Ενα λαρύγγι πολύ (μα πάρα πολύ) βαθύ.

29.07.2008
Το καλοκαίρι του 1972 στην Αμερική είχε μόλις ξεσπάσει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, στο Βιετνάμ ο πόλεμος έβραζε, στη Γερμανία ο Αντρέας Μπάαντερ και η Ούρλικε Μάινχοφ έπεφταν στα χέρια της αστυνομίας και στο Βέλγιο η Γερμανία κέρδιζε το EURO με 3-0 επί της Σοβιετικής Ενωσης.

Από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη
([email protected])

Το καλοκαίρι του 1972 στην Αμερική είχε μόλις ξεσπάσει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, στο Βιετνάμ ο πόλεμος έβραζε, στη Γερμανία ο Αντρέας Μπάαντερ και η Ούρλικε Μάινχοφ έπεφταν στα χέρια της αστυνομίας και στο Βέλγιο η Γερμανία κέρδιζε το EURO με 3-0 επί της Σοβιετικής Ενωσης. Στις κινηματογραφικές αίθουσες, τις ίδιες μέρες με το «Βoxcar Βertha» του Σκορσέζε και τη «Φρενίτιδα» του Χίτσκοκ, έβγαινε και μια ταινία που επρόκειτο να απενοχοποιήσει (και όχι μόνο κινηματογραφικά) εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο: το «Βαθύ Λαρύγγι». Οι λεπτομέρειες για το πώς και το γιατί καταγράφονται στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Μέσα Στο Βαθύ Λαρύγγι», η ίδια η ταινία όμως παραμένει, 36 χρόνια μετά, μια συνολική εμπειρία κακού γούστου και απόλυτης ελευθερίας, ηθελημένης κινηματογραφικής πρόκλησης και ακούσιας σεξουαλικής τρέλας.

Σήμερα, το πιο διάσημο πορνό όλων των εποχών έχει ξεπεράσει τη φιλολογία της αβυσσαλέας πίπας που συνοδεύει την πρωταγωνίστριά του, αλλά και την ίδια την κινηματογραφική του υπόσταση. Είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ταινία. Κανείς, βέβαια, δεν θα τολμούσε ποτέ να τη συμπεριλάβει ούτε καν στις 5.000 καλύτερες όλων των εποχών. Οπως και να το κάνουμε δεν είναι παρά μια τσόντα. Πρωτότυπη, παράξενη, ρηξικέλευθη, αλλά πάντως τσόντα. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά: σκουπίδι.

Γιατί όμως καταγράφεται ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του σινεμά; Ισως γιατί στην ιστορία των τεχνών, ορισμένα σκουπίδια έχουν παίξει σημαντικότερο ρόλο από πολλά αριστουργήματα. Και ο ρόλος αυτής της τσόντας είναι, κανείς δεν το αμφισβητεί πια, εξαιρετικά σημαντικός.

Το καλοκαίρι του 2008 στις αίθουσες παίζεται ο «Σκοτεινός Ιππότης» και το «Μamma Μia», το κυρίαρχο σκάνδαλο έχει προέλευση την Siemens, οι τρομοκράτες έχουν αλλάξει κατεύθυνση και ιδεολογία, η Αμερική πολεμάει στο Ιράκ, το EURO το κέρδισε η Ισπανία με 1-0 επί της Γερμανίας και το «Βαθύ Λαρύγγι» συνεχίζει να δημιουργεί ερωτήματα. Μουσειακό έκθεμα και φετίχ ερωτικού ερεθισμού, μηχανισμός απενοχοποίησης, αντικείμενο χλεύης και ταυτόχρονα θαυμασμού. Ενα γνήσιο σκουπίδι που προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο.

Καλό καλοκαίρι!