Επιτυχής η δοκιμαστική μεταφορά

11.10.2007
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική μεταφορά του μεταλλικού κιβωτίου βάρους 2,5 τόνων, από το παλιό μουσείο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Με απόλυτη επιτυχία και παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική μεταφορά του μεταλλικού κιβωτίου βάρους 2,5 τόνων, από το παλιό μουσείο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δοκιμάστηκε το σύστημα των τριών γερανών, προκειμένου να ελεγχθεί κάθε τεχνική λεπτομέρεια, ώστε να ξεκινήσει με απόλυτη ασφάλεια την Κυριακή το πρωί η μεταφορά ενός απ' τους βαρύτερους λίθους (2,3 τόνων), της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Το μεταλλικό κιβώτιο που μεταφέρθηκε στη γενική δοκιμή διένυσε την απόσταση από την Ακρόπολη μέχρι το Νέο Μουσείο, περιέχοντας μαρμάρινο όγκο ισοβαρή με τα βαρύτερα αντικείμενα που θα μεταφερθούν, ήτοι περίπου 2,5 τόνοι. Υπολογίζεται ότι εντός τριών μηνών από σήμερα το Νέο Μουσείο θα φιλοξενεί τα αριστουργήματα της Ακρόπολης, που θα μετακινηθούν για πρώτη φορά απ’ τη φυσική τους θέση, ύστερα από 2.500 χρόνια. Τουλάχιστον για πρώτη φορά νόμιμα θα γίνει μια τέτοια μεταφορά.

Επικεφαλής της επιχείρησης μεταφοράς είναι ο κ. Κώστας Ζάμπας, Πολιτικός Μηχανικός με αποδεδειγμένη ειδική εμπειρία τα τελευταία 30 χρόνια στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης. Στο όλο αυτό εγχείρημα λαμβάνουν μέρος σε εκτελεστικό επίπεδο 15 συντηρητές και 5 αρχαιολόγοι της Α’ ΕΠΚΑ.

Το πρώτο στάδιο ήταν η καταγραφή των αρχαιολογικών εκθεμάτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου στο χώρο του παλαιού μουσείου καταγράφηκαν 246 αντικείμενα συνολικού βάρους 113 τόνων. Από μία καταμέτρηση στις αποθήκες, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4 χιλιάδες μικρότερα αντικείμενα, κυρίως μαρμάρινα, σε 28 στήλες ραφιών, συνολικού εμβαδού 255 τ. μ. και το βάρος του εκτιμάται περίπου στους 124 τόνους.

Το δεύτερο στάδιο είναι η συσκευασία, η οποία κατά κανόνα γίνεται με μεταλλικά κιβώτια, με τα εκθέματα σε όρθια στάση. Υπάρχει εσωτερικός ξύλινος σκελετός και προστατευτικά αφρώδη υλικά. Ιδιαίτερα ευπαθή αντικείμενα μικρού μεγέθους συσκευάζονται επιπροσθέτως σε ξύλινα κιβώτια, με ειδική συσκευασία.

Για την υπαίθρια μεταφορά θα χρησιμοποιούν τρεις συναρμολογούμενοι μεγάλοι οικοδομικοί γερανοί. Ο πρώτος γερανός στήθηκε στη θέση της αναβάθρας του Διονυσιακού Θεάτρου. Ο δεύτερος εδράζεται στο πέρας της οδού Τριπόδων έξω από το πρόπυλο του Ιερού του Διονύσου. Και ο τρίτος τοποθετήθηκε σε ανάλογο βάθρο που κατασκευάστηκε αμέσως δυτικά της γέφυρας εισόδου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το επιτρεπόμενο ωφέλιμο φορτίο στην άκρη κάθε βραχίονα θα είναι τρεις τόνοι. Ο πρώτος γερανός θα παραλαμβάνει τα ειδικά κιβώτια απ’ την αυλή ανατολικά του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης και θα τα αποθέτει στην περιοχή της νοτιοανατολικής γωνιάς του Θεάτρου του Διονύσου, σε ένα προσωρινό δάπεδο.

Από εδώ θα τα περιλαμβάνει ο δεύτερος και θα τα αποθέτει κοντά στην περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Απ’ τη θέση αυτή θα τα παραλαμβάνει ο τρίτος ο οποίος θα τα αποθέτει στις εισόδους που ετοιμάστηκαν, στο επίπεδο της Αρχαϊκής Αίθουσας, που είναι στον 1ο όροφο και της Αίθουσας του Παρθενώνα που είναι στον 3ο όροφο του Νέου Μουσείου.

Για την ασφάλεια των εκθεμάτων και τη μείωση των αιωρήσεων, η μεταφορά διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Συνεπώς, με αυτούς τους υπολογισμούς, είναι δυνατόν να μεταφέρονται ημερησίως τέσσερα κιβώτια για περίπου έξι βδομάδες, προκειμένου να μεταφερθούν όλα αυτά τα αντικείμενα για την έκθεση. Ωστόσο, οι γερανοί θα παραμείνουν για ακόμη τρεις μήνες, καθώς θα υπάρξει ανάγκη μεταφοράς πληθώρας άλλων αντικειμένων στο Νέο Μουσείο.

Το κόστος της μεταφοράς ανέρχεται στο 1.606.500 €.

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν ακόμα τρόπους με τους οποίους θα εκτίθενται τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με στόχο «κυρίως να αναρωτιέται ο επισκέπτης πού βρίσκονται αυτά αυτή τη στιγμή και δεν βρίσκονται εδώ όπου θα έπρεπε να υπάρχουν», όπως συμπλήρωσε ο κ. Λιάπης.

Πριν από τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου θα ισχύσει η πρόταση του προέδρου της Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, να δέχεται το Μουσείο επισκέπτες και κατά τη διάρκεια των εργασιών: «Πιστεύουμε ότι το κοινό πρέπει να μην αποκλειστεί από την πιο γοητευτική στιγμή ενός μουσείου, που είναι το στήσιμό του».

Στη Συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Μετά από 25 αιώνες, τα γλυπτά και τ’ αγάλματα της Ακρόπολης, μεταφέρονται για πρώτη φορά από τον Ιερό Βράχο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο σημείο που πριν 30 χρόνια ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε οραματισθεί το νέο Μουσείο. Ένα Μουσείο που εκπληρώνοντας τις προσδοκίες και τα όνειρα πολλών γενεών, θα εξασφαλίσει ένα σύγχρονο χώρο, κατάλληλο να φιλοξενήσει τα αριστουργήματα τα οποία πρόκειται να εκτεθούν στις αίθουσές του".

Όσο για την επίμαχη κατεδάφιση των κτιρίων της οδού Αρεοπαγίτου 17 και 19 που εμποδίζουν τη θέα από το εστιατόριο του Νέου Μουσείου στην Ακρόπολη, και τις αυξανόμενες αντιδράσεις, ο υπουργός δήλωσε: «Για το υπουργείο Πολιτισμού το θέμα έχει κριθεί αμετάκλητα. Εχει παρθεί απόφαση από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο προκάτοχός μου έχει υπογράψει, το ένα από αυτά τα κτίρια έχει αποχαρακτηριστεί. Θα λειτουργήσουν οι νόμοι. Εγώ σέβομαι τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου. Η πολιτεία έχει πάρει μια απόφαση και σε αυτήν την απόφαση εμείς εμμένουμε».