Θεσσαλονίκη: Τα βραβεία του DigitalWave02

25.11.2007
Το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του DigitalWave02, της νεοσύστατης, αλλά όχι ιδιαίτερα επιτυχημένης, ψηφιακής προσθήκης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη αποκλειστικά στην σύγχρονη ελληνική δημιουργία (chic!).

Το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του DigitalWave02, της νεοσύστατης, αλλά όχι ιδιαίτερα επιτυχημένης, ψηφιακής προσθήκης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη αποκλειστικά στην σύγχρονη ελληνική δημιουργία (chic!). Το ανεκδιήγητο φετινό πρόγραμμα, με την αξιοπερίεργη πολυσυλλεκτικότητα και τη χαμηλή ποιότητα που χαρακτήρισε το σύνολο των συμμετοχών, πέρασε ξώφαλτσα από το Φεστιβάλ και χάθηκε στην ομίχλη! Από τέτοιου είδους απότομες εμπνεύσεις (το τμήμα εγκαινιάστηκε ξαφνικά πέρσι) δεν περιμένει κανείς υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική αρτιότητα, αλλά μια ελαφριά δόση ταλέντου με ολίγη από σοβαρότητα. Αντ’ αυτού βιώσαμε, για μια ακόμη φορά, τον απόλυτο «ψηφιακό χαβαλέ», που σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει το νέο μέσο, άρα ούτε την ύπαρξη αυτού του τμήματος.

Η κριτική επιτροπή απένειμε τον ψηφιακό αλέξανδρο, που συνοδεύεται από το αξιοσέβαστο (ή μήπως υπερβολικό;) χρηματικό ποσό των 15.000 Ευρώ, σε τρεις ταινίες, ακολουθώντας τη λογική του «μη χείρον, βέλτιστων». Ο Θανάσης Τσαρούχας ανέλαβε το δυσάρεστο ρόλο να εξηγήσει το σκεπτικό της βράβευσης εκ μέρους των υπολοίπων (απογοητευμένων και καταταλαιπωρημένων) μελών της επιτροπής, όσο πιο διακριτικά μπορούσε: «Είδαμε με προσοχή και ευαισθησία τις διαγωνιζόμενες ταινίες και διαπιστώσαμε πως η ευκολία του μέσου αυτού, ευνοεί μεν την έκφραση, αλλά ενδεχομένως ευνοεί και την προχειρότητα. Γι’ αυτό το λόγο η επιτροπή αποφάσισε να μην απονείμει το βραβείο, που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο, σε μία, αλλά σε τρεις ταινίες ισόποσα».

Οι τρεις ταινίες που κέρδισαν τον ψηφιακό αλέξανδρο και μοιράζονται το ποσό των 15.000 ευρώ είναι οι εξής : Η ταινία Άκου, του Γιώργου Φωτόπουλου, η Έξοδος του Γιώργου Βούλγαρη και το Προσοχή Εύθραστον του Βαγγέλη Ρικούδη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η cult επική ταινία Γιαγκόναν : Οι Σκοτεινές Μέρες Του Χαμού έλαβε εύφημο μνεία για τον «δονκιχωτισμό και την τρέλα που τη διέκρινε». Επίσης εύφημο μνεία εξέλαβαν το Μήλο Μέσα Στο Κεφάλι Σου του Άγγελου Σπάρταλη, ο οποίος και δεν την αποδέχτηκε και το Στάση Ζωής του Σπύρου Βρεττού.

Γιάγκος Αντίοχος