Ένα «Κορίτσι για Σπίτι» τον σέρνει από τη μύτη [vds]

14.01.2015
Μία σπιρτόζικη ρομαντική κομεντί, η οποία ακολουθεί με επιτυχία τη συνταγή των ταινιών του κλασικού Χόλυγουντ των δεκαετιών του ’30 και του ’40, προβάλλεται απόψε από τη ΝΕΡΙΤ.

“Η Ιρέν (Οντρέι Τοτού) θα γνωρίσει τον Ζαν (Γκαντ Ελμαλέ) ένα βράδυ στο μπαρ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Θα περάσουν μια αξέχαστη νύχτα μαζί και ο Ζαν θα ερωτευτεί την σαγηνευτική γυναίκα, η οποία όμως δεν είναι μια κοπέλα σαν όλες τις άλλες. Η Ιρέν είναι συνοδός πλούσιων κυρίων. Όταν θα ανακαλύψει ότι ο Ζαν είναι ένα απλό γκαρσόνι του ξενοδοχείου, θα τον απορρίψει αμέσως. Ο Ζαν όμως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το κορίτσι που ερωτεύτηκε και θα την διεκδικήσει ολοκληρωτικά. Θα τη συναντήσει σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Κυανής Ακτής, συνοδευόμενη από τον καινούριο ευκατάστατο της εραστή της. Τελικά, ο Ζαν θα γίνει και ο ίδιος ζιγκολό και σιγά, σιγά θα προσεγγίσει την γυναίκα των ονείρων του. Τελικά, είναι η Ιρέν «Κορίτσι για Σπίτι»;

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Πιέρ Σαλβαντορί είχε δηλώσει:

«Η ιδέα του "Κορίτσι για Σπίτι" μας ήρθε καθώς μιλούσαμε για τις αγωνίες μας: το θρίαμβο του ρεαλισμού, την απαισιοδοξία που μέσα από τα γεγονότα της ζωής μπορεί να μας οδηγήσει στον κυνισμό, για να καταλήξουμε τελικά ότι προκειμένου να περνάει κανείς καλά, όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Οι χαρακτήρες προέκυψαν μέσα από αυτές τις σκέψεις. Η Ιρέν, ένα κορίτσι που επιδιώκει ένα είδος ευτυχίας πολύ συγκεκριμένο, που συνδυάζει την χλιδή και την ησυχία και από την άλλη ο Ζαν, αποτραβηγμένος και ντροπαλός, σχεδόν υποταγμένος. Και τέλος σκεφτήκαμε να κάνουμε αστεία την σκηνή της γνωριμίας τους.

Με τον Μπενουά θέλαμε όμως να αποφύγουμε το κλισέ που βλέπουμε συχνά σε ρομαντικές κωμωδίες, όπου τελικά, ο έρωτας είναι η λύση στα προσωπικά προβλήματα των ηρώων. Ο έρωτας για μας δεν ήταν το βασικό θέμα. Στο "Κορίτσι για Σπίτι" για την ακρίβεια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Για την Ιρέν ο έρωτας δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα. Την απoδιοργανώνει. Κάθε φορά που αφήνεται, την ταπεινώνουν, την εξευτελίζουν, την εγκαταλείπουν. Γι αυτό και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο ζωής στο οποίο και δεν συμπεριλαμβάνονται θυσίες και κόποι. Αυτό που τελικά θα "σώσει" την Ιρέν από το προσωπικό της αδιέξοδο είναι η ζήλια, ένα συναίσθημα που δεν ελέγχεται. Η ζήλια είναι ένα ένστικτο που κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Ίσως τελικά αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι τα αρχετυπικά στοιχεία του καθενός μας».

Κανάλι: ΝΕΡΙΤ
Ημέρα προβολής: Τετάρτη
Ώρα προβολής: 22.00
Διάρκεια: 104’
Ηθοποιοί: Οντρέι Τοτού, Γκαντ Ελμάλε