«Η μαγική ομπρέλα» - Οταν ο Walt Disney συνάντησε τη... Μέρι Πόπινς [vds]

20.01.2015
Οι ολοένα και πιο πιεστικές (και απελπισμένες) προσπάθειες του Γουόλτ Ντίσνεϊ να πείσει τη συγγραφέα των βιβλίων «Μέρι Πόπινς», Π.Λ. Τράβερς, να του παραχωρήσει τα δικαιώματα για την ομώνυμη ταινία μετατράπηκαν σε μια ευχάριστη, μάλλον εύπεπτη, συναισθηματική αλλά και συγκαταβατική ταινία, την οποία εξυψώνει η εξαιρετική ερμηνεία της Έμμα Τόμσον.

Μπορεί η «Μέρι Πόπινς» (1964) να είναι μία από τις διασημότερες ταινίες της ιστορίας, εμβληματική για τα τραγούδια της αλλά και αρχετυπική της ντισνεϊκής συνταγής, αλλά το 1961, όταν η συγγραφέας των βιβλίων που ενέπνευσε την ταινία, Π.Λ.Τράβερς, ταξίδεψε στο Λος Άντζελες για να συναντήσει τον μεγαλο-παραγωγό Γουόλτ Ντίσνεϊ, δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα.

Η Βρετανή συγγραφέας απέκρουε για χρόνια την πρόταση του Γουόλτ Ντίσνεϊ να του παραχωρήσει τα δικαιώματα, φοβούμενη ότι η δημιουργία της, την οποία και αισθανόταν ως «οικογένειά» της, θα κατέληγε αγνώριστη, όταν περνούσε από τα γρανάζια του «εργοστασίου ονείρων».

Λόγω οικονομικής στενότητας, όμως, εξαναγκάζεται από τις συνθήκες να μπει επιτέλους στο αεροπλάνο για να περάσει λίγες εβδομάδες στα δημιουργικά μίτινγκ με τους συντελεστές της ταινίας. Το ότι όμως είναι παρούσα, δε σημαίνει ότι είναι πρόθυμη για συμβιβασμό, παραμένει ανένδοτη ότι δε θα επιτρέψει την ντισνεϊοποίηση της Μέρι Πόπινς και δείχνει την περιφρόνησή της για τα πάντα σε κάθε ευκαιρία.

Η «Μαγική Ομπρέλα» αφηγείται ακριβώς το πώς η διστακτικότητα της Τράβερς (Έμμα Τόμσον) διαβρώθηκε σιγά-σιγά από τη γοητεία και τα κόλπα του Γουόλτ Ντίσνεϊ (Τομ Χανκς, διασκεδαστικός και εύστοχος), ενώ ταυτόχρονα, ταξιδεύει στην Αυστραλία του 1906 για να συναντήσει τον άνθρωπο που σημάδεψε όσο κανείς τη συγγραφέα, το χαρισματικό αλλά και βαθιά προβληματικό πατέρα της (Κόλιν Φάρελ, σε μια μάλλον μέτρια ερμηνεία).

Κανάλι: Novacinema 2
Ημέρα προβολής: Τρίτη
Ώρα προβολής: 19.45
Διάρκεια: 125 λεπτά
Ηθοποιοί: Έμα Τόμσον, Τομ Χανκς, Κόλιν Φάρελ, Ρουθ Γουίλσον