«Ο Βασιλιάς των Λιονταριών»- Το αριστούργημα της Disney [vds]

06.07.2015
Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για μία από τις καλύτερες και κλασικές ταινίες της Disney, η οποία προβλήθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2011 στις κινηματογραφικές αίθουσες σε 3D. Τέσσερις μήνες χρειάστηκαν για την τρισδιάστατη μετατροπή της ταινίας, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 60 εμπειρογνώμονες της 3D τεχνοτροπίας συνεργάστηκαν στενά με τον παραγωγό Ντον Χαν, τους σκηνοθέτες Ρότζερ Άλερς και Ρομπ Μίνκοφ και την αρχική δημιουργική ομάδα, περνώντας από το «μικροσκόπιο» ένα προς ένα τα καρέ του «Βασιλιά». Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν στο σημείο να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα μορφή τέχνης, όπου η ομορφιά και η χάρη του παραδοσιακού κινουμένου σχεδίου συναντά τη «διεισδυτική» ποιότητα της τρισδιάστατης κινηματογράφησης.

«Πρόκειται στην ουσία για μια γνήσια συγκινητική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν πατέρα και το γιο του», εξηγεί ο παραγωγός Ντον Χαν. «Αφορά σε εκείνη ακριβώς τη στιγμή όπου συνειδητοποιείς πως ο πατέρας σου πρόκειται να σου μεταφέρει όλη τη γνώση και τη σοφία του. Να σε μυήσει στα μυστικά του “Κύκλου της Ζωής”. Είναι η στιγμή που διέρχεσαι το κατώφλι της ενηλικίωσης, αφήνοντας οριστικά πίσω σου την ανεμελιά της νιότης».

«Όταν ο Σίμπα χάνει τον πατέρα του, και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία, νιώθει ντροπιασμένος και ανεπαρκής», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης Ρότζερ Άλερς. «Ωστόσο, στην εξέλιξη της ιστορίας, υπάρχει η απίθανη εκείνη σκηνή – η πιο αγαπημένη μου σε ολόκληρη την ταινία – όπου ο βασιλιάς Μουφάσα εμφανίζεται ως φάντασμα μπροστά του, βοηθώντας τον να συνειδητοποιήσει πως το πνεύμα του εξακολουθεί να ζει μέσα σε εκείνον».

«Στον “Βασιλιά των Λιονταριών” δοκιμάσαμε κάτι το πρωτόγνωρο για ταινία της Disney», αναφέρει ο έτερος σκηνοθέτης Ρομπ Μίνκοφ. «Πλέον δεν υπήρχε το κλασικό love story ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό, αλλά ένας ακόμη πιο ισχυρός δεσμός – εκείνος ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο εξηγεί τη δύναμη, αλλά και τη διαχρονικότητα της ιστορίας».

Ο Σίμπα είναι ένα θαρραλέο, ανέμελο λιονταράκι που ανυπομονεί να γίνει βασιλιάς, ακολουθώντας τις διδαχές του πατέρα του, βασιλιά Μουφάσα, σχετικά με τον «Κύκλο της Ζωής». Όμως, ο Σκαρ, ο δολοπλόκος θείος του, έχει τα δικά του σατανικά σχέδια: προκειμένου να ανέβει ο ίδιος στο θρόνο, αποφασίζει να προκαλέσει το θάνατο του Μουφάσα, οδηγώντας παράλληλα στην εξορία τον Σίμπα, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το χαμό του πατέρα του.

Ολομόναχος και γεμάτος ενοχές, ο Σίμπα σύντομα βρίσκει συντροφιά στις αναζητήσεις του τον Τιμόν και τον καλόκαρδο φίλο του, Πούμπα. Ο ελεύθερος και περιπετειώδης χαρακτήρας τους, παρασέρνει τον Σίμπα σε μια καθημερινότητα με στυλ «Hakuna Matata», ως τη στιγμή που η Νάλα, η παιδική του φίλη, επανεμφανίζεται στη ζωή του, υπενθυμίζοντάς του την πραγματική του αποστολή και το πεπρωμένο του...

Κανάλι: Nova Cinema 2
Ημέρα προβολής: Δευτέρα
Ώρα προβολής: 21.00
Διάρκεια: 86 λεπτά
Με τις φωνές των Μάθιου Μπρόντερικ, Τζέρεμι Άιρονς, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Νέιθαν Λέιν, Ρόουαν Άτκινσον, Μόιρα Κέλι, Τσιτς Μάριν, Έρνι Σαμπέλα, Τζιμ Κάμινγκς, Τζόναθαν Τέιλορ Τόμας, Ματζ Σινκλέρ