης Πηλός
Τους ρόλους του/της Α. και της μητέρας ερμηνεύει ο Δημήτρης Οικονομίδης
Τους ρόλους της Γολιάθας, του ντετέκτιβ και τις φωνές του εκδότη, της δοκτορέσσας Φρόϋντ και της μητέρας ερμηνεύει ο Γιάννης Στεφόπουλος
Χορός ?τραγούδι: Γιάννης Φίλιας

Παραστάσεις
: Τρίτη και Τετάρτη: 9.15 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 18ευρώ, ομαδικό 15 ευρώ ( γκρουπ άνω των 7 ατόμων ), φοιτητικό 12 ευρώ

Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3-5 + Γ’ Σεπτεμβρίου Τηλέφωνο 210 8210991