Σασπένς, μαύρο χιούμορ και ρεαλισμός στο «Ημερολόγιο ενός σκανδάλου»

05.03.2015
Η ταινία στηρίζεται στο μυθιστόρημα της Zoe Heller με τίτλο "What was she thinking: Notes on a Scandal" γραμμένο το 2001. Γεμάτο σασπένς, μαύρο χιούμορ και πολύ ρεαλισμό, το βιβλίο οδηγείται μέσα από τα μάτια της καθηγήτριας Μπάρμπαρα Κόβετ, η οποία ξετυλίγει την ιστορία της φιλίας της με τη συνάδελφό της Σέμπα Χαρτ.

To βιβλίο ακροβατεί μεταξύ της αρρωστημένης ερωτικής περιπέτειας της Σέμπα (Κέιτ Μπλάνσετ) με έναν 15χρονο μαθητή της και των καλά θαμμένων αμαρτωλών σημειώσεων της Μπάρμπαρα (Τζούντι Ντεντς) για πρόσωπα και πράγματα και ξετυλίγεται σαν θρίλερ. Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη, απέσπασε πολλά βραβεία και ήταν ένα από τα επικρατέστερα για βραβείο Booker αγγλικής λογοτεχνίας.

Τα δικαιώματα πολύ γρήγορα αγοράστηκαν από τους παραγωγούς Σκοτ Ρούντιν και Ρόμπερτ Φοξ, οι οποίοι κρύβονται πίσω από την παραγωγή της ταινίας "Οι Ωρες" από το ομώνυμο μπεστ σέλλερ του Μάικλ Κάνιγκχαμ.

Ο σεναριογράφος Πάτρικ Μάρμπερ ("Closer") έριξε ιδιαίτερο βάρος στο πρόσωπο της Μπάρμπαρα που είναι και η αφηγήτρια της ταινίας:

"Προσπάθησα να μείνω πιστός στο πορτρέτο που είχε φτιάξει ο συγγραφέας. Αυτό που είναι πραγματικά διαφορετικό στο βιβλίο από το σενάριο είναι ότι στο βιβλίο υπάρχει βασικά η οπτική της Μπάρμπαρα. Δική μου δουλειά ήταν να δώσω στην ιστορία μια πιο αντικειμενική ματιά για το ποια είναι και παράλληλα να κρατήσω τα στοιχεία του χαρακτήρα της, το χιούμορ, τη λογική και την στωικότητά της.

Από τη μια είναι αδίστακτη αλλά από την άλλη διαθέτει μια συμπονετική και ευάλωτη καρδιά -είναι μια γυναίκα που δεν γνώρισε ποτέ την αγάπη. Όλα όσα κάνει είναι από απελπισία και μοναξιά και την ίδια ώρα δεν είναι παρά ένα απόλυτο τέρας. Πάντα αγαπούσα τους χαρακτήρες που εμπνέουν συμπάθεια και αντιπάθεια ταυτόχρονα και η Μπάρμπαρα εμπνέει και τα δύο. Στον χαρακτήρα της Σέμπα πρόσθεσα πολλά μποέμ στοιχεία, θέλοντας πάντα να κρατήσω το πόσο ευάλωτη και πολύπλοκη γίνεται με όλα αυτά που νιώθει".

Κανάλι: Novacinema 4
Ημέρα προβολής: Πέμπτη
Ώρα προβολής: 22:45
Διάρκεια: 91 λεπτά
Ηθοποιοί: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζούντι Ντεντς, Μπιλ Νάι