Η θεατρική Κοζάνη

06.02.2001
Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι θεσμός ιερός για την ελληνική περιφέρεια. Δεν νοείται από τη μία να δηλώνουμε το διακαές ενδιαφέρον μας για την ερήμωση της περιφέρειας και μετά να αδιαφορούμε για τις παραγωγές και το δύσκολο έργο των απανταχού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι θεσμός ιερός για την ελληνική περιφέρεια. Δεν νοείται από τη μία να δηλώνουμε το διακαές ενδιαφέρον μας για την ερήμωση της περιφέρειας και μετά να αδιαφορούμε για τις παραγωγές και το δύσκολο έργο των απανταχού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Φυσικά και προηγούνται τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι δρόμοι. Το Θέατρο ωστόσο αποτελεί και φάρμακο και μόρφωση και μέσο. . .

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης ανήκει στα νεοϊδρυθέντα και μέχρι στιγμής θεωρείται από τα επιτυχημένα. Η νέα τριετία, λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια Νανά Νικολάου, "μας βρίσκει με έξι χειμερινές παραγωγές και μία μεγάλη καλοκαιρινή". Σύνολον εφτά και με ετήσια επιχορήγηση το ποσό των 115 εκατομμυρίων δρχ. Η κ. Νικολάου υπογραμμίζει ότι η επιτυχία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζουν η βοήθεια του Δημάρχου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η σωστή λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και η μελετημένη και συνετή οικονομική διαχείριση. Κυρίως όμως, είναι "η απόφαση να θέσεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και όχι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην υπηρεσία των προσωπικών σου φιλοδοξιών. Κι αυτό επιτυγχάνεται με το να ζήσεις στην πόλη που καλείσαι να υπηρετήσεις, να τη γνωρίσεις, να την αγαπήσεις."
Η θεατρική σκηνή της Κοζάνης -με χωρητικότητα 600 θέσεων- διαθέτει πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αθηναϊκές αίθουσες. Επίσης έχει ξεκινήσει η δημιουργία του θερινού θεάτρου της πόλης. Η παιδική-εφηβική σκηνή επιτελεί σπουδαίο έργο. Παιδιά από το βορειότερο χωριό της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Κοζάνη και να δουν θέατρο δωρεάν. Παιδιά που δεν έχουν ξαναδεί θέατρο και που διψάνε να μάθουν.

Μεγάλη επιτυχία, έχουν και οι παραστάσεις του έργου "Να ζει κανείς ή να Συζεί;" του Λόρενς Κάσλερ. Το έργο είναι μια τρελή κωμωδία, που παίζεται σε καφέ-μπαρ της πόλης. Η νεολαία είναι ενθουσιασμένη, λέει η κ. Νικολάου, υπάρχουν φορές που τα διπλανά μπαρ χρειάστηκε να δανείσουν τις καρέκλες τους. Για τις Απόκριες, που στην Κοζάνη έχουν ιδιαίτερη σημασία, έχει προγραμματισθεί το έργο ενός Κοζανίτη δημιουργού, του Γιώργου Παφίλη. Πρόκειται για μια έξυπνη κωμωδία, με τίτλο "Και οι Φιοί Σιούρτσαν" (Και οι Θεοί τρελάθηκαν), που θα παιχθεί στην κοζανίτικη διάλεκτο. Την παράσταση θα συνοδεύει παραδοσιακή ζωντανή μουσική, καθώς και πολυάριθμη τοπική χορευτική ομάδα. Την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, θα παρουσιασθεί ένα θεατρικό αναλόγιο, που θα ονομάζεται "Οι Γυναίκες του Μύθου", επιμελημένο από την Αλίκη Αλεξανδράκη. Τέλος, στις 10 Μαρτίου ανεβαίνει το έργο του Σ. Φαγιάντ "Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα", σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.