Ελληνική έκθεση στο Μουσείο του Καπιτωλίου

25.01.2001
Τριακόσια ευρήματα των μουσείων της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω και της Κύπρου παρουσιάζονται στην έκθεση ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων, στο Μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης.
Τριακόσια ευρήματα των μουσείων της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω και της Κύπρου παρουσιάζονται στην έκθεση ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων, στο Μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης. Την έκθεση, που έχει τίτλο "Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Δωδεκάνησα, Κρήτη, 16ος- 6ος αιώνας π.Χ", εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας, κ. Μελάντρι.
Η έκθεση διοργανώθηκε από το Δημαρχείο της Ρώμης σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και τίθεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη. Τα εκθέματα αποτελούν εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ή προϊόντα συγκεκριμένων εργαστηρίων, όπως μπρούτζινα αγγεία, χρυσά αντικείμενα, κομμάτια από ελεφαντόδοντο και σκεύη καθημερινής χρήσης. Άλλα εκθέματα είναι απομιμήσεις ή αντιγραφές ή έργα στα οποία αναγνωρίζονται μείξεις στοιχείων και μοτίβων, καθώς και επιρροές από διαφορετικές περιοχές και πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηριστικό σύμβολο της έκθεσης είναι το μυθικό επάργυρο αγγείο του Σιδώνος.
Οι επισκέπτες, έτσι, μπορούν να "ανατρέξουν" στο δίκτυο των εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών και των ελληνικών νησιών από την εποχή του χαλκού έως την αποχή του σιδήρου.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου του 2001.