"Τοπίο στην ομίχλη" το σχέδιο νόμου

09.03.2010
Με αφορμή κάποιες διευκρινίσεις στο πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο και κυρίως για όσα δεν έχουν γίνει ακόμα, η κίνηση "Kινηματογραφιστές στην ομίχλη" έδωσε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Κέντρου Κινηματογράφου.

Με αφορμή κάποιες διευκρινίσεις στο πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο και κυρίως για όσα δεν έχουν γίνει ακόμα, η κίνηση "Kινηματογραφιστές στην ομίχλη" έδωσε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Κέντρου Κινηματογράφου.

"Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα για τον κινηματογράφο. Ζητάμε να σταματήσει η σπατάλη και η κακοδιαχείριση. Υπάρχουν χρήματα εγκλωβισμένα στην διεύθυνση κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ που δεν αποδίδονται στο Κέντρο Κινηματογράφου, το συμπαραγωγό δηλαδή των ταινιών μας με αποτέλεσμα οι παραγωγές των ελληνικών ταινιών να είναι σε εκκρεμότητα. Χρηματοδοτούνται οι διάφορες περιφερειακές εκδηλώσεις αλλά όχι οι ταινίες. Δεν αποδόθηκαν στο Κέντρο Κινηματογράφου ούτε καν οι 700 χιλιάδες ευρώ από τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο οποίο δεν μετείχαμε τον Νοέμβριο, αλλά είχαμε ζητήσει τα χρήματα να δοθούν στο Κέντρο για την παραγωγή ταινιών" έλεγαν οι "ομιχλιστές".

Οι Έλληνες σκηνοθέτες, αναζητούν παράλληλα και απάντηση στο μείζον πρόβλημα του χώρου τους, το περίφημο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο "που θα ανατρέψει την κατάσταση αυτή αλλά ακόμα δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση όπως μας είχαν διαβεβαιώσει από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού" επαναλάμβαναν σήμερα οι κινηματογραφιστές.

Είναι κρίμα, έλεγαν "ένας κλάδος να πέφτει σε απραξία, επειδή δεν έχει καμία προοπτική ανάπτυξης, κυρίως θεσμικά".

Και συνεχίζουν:

"Οι Κινηματογραφιστές Στην Ομίχλη θεωρούν χρέος τους να εκφράσουν την απόγνωση τους για την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και να δηλώσουν πως αυτό είναι αποτέλεσμα μίας σειράς ετών κραυγαλέας αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων για τον πολιτισμό της χώρας. Εν αντιθέσει, έχει υπάρξει και από τα δύο κυβερνώντα κόμματα μία συστηματική, οργανωμένη και πρωτοφανής υποστήριξη σε οτιδήποτε θα μπορούσε να συντελέσει στην πολιτισμική εξόντωση της χώρας. Σε συνεργασία με την διεφθαρμένη εξουσία των ΜΜΕ και της Εκκλησίας έχει παγιωθεί μία δικτατορία ηλιθιότητας και οτιδήποτε αντιτίθεται προς αυτήν εξοστρακίζεται.

Γνωρίζουμε καλά πως η πνευματική κατάπτωση μίας χώρας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξαρση της διαπλοκής, της διαφθοράς όπως και την επικράτηση ακραίων φασίζουσων ιδεολογιών.

Σε μία χώρα που ο ένας λαός έχει χάσει τα πνευματικά ερεθίσματα χάνει και το όποιο κριτήριο, τις όποιες αντιστάσεις μπορεί να έχει απέναντι σε όσους τον λεηλατούν και τον βιάζουν εκμεταλλευόμενοι την εξαθλίωση του.

150 ημέρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και εν μέσω μιας τιτάνιας προσπάθειας σε πολλαπλά επίπεδα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, ο μοναδικός τομέας για τον οποίο δεν έχει προβλεφθεί το παραμικρό από τους υπεύθυνους είναι αυτός του πολιτισμού. Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, όπου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανοίγουν οι περισσότερες από τις «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας (μεταναστευτικό, διαπλοκή, διαφθορά κλπ), έχει φτάσει η ώρα να «ανοίξει» και το θέμα «πολιτισμός» ως η μοναδική άμυνα που απομένει σε έναν λαό για να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια ανόρθωσης της πολιτικής και οικονομικής ταυτότητας της χώρας να λάβει υπ' όψη της, εν αντιθέσει με το παρελθόν, την κατεπείγουσα πολιτιστική και πνευματική αποκατάσταση αυτού του τόπου.

Έτσι ώστε να μην σπαταληθεί και η τελευταία πιθανότητα ανάρρωσης που μπορεί να έχει μείνει.

Θεωρούμε την κατάσταση εξαιρετικά επείγουσα!"