Μια ζωή την έχουμε - Και αν δεν τη γλεντήσουμε... [vds]

10.04.2015
Ένας φτωχός και δειλός ταμίας μιας τράπεζας, ο Κλέων (τον υποδύεται ο Δημήτρης Χορν), ανακαλύπτει ένα εξαιρετικά μεγάλο για την εποχή ποσό (1.101.101,10 δραχμές) ως πλεόνασμα κι ενώ αρχικά σκοπεύει να το αναφέρει, η συμπεριφορά του διευθυντή της τράπεζας (τον υποδύεται ο Χρήστος Τσαγανέας) απέναντί του, τον ωθεί τελικά στο να το καταχραστεί.

Ξοδεύει αφειδώς τα χρήματα με την φιλοχρήματη μετραίσα του διευθυντή του, τη Μπιμπή (την υποδύεται η Υβόν Σανσόν), στην προσπάθειά του να κάνει τη μεγάλη ζωή, μακριά από τη μιζέρια της προσωπικής και επαγγελματικής του καθημερινότητας. Σύντομα όμως η κατάχρηση αποκαλύπτεται και ο ίδιος φυλακίζεται. Με την αποφυλάκισή του γυρίζει την πλάτη στη ζωή που ως τότε έζησε, αναζητώντας μια νέα τύχη ως μετανάστης στην Αμερική.

Επρόκειτο για την ακριβότερη παραγωγή ως τη στιγμή εκείνη της Φίνος Φιλμ. Στην προσπάθεια μάλιστα του ανοίγματός της στη διεθνή αγορά, κάλεσε για τον ρόλο της συμπρωταγωνίστριας την Υβόν Σανσόν, γνωστή ήδη από τις συμμετοχή της σε ιταλικές δραματικές ταινίες. Τη φωνή της στην ταινία ντούμπλαρε η ηθοποιός Θεανώ Ιωαννίδου.

Ο τίτλος της ταινίας πάρθηκε από τον στίχο μια ζωή την έχουμε που εμπεριέχεται στο τραγούδι του Μιχάλη Σουγιούλ «Και ο μήνας έχει εννιά», που γνώριζε ήδη μεγάλη επιτυχία με τη φωνή του Νίκου Γούναρη.

Ο ρόλος του πρωταγωνιστή προοριζόταν αρχικά για τον Βασίλη Λογοθετίδη. Μια ξαφνική και σοβαρή ασθένεια όμως του τελευταίου έδωσε τελικά το ρόλο στον Δημήτρη Χορν.

Η ταινία στην πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά έκοψε 98.584 εισιτήρια, γεγονός που την κατέταξε στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 30 ελληνικές ταινίες της κινηματογραφικής περιόδου 1957–'58.

Κανάλι: Star
Ημέρα προβολής: Μεγάλη Παρασκευή
Ώρα προβολής: 22.00
Διάρκεια: 111 λεπτά
Ηθοποιοί: Δημήτρης Χορν, Υβόν Σανσόν, Χρήστος Τσαγανέας, Βασίλης Αυλωνίτης, Περικλής Χριστοφορίδης, Λαυρέντης Διανέλλος, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Κούλης Στολίγκας, Τζόλυ Γαρμπή,