Μπιγιονσέ νόουλς destiny’s dreamgirl

06.03.2007
«Ποπ ντίβα κατακτά τον κόσμο». Διαφήμιση της... αυτοβιογραφίας της Μπιγιονσέ; Οχι. Απλά η νέα αρχή της κινηματογραφικής της καριέρας...

Από την Κατερίνα Ανδρεάκου

Αρχηγός και «μπροστάρισσα» του μουσικού τρίο Destiny’s child από τα δεκάξι της χρόνια, κάτοχος πέντε μουσικών βραβείων Γκράμι, δημιουργός του οίκου μόδας House Of Dereon, μούσα και σύντροφος του «βασιλιά» της R’n’Β, Jay-Z, μόνιμη «κάτοικος» στις λίστες με τις ομορφότερες και πιο σέξι γυναίκες του κόσμου και προσφάτως ανερχόμενο αστέρι του σινεμά. Κι όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία και πριν η Τεξανή Μπιγιονσέ Νόουλς κλείσει ένα τέταρτο του αιώνα ύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη, που την υποδέχθηκε αμέσως ως ένα ξεχωριστό, λαμπερό αστέρι.

Φέτος, και μετά από μια σειρά εμπορικά επιτυχημένων αλλά καλλιτεχνικά αδιάφορων- έως κακών- ταινιών (βλέπε Austin Powers: Το Χρυσό Εργαλείο και Ροζ Πάνθηρας), η νεαρή σούπερ σταρ ανέλαβε να ενσαρκώσει μια «εξευγενισμένη» βερσιόν της Νταϊάνα Ρος και της ταραχώδους πορείας του πολύ πετυχημένου μουσικού συγκροτήματος των Supremes στο μιούζικαλ Dreamgirls, σε σκηνοθεσία Μπιλ (ο σεναριογράφος του Σικάγο) Κόντον. Ο ρόλος της Ντίνα Τζόουνς αποτέλεσε όνειρο ζωής, καθώς από τα δεκάξι της η Μπιγιονσέ άκουγε ανθρώπους της σοουμπίζνες να της λένε πως γεννήθηκε για να τον ενσαρκώσει, άποψη που ενστερνίζεται και ο σκηνοθέτης της. «Η Μπιγιονσέ έχει ήδη ζήσει αρκετή από τη ζωή της Ντίνα Τζόουνς», λέει ο Κόντον. «Γεννήθηκε για να παίξει αυτό τον ρόλο και τον καταλαβαίνει ενστικτωδώς».

Μετά από ένα εξάμηνο εντατικών μαθημάτων υποκριτικής και φωνητικής, η Μπιγιονσέ όχι μόνο αφήνει πίσω της τους προηγούμενους κινηματογραφικούς της ρόλους, αλλά και θεωρεί αυτόν ως τον πρώτο της ως επαγγελματίας ηθοποιός. «Επειδή το στιλ της Ντίνα είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό μου, έπρεπε να συγκρατηθώ, να υπενθυμίζω στον εαυτό μου "Μην τραγουδάς με όλη σου τη φωνή, τραγούδησέ το όπως η Ντίνα". Είναι γεμάτη διακριτικότητα- είναι πολύ θηλυκή και σέξι μ’ έναν διακριτικό, ελαφρώς μυστήριο τρόπο», παραδέχεται η ίδια.

Η αλήθεια είναι πως η αναγνωρισμένα ταλαντούχα τραγουδίστρια πήρε το ρίσκο να ερμηνεύσει έναν ρόλο που βρίσκεται στο περιθώριο στο πρώτο μισό της ταινίας. Ακόμα όμως και όταν φτάνει στο επίκεντρο της προσοχής του δεύτερου μισού, «παραγκωνίζεται» από τον πληθωρικό και χαρισματικό χαρακτήρα της Εφι Γουάιτ, την οποία υποδύεται η πρωτοεμφανιζόμενη Τζένιφερ Χάντσον, αδιαφιλονίκητο φαβορί β* γυναικείου ρόλου στη φετινή κούρσα των κινηματογραφικών βραβείων. Η Ντίνα αποτελεί την ομορφότερη αλλά λιγότερο ταλαντούχα από τις τρεις κοπέλες του συγκροτήματος. Στην πραγματικότητα, η Μπιγιονσέ όχι μόνο ήταν η πιο εντυπωσιακή και πιο χαρισματική του τρίο των Destiny’s Child, αλλά έγραψε και ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της υπερεπιτυχημένης τους καριέρας, η οποία έληξε ειρηνικά και με κοινή συναίνεση το 2005.

«Οταν οι άνθρωποι σκέφτονται τα όνειρα, σκέφτονται μόνο όμορφα, λαμπερά πράγματα. Δεν σκέφτονται τις θυσίες και το τίμημα που πληρώνεις για να κερδίσεις την επιτυχία και να πραγματοποιήσεις αυτά τα όνειρα. Για πολλούς από εμάς, το Dreamgirls ήταν ένα όνειρο», παραδέχεται η ίδια, ενώ προσπαθεί να διαλύσει τον μύθο της «αιώνιας ντίβας» που η Νταϊάνα Ρος κόπιασε τόσο να κατασκευάσει για τον εαυτό της. «Αυτή που είμαι επάνω στη σκηνή είναι πολύ, πολύ διαφορετική από εκείνη που είμαι στην αληθινή ζωή», δηλώνει χωρίς περιστροφές. «Μου αρέσει να περπατάω ξυπόλητη και δεν μου αρέσει να χτενίζομαι. Είμαι όμως πάντα λαμπερή και ντίβα πάνω στη σκηνή και αυτό βλέπουν όλοι». Το εάν έχει καταφέρει όμως να πείσει το κοινό της για την καθημερινή της εικόνα ως του «κοριτσιού της διπλανής πόρτας» λίγο ενδιαφέρει, όταν η Μπιγιονσέ Νόουλς είναι αποδεδειγμένα αγαπημένο «παιδί της μοίρας»...