Η Τήνος "εμπνέει" στον Σταύρο!

11.10.2007
Το παλαιοπωλείο «Μαρτίνος» παρουσιάζει ακουαρέλες με τοπία της Τήνου και επιλεγμένα πρωτότυπα γλυπτά του εικαστικού Σταύρου.
Το παλαιοπωλείο «Μαρτίνος» παρουσιάζει ακουαρέλες με τοπία της Τήνου και επιλεγμένα πρωτότυπα γλυπτά του εικαστικού Σταύρου.

Οι ακουαρέλες του Σταύρου αναδεικνύουν τη δύναμη του κυκλαδίτικου τοπίου, το εκτυφλωτικό φως, την πανταχού παρούσα πέτρα, το ξερό χορτάρι, το μελτέμι. Δημιουργώντας ένα νοητό στούντιο στην ύπαιθρο, ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει in situ, επιλέγοντας γήινα χρώματα που δίνουν την αίσθηση ενός παράθυρου στη φύση. Τα θαύματα που γίνονται στην Τήνο, αναφέρει ο ζωγράφος, είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ενέργειας που δημιουργείται από τα υπόγεια νερά και τα σπάνια πετρώματα. Η ενέργεια αυτή είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Τα γλυπτά του κατασκευάζονται από τυχαία αντικείμενα (objets trouvés) που συλλέγει σε παραλίες και σκουπιδότοπους, όπως σπασμένα κεραμικά και κοχύλια, ξύλα παραμορφωμένα από το αλάτι της θάλασσας, σίδερα και καμένα πλαστικά. Ο γλύπτης δημιουργεί πρωτότυπες συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από χιούμορ και αποτελούν μοντέλα για να χυθούν σε μπρούντζο.

Ο Σταύρος Παπασάββας σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1947 έως το 1952, όπου πήρε το πρώτο βραβείο γλυπτικής. Έζησε στην Σουηδία, και κατόπιν, από το 1962, στην Βοστόνη των Η.Π.Α., όπου δίδαξε στη Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Γαλλίας, Ελβετίας και Ελλάδος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2007.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00 & 17:00-20:00