Happy Feet

29.03.2007
Ενας πιγκουίνος αποξενώνεται από τη φυλή του γιατί, αντί για δεινός τραγουδιστής, όπως οι υπόλοιποι, γεννήθηκε χαρισματικός... χορευτής!

Ενας πιγκουίνος αποξενώνεται από τη φυλή του γιατί, αντί για δεινός τραγουδιστής, όπως οι υπόλοιποι, γεννήθηκε χαρισματικός... χορευτής!

Την εποχή που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες, αυτή η ταινία κινουμένων σχεδίων έχει ήδη ακολουθήσει μια υπερβολικά επιτυχημένη πορεία στo αμερικανικό box office. Πολλά τα μυστικά της -εμπορικής- της επιτυχίας. Πρωταγωνιστές ένα από τα πιο αγαπημένα είδη του ζωικού βασιλείου (ο περσινός θρίαμβος του ντοκιμαντέρ Το Ταξίδι Του Αυτοκράτορα το απέδειξε περίτρανα), μια πλειάδα σούπερσταρ να τους δανείζουν τις φωνές τους, άφθονη μουσική, τραγούδια και χορός και μια σειρά πιασάρικων διαφημιστικών teaser που περιλαμβάνουν κυριολεκτικά όλες τις αστείες σεκάνς της ταινίας. Το τελικό σύνολο αποτελεί ένα απογοητευτικό συνονθύλευμα των παραπάνω, σε μια ταινία animation που διατείνεται πως φτιάχτηκε με μεράκι και σεβασμό, αποδεικνύεται ωστόσο να είναι ουσιαστικά, ένα πανάκριβο, υπερφιλόδοξο και φασαριόζικο «εμπόρευμα». Τα μηνύματα/διδάγματα περί οικολογικής συνείδησης και ανεκτικότητας είναι αφελώς απλοϊκά, το σάουντρακ, γεμάτο με διασκευές δημοφιλών τραγουδιών (α λά Moulin Rouge) είναι ατελείωτα παραφορτωμένο, ενώ οι στιγμές κωμικής ανακούφισης εξαντλούνται πρόωρα, δίνοντας τη θέση τους σε ένα απροσδόκητα (μελο)δραματικό ύφος. Ωστόσο, το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως υψηλής ποιότητας και τουλάχιστον το νεαρότερο κοινό δικαιολογημένα θα εκτιμήσει το ταξίδι αυτοθυσίας του νεαρού παρία, πιγκουίνου Μαμπλ, προς τη σωτηρία του οικοσυστήματός του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ