21 οι "αντάρτες" ντοκιμαντερίστες

21.01.2010
Τους 21 έφτασαν, τελικά, οι κινηματογραφιστές - δημιουργοί ντοκιμαντέρ, οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τους 21 έφτασαν, τελικά, οι κινηματογραφιστές - δημιουργοί ντοκιμαντέρ, οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι κινηματογραφιστές, μέλη -στην πλειονότητά τους- της κίνησης «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» (συνάδελφοί τους, δημιουργοί ταινιών μεγάλου μήκους απείχαν και από την ετήσια διοργάνωση του Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ) διευκρινίζουν πως ουδεμία αντιπαλότητα τούς διακατέχει με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, η αποχή τους, όμως, από τη διοργάνωση αποτελεί το μοναδικό μέσο πίεσης προς την πολιτεία, προκειμένου αυτή να υλοποιήσει τα υποσχεθέντα περί νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο κ.α.

Σχολιάζοντας, σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία κρίνεται ως «αδικαιολόγητη η απόφαση της αποχής από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία και θα τεθεί προς διαβούλευση τον ερχόμενο μήνα», οι εκπρόσωποι των «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη» τόνισαν πως «δεν έχουμε τίποτα εναντίον της τωρινής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, πόσο μάλλον όταν δεν έχει ακόμη δώσει τα δικά της δείγματα γραφής. Όταν,όμως, η φωνή των ενεργών κινηματογραφιστών της χώρας μας αγνοείται επιδεικτικά από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού τα τελευταία 20 χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να επιμένουμε σε αυτά που μας ένωσαν μέχρι να εφαρμοστούν και στη χώρα μας τα αυτονόητα».

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης, μεταξύ των οποίων, οι Γρ. Καραντινάκης, Αντ. Καφετζόπουλος, Ρ. Νικολάου, Κλ. Δανόπουλος, τόνισαν πως βασικά τους αιτήματα είναι η αύξηση των ποσών για την παραγωγή ταινιών, η κατανομή πόρων σε όλες τις τάσεις του κινηματογράφου, η αξιοποίηση της διοργάνωσης του Φεστιβάλ και των βραβείων και η αναβάθμιση της Παιδείας του κινηματογράφου.

Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» διοργανώνουν, μετά τις σειρές προβολών της Αθήνας, μίνι Φεστιβάλ («Fog Films»), στο οποίο θα προβάλουν, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», τις ταινίες που απείχαν από την ετήσια διοργάνωση του περασμένου Νοεμβρίου.

Το μίνι Φεστιβαλ αρχίζει την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, και οι προβολές, οι οποίες θα πλαισιωθούν από συζητήσεις, θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου.