"Λιβάδι" απ' την ομίχλη στις αίθουσες

05.02.2010
Στις 11 του μήνα, βγαίνει στις αίθουσες μια ακόμα ελληνική ταινία η οποία ταυτίστηκε και αυτή με την κίνηση των σκηνοθετών της ομίχλης. Ο δημιουργός της μάλιστα ήταν και από τους πρωτεργάτες του δυναμικού αυτού κινήματος. Φυσικά αναφερόμαστε στον Βαρδή Μαρινάκη και τη νέα του ταινία (είναι η πρώτη μεγάλου μήκους που κάνει) «Μαύρο Λιβάδι».

Στις 11 του μήνα, βγαίνει στις αίθουσες μια ακόμα ελληνική ταινία η οποία ταυτίστηκε και αυτή με την κίνηση των σκηνοθετών της ομίχλης. Ο δημιουργός της μάλιστα ήταν και από τους πρωτεργάτες του δυναμικού αυτού κινήματος. Φυσικά αναφερόμαστε στον Βαρδή Μαρινάκη και τη νέα του ταινία (είναι η πρώτη μεγάλου μήκους που κάνει) «Μαύρο Λιβάδι».

Η ταινία έκανε πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των προβολών της ομίχλης που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο στον κινηματογράφο Έλλη, και είχε έντονες και πολύ διαφορετικές αντιδράσεις από τους θεατές που βρέθηκαν στην αίθουσα. Πέρα από την αισθητική της αξία ήταν και αυτές οι αντιδράσεις που έκαναν αμέσως την νέα εταιρία NUTOPIA να ενδιαφερθεί για το φιλμ και τελικά να το αγοράσει και να φτάσει στις αίθουσες όπως έκανε και λίγους μήνες πριν με την ταινία του Φίλιππου Τσίτου, Ακαδημία Πλάτωνος.

Ο δημιουργός, με θάρρος, επέλεξε να μιλήσει για ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της ταυτότητας τοποθετώντας τους ήρωες στα μέσα το 15ου αιώνα και συγκεκριμένα στο 1654 κι ενώ ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την εποχή εκείνη οι Οθωμανοί δημιουργούσαν στρατό από τα παιδιά των κατακτημένων περιοχών (Γενίτσαροι) και γι’ αυτό και ήταν πολλές οι περιπτώσεις που οικογένειες έντυναν τα μικρά τους αγόρια κορίτσια και τα έκρυβαν ώστε να αποφύγουν την αρπαγή.

Σε αυτό το συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, η ταινία παρακολουθεί ένα απομακρυσμένο γυναικείο μοναστήρι όπου ένας Γενίτσαρος σωριάζεται βαριά τραυματισμένος στην πύλη της μονής και οι μοναχές αποφασίζουν να τον κρατήσουν και να τον περιθάλψουν. Εκεί μια νεαρή μοναχή, η Ανθή, που έχει πάρει τον όρκο της σιωπής, τον φροντίζει κρυφά και τελικά οι δυο τους ερωτεύονται. Η Ανθή όμως δεν τολμάει να του αποκαλύψει το μυστικό της για το οποίο έχει πάρει όρκο.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία όπως είπαμε υπογράφει ο Βαρδής Μαρινάκης και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τη Σοφία Γεωργοβασίλη και το Χρήστο Πασσαλή. Δίπλα τους παίζουν η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η Μαρία Πανουριά, η Δέσποινα Κούρτη και η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

Την εντυπωσιακή φωτογραφία υπογράφει ο Marcus Waterloo, το μοντάζ ο Γιάννης Χαλκιαδάκης και τα σκηνικά/κοστούμια ο Γιώργος Γεωργίου. Στη θέση του παραγωγού βρίσκεται ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

Η παραγωγή είναι της Highway Productions με συμπαραγωγούς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, και τις εταιρείες Lamisalia, Nova, και Δύο Τριάντα Πέντε.

Κ.Α