Τhe Painted Veil (Universal)

21.05.2007
Το «Τhe Painted Veil» έχει περάσει στην ιστορία ως το τελευταίο άλμπουμ του Τζον Τίμπερλι, ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς ηχολήπτες των τελευταίων 40 ετών, που πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, σε ηλικία 66 ετών.

Το «Τhe Painted Veil» έχει περάσει στην ιστορία ως το τελευταίο άλμπουμ του Τζον Τίμπερλι, ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς ηχολήπτες των τελευταίων 40 ετών, που πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, σε ηλικία 66 ετών. Ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά αφιερώνει στον Τίμπερλι τούτες εδώ τις παρτιτούρες - που είναι μάλιστα από τις καλύτερες του 21ου αιώνα!

Το παράδοξο είναι ότι, έχοντας στο νου μου τον συνθέτη του «Βirth», μπήκα να δω την ταινία με πολύ υψηλές προσδοκίες και, για λόγους που δεν μπορώ να προσδιορίσω, η πρώτη αίσθηση ήταν απογοητευτική.

Οι κατ οίκον ακροάσεις, όμως, έχοντας πλέον απαλλαγεί από τη μαγεία της φωτογραφίας, αποκάλυψαν ένα σάουντρακ από αυτά που, πολύ απλά, δεν βγαίνουν στην εποχή μας: Ο Ντεσπλά συνδυάζει την ενορχηστρωτική πρωτοτυπία ενός Τζον Μπάρι με τη «less is more» νοοτροπία ενός Ερίκ Σατί (κάποιοι έκαναν λόγο για ομοιότητες με έργα των Σοστακόβιτς, Βάγκνερ, Φίλιπ Γκλας και... Χατζιδάκι, αλλά η στήλη μάλλον είναι... άμουση), στέλνει τις νότες του να ταξιδέψουν στη Σαγκάη, αυτές κάνουν μία στάση στην Αγγλία του 1920 και προσγειώνονται στα έμπειρα και υπερταλαντούχα χέρια ενός κορυφαίου σόλο πιανίστα, του 25χρονου Κινέζου Λανγκ Λανγκ ή στο ματωμένο δοξάρι του Βενσάν Σεγκάλ, που κάνει θαύματα στο ηλεκτρικό τσέλο... Από κοντά ο ίδιος ο συνθέτης στο φλάουτο, τα πλήκτρα και τα κρουστά, αλλά φυσικά και στη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πράγας, κάνει ό,τι μπορεί για να γράψει ιστορία - και τα καταφέρνει!

Δε γνωρίζω αν αυτή είναι όντως η κλασική μουσική του καιρού μας ούτε αν ο Ντεσπλά είναι ικανός να μεγαλουργεί σταθερά στις παραγωγές του ευρωπαϊκού σινεμά (γιατί στο περσινό «Firewall» μας τα χάλασε) - για ένα, όμως, μπορείτε να είστε σίγουροι: τέτοια σερί επτάδα («Girl With Α Pearl Εarring», «Βirth», «Τhe Upside Of Αnger», «Casanova», «Syriana», «Τhe Queen», «Τhe Painted Veil») μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει κανένας εξ Αμερικής που να μπορούσε να μας χαρίσει. Και όχι, γι αυτό ΔΕΝ ευθύνονται τα ελληνικά γονίδια της μητέρας του...

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ