Ντεμπορά Φρανσουά το κορίτσι από το Βέλγιο

29.03.2007
Κι όμως, το Παιδί των Νταρντέν και η αποκαλυπτική ερμηνεία στο Κορίτσι Που Γυρίζει Τις Σελίδες ήταν μόνο η αρχή για τη νεαρή πρωταγωνίστρια...

Κι όμως, το Παιδί των Νταρντέν και η αποκαλυπτική ερμηνεία στο Κορίτσι Που Γυρίζει Τις Σελίδες ήταν μόνο η αρχή για τη νεαρή πρωταγωνίστρια...

Συνέντευξη στη Βαρβάρα Λουκά

Δηλώνει έτοιμη να φύγει για την Αμερική αν της γίνει πρόταση. Βιασύνη μιας τινέιτζερ που βιάζεται να φτάσει ψηλά; Η Φρανσουά, ωστόσο, είναι πολύ ώριμη και συγκροτημένη για την ηλικία της και κάτι στο εκφραστικό της βλέμμα μας λέει πως δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από εκείνη...

Γυρίζοντας σελίδα...

Ολα ξεκίνησαν μια ωραία πρωία που οι αδελφοί Νταρντέν -πολύ απαιτητικοί στη δουλειά τους αλλά πάντα δίπλα στους ηθοποιούς, όπως μας λέει η ίδια- ήρθαν στην πόλη όπου μεγάλωσε και ζει με την οικογένειά της. «Εκαναν ένα κάστινγκ για την ταινία τους και κάλεσαν γύρω στα 120-150 κορίτσια 17-19 ετών. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το σινεμά, μέχρι τότε ήταν απλά ένα πάθος και το μόνο που είχα κάνει ήταν κάτι σεμινάρια». Και όταν μια σχέση αρχίζει με γερές βάσεις, η αντάξια εξέλιξή της είναι απλά θέμα χρόνου. Στο Κορίτσι Που Γυρίζει Τις Σελίδες ερμηνεύει την κακιά της υπόθεσης Μελανί, σκοτεινό χαρακτήρα που ξαφνιάζει χάρη στην αντίθεση με τη γαλήνια κι αθώα όψη της.

«Σαφώς και βοήθησε το παρουσιαστικό μου για την επιλογή αυτή. Η ηθοποιία είναι ένα επάγγελμα της όψης και της εικόνας. Από εκεί και πέρα δουλεύω εμφανισιακά τους ρόλους μου, πώς θα πάρω τον καφέ, πώς θα μιλήσω. Τις κινήσεις του ρόλου τις κάνω συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να γίνουν δικές μου». Και παρ όλο που εδώ το μεγαλύτερο ερμηνευτικό βάρος έχει πέσει πάνω της, δηλώνει «Το σημαντικό είναι το ζευγάρι και όχι η κάθε μία μας ξεχωριστά. Αν δεν πήγαινε καλά το ζευγάρι δεν θα πήγαινε και η ταινία. Το γεγονός ότι η Κατρίν Φρο είναι μια γνωστή και εξαιρετική ηθοποιός με έκανε να προσπαθώ συνέχεια να γίνω καλύτερη -αν και ουσιαστικά δεν γινόταν να είμαι κακή δίπλα της».

Μπροστά στο μέλλον

«Προς το παρόν, πέρα από τη δουλειά που κάνω για την ίδια την ερμηνεία, δεν έχω προσπαθήσει ιδιαίτερα να πάρω τους ρόλους. Εχει να κάνει και με τη μοίρα, άλλοι πρέπει να παλέψουν, άλλοι όχι. Αν χρειαστεί, όμως, θα παλέψω». Φαίνεται ότι περνάει μία από τις καλύτερες περιόδους στη ζωή της και δεν αναρωτιόμαστε γιατί. Ανήκει στους τυχερούς που κέρδισαν σχεδόν αμέσως μεγάλη μερίδα της κριτικής και του κοινού. Με... τη βούλα πια, αρχίζει να βάζει το λιθαράκι της στο μεγαθήριο που λέγεται σινεμά. «Δεν με επηρέασε τόσο η κριτική όσο η επιτυχία των ίδιων των ταινιών, που μου έφερε καινούργιες προτάσεις. Το σημαντικό είναι ότι μπορώ πια να πω πως είμαι ηθοποιός και κερδίζω τη ζωή μου από αυτό». Με τον ενθουσιασμό του πρωτάρη, δεν θα διστάσει να ξεφύγει από τις ταινίες του σινεφίλ κυκλώματος, δοκιμάζοντας τον εαυτό της σε κωμωδίες, ακόμα και σε ταινία τρόμου! «Μία ηθοποιός δεν πρέπει να είναι ωραία, αλλά καλή. Ηδη έχω γυρίσει ένα φιλμ εποχής και μια κωμωδία και θα ήθελα να κάνω τα πάντα. Αυτό δεν είναι η ηθοποιία, άλλωστε;».

Για να συνεχίσει αυτό που άρχισε στην Ευρώπη, όπως δηλώνει χωρίς ενδοιασμούς, θα έφευγε ευχαρίστως για την Αμερική, μιας και εκεί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες. Οχι με δική της πρωτοβουλία, βέβαια, αλλά μόνο αν κάποιος της το ζητούσε. Αν συνδυάσουμε το γεγονός μάλιστα ότι η αγαπημένη της ηθοποιός είναι η Τζούλια Ρόμπερτς, για το λόγο -μεταξύ άλλων- ότι αμείβεται εξίσου καλά με έναν αντίστοιχο άντρα ηθοποιό στο Χόλιγουντ, καταλαβαίνουμε ότι ο εσωτερικευμένος δυναμισμός που κρύβεται στους ρόλους της δεν είναι διόλου τυχαίος. «Πρέπει όμως να υπάρχει και κάποια ωριμότητα μέσα σου, γιατί αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να το υποδυθείς. Μάλλον έχω και εγώ κάποιο ταλέντο, που όμως λόγω ηλικίας δεν έχω συνειδητοποιήσει πλήρως».

Οσο για τα μελλοντικά της όνειρα, δε φαίνεται να ζήτησε πολλά από τον Αγιο Βασίλη! «Να συνεχίσω να είμαι ηθοποιός και να κάνω θέατρο κάποια στιγμή. Και αν σε 30 χρόνια δουλειάς καταφέρω να αποκτήσω ένα Σεζάρ εννοείται πως θα με ευχαριστήσει, αν και τα βραβεία δεν είναι ο σκοπός μου».