Man in the Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

26.05.2010
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης ξεκίνησε τα γυρίσματα για την νέα του ταινία «Man in the Sea». Μέσα σε ένα πολύ ιδιαίτερο και υποβλητικό περιβάλλον, με μεγάλο ενθουσιασμό από τους συντελεστές το μοτέρ άρχισε να γυρνάει στο δεξαμενόπλοιο Scottish Bard της εταιρίας Merchant Marine Management στη Δραπετσώνα.

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης ξεκίνησε τα γυρίσματα για την νέα του ταινία «Man in the Sea». Μέσα σε ένα πολύ ιδιαίτερο και υποβλητικό περιβάλλον, με μεγάλο ενθουσιασμό από τους συντελεστές το μοτέρ άρχισε να γυρνάει στο δεξαμενόπλοιο Scottish Bard της εταιρίας Merchant Marine Management στη Δραπετσώνα. Oι συντελεστές είναι ενθουσιασμένοι με την ιδιαίτερη αισθητική του σκηνικού (δεξαμενόπλοιου) και δηλώνουν ότι τα γυρίσματα είναι μια καταπληκτική εμπειρία για όλους. Toυς βασικούς ρόλους της ταινίας ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Καρυστινός, Θεοδώρα Τζήμου, Κων/νος Αβαρικιώτης, Κων/νος Σειραδάκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νίκος Τσουράκης, ενώ συνολικά παίρνουν μέρος περισσότεροι από 60 ηθοποιοί και μη ηθοποιοί. Πίσω από τις κάμερες άλλα στις πολύ σημαντικές θέσεις βρίσκονται οι: παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, διεύθυνση Φωτογραφίας: Αγγελος Βισκαδουράκης σκηνογράφος: Γιώργος Γεωργίου μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου και ήχος: Αντώνης Σαμαράς. Η ταινία είναι συμαπαραγωγή της ΗΙGHWAY PRODUCTIONS με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, την NOVA και την 2/35.

Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα τεράστιο δεξαμενόπλοιο, το Lucky Lady, στο οποίο συναντιούνται ο καπετάνιος, Άλεξ και η γυναίκα του Kάτια, σε μια τελευταία προσπάθεια να σώσουν το γάμο τους, τέσσερα χρόνια μετά τον πνιγμό του γιου τους. Μέσα σε λίγες ώρες όμως, οι ζωές τους θα αναστατωθούν ξανά, όταν ο Άλεξ και το πλήρωμά του σώζουν από βέβαιο θάνατο τριάντα έφηβους μετανάστες, που εντοπίζουν μεσοπέλαγα σε ένα ακυβέρνητο πλοιάριο.

Η αρχική ευφορία που συνοδεύει την άφιξη των νεαρών στο Lucky Lady γρήγορα δίνει τη θέση της σε μια διαρκώς αυξανόμενη ένταση. Όσο περνάνε οι μέρες, ο Άλεξ καλείται να αντιμετωπίσει το γάμο του που διαλύεται, το αδιέξοδο της κατάστασης των εφήβων μεταναστών, αλλά και τα φαντάσματα του παρελθόντος... Το δεξαμενόπλοιο Scottish Bard που παραχωρήθηκε για τα γυρίσματα μετά από πολύμηνη προσπάθεια ανεύρεσής του, δίνει μια αίσθηση «σκληρότητας, πόνου, αλλά και αλήθειας. Το πλοίο αυτό είναι η μικρογραφία μιας κοινωνίας. Η ζωή τους μέσα στο καράβι (και αντίστοιχα σε μια πόλη) δοκιμάζει τις αντοχές τους, επαναπροσδιορίζει τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους άλλους. Το καράβι σαν σκηνικός χώρος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία. Η φόρμα του, η αρχιτεκτονική του, το ίδιο το όχημα φιλοξενεί ψυχές. Οι σκληρές φόρμες, οι μικροί χώροι για αυτούς που ανεβαίνουν εδώ συμβολίζουν την πολυπόθητη ελευθερία και ευημερία.

Παρόλα αυτά το ίδιο το αντικείμενο που συμβολίζει την ελευθερία, την αναιρεί κιόλας», δηλώνει ο σκηνογράφος της ταινίας Γιώργος Γεωργίου. Τα γυρίσματα δίνουν την αφορμή στους ηθοποιούς, αλλά και τους μη ηθοποιούς που ερμηνεύουν τους ρόλους των μεταναστών να μοιραστούν τα βιώματά τους και να αναπτύξουν αληθινές σχέσεις. «Όταν άρχισα να γνωρίζω τα παιδιά από το Αφγανιστάν και αποθήκευσα το πρώτο τηλέφωνο ενός από αυτούς, του Ισμαήλ, στο κινητό μου, ένοιωσα πιο δυνατός γιατί ήταν σαν να μοιραζόμουνα την εμπειρία ενός ανθρώπου που κυνηγώντας το δρόμο για την ελευθερία, έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Συνειδητοποιείς όμως ότι αυτή είναι η αληθινή πραγματικότητα, όχι τα spread», καταθέτει ο Αντώνης Καρυστινός, πρωταγωνιστής της ταινίας στο ρόλο του καπετάνιου. Και συνεχίζει: «Η συνεργασία με τον Κωνσταντίνο είναι ένα δώρο. Υπάρχει πολλή αγάπη και δημιουργικότητα. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης που μας κάνει να ξεπερνάμε τον εαυτό μας, να δίνουμε από αυτό που δεν έχουμε και όχι απ’ το έτοιμο. Ο χώρος μας επιβάλει την γαλήνη, την αλήθεια, την πραγματικότητα».

Ο ίδιος ο Γιάνναρης είπε για την ταινία του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που πραγματοποιείται μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια και που επιτέλους μετά από πολλούς μήνες άρχισαν τα γυρίσματα. Έχουμε ένα εξαιρετικό μίγμα ηθοποιών και μη ηθοποιών που δουλεύουν πολύ αρμονικά κάτω από τρομερή πίεση και έχουμε όλοι τον διακαή πόθο να ολοκληρωθεί η ταινία».