Γυρίζοντας στον "Παράδεισο"

23.04.2010
Ο Παναγιώτης Φαφούτης, ο σκηνοθέτης της "Κληρονόμου", βρίσκεται στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, που τιτλοφορείται "Παράδεισος". Με σενάριο βιωματικό (το πρώτο μεγάλου μήκους σενάριο του Φαφούτη), με μικρό μπάτζετ και ανεξάρτητη παραγωγή, ο "Παράδεισος" αφορά τις περιπέτειες τεσσάρων ζευγαριών, τις ημέρες του Καρναβαλιού, στην Πάτρα.

Ο Παναγιώτης Φαφούτης, ο σκηνοθέτης της "Κληρονόμου", βρίσκεται στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, που τιτλοφορείται "Παράδεισος". Με σενάριο βιωματικό (το πρώτο μεγάλου μήκους σενάριο του Φαφούτη), με μικρό μπάτζετ και ανεξάρτητη παραγωγή, ο "Παράδεισος" αφορά τις περιπέτειες τεσσάρων ζευγαριών, τις ημέρες του Καρναβαλιού, στην Πάτρα. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού και, παρά την επίμονη βροχή, συνεργείο και ηθοποιοί δούλεψαν επί τρεις ημέρες στην πόλη, συμμετέχοντας μάλιστα με πραγματικό γκρουπ στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Το cinemag.gr επισκέφθηκε τα γυρίσματα του "Παραδείσου" στην Αθήνα και μίλησε με τον Παναγιώτη Φαφούτη και την πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστριά του, Νατάσα Ζάγκα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΦΟΥΤΗ

Πες μας λίγα λόγια για την ταινία. Ήταν μια ιδέα που είχες καιρό στο μυαλό σου;

Δουλεύω την ιδέα της ταινίας γύρω στα τρία τέσσερα χρόνια, αλλά όχι εντατικά. Το πρώτο ντραφτ γράφτηκε το 2006 και το έδωσα στον Έκτορα Λυγίζο για να βοηθήσει. Σιγά σιγά λοιπόν μετασχηματίστηκε. Επειδή η υπόθεση έχει να κάνει άμεσα με προβλήματα αισθηματικά, η έμπνευση ήρθε πιο άγρια την περίοδο που χώρισα. Ήμουν τότε πολύ πιεσμένος και παράλληλα ήθελα να κάνω μια ταινία βιωματική, καθώς αυτή είναι η πιο σωστή συνταγή για την πρώτη μεγάλου μήκους. Όποτε σκέφτηκα να κάνω κάτι που να είναι μέσα στο Πατρινό καρναβάλι, αφενός γιατί βγαίνω από μικρός και αφετέρου επειδή δε μου αρέσει το φόντο της Αθήνας. Έγραψα λοιπόν το σενάριο, το κατέθεσα στο Κέντρο και πήρε την πορεία του, απλώς στην πορεία προέκυψε «Η Κληρονόμος», οπότε την έκανα για ζέσταμα (γέλια).

Πως είναι να γυρίζεις μια ταινία μέσα στο χαμό του Καρναβαλιού;

Δυστυχώς δεν είμαι πολύ οργανωτικό άτομο. Και το καρναβάλι όμως είναι χαοτικό και παράλληλα διασκεδαστικό, οπότε νομίζω ότι ταιριάζει πολύ σε μένα και την ταινία. Δυσκολεύει βέβαια λίγο τους συνεργάτες που έχουν συνηθίσει αλλιώς. Εμένα όμως μου αρέσει αυτό! Με ιντριγκάρει να δω πως μπορώ να λύσω τα προβλήματα που προκύπτουν τελευταία στιγμή.

Από ότι μας λέει και η Νατάσσα, η ατμόσφαιρα στα γυρίσματα είναι πολύ ευχάριστη.

Με τα παιδιά που δουλεύουμε τώρα έχουμε κάνει όλες τις δουλειές μου στο παρελθόν μαζί, οπότε αισθάνομαι πολύ ασφαλής και αυτό περνάει και στο πανί. (Γέλια) Η αλήθεια είναι ότι στην προηγούμενη δουλειά το περιβάλλον ήταν πολύ επαγγελματικό. Σαν διάθεση εγώ προτιμάω το πιο χαλαρό, όχι ότι και το άλλο («Η Κληρονόμος») βέβαια δεν είναι ωραίο. Άπλα εδώ είναι δικό μου το σενάριο, έχω διαλέξει εγώ τους πάντες, δίνω εγώ τον τόνο.

Το μπάτζετ της ταινίας;

Είναι μικρό. Εκτός από τα λεφτά του Κέντρου, έχουμε μια βοήθεια από τα εργαστήρια, τον Δήμο και τη Νομαρχία. Είναι μια φτωχή ταινία

Αλλά ηθοποιούς έχετε πολύ γνωστούς. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Έχω την Όλια (Λαζαρίδου), που την ξέρω καλά, με τον Λίτση έχουμε δουλέψει πολλές φορές μαζί, και ο Λούλης μου φάνηκε πως θα γούσταρε να κάνει κάτι τέτοιο. Με τη Σκουλά έχουμε κάνει μια μικρού μήκους και είμαστε και φίλοι. Με τον Αβαρικιώτη είμαστε επίσης φίλοι. Τα παιδιά τα νέα δεν τα ήξερα, τα γνώρισα στην πορεία.

Είπες ότι δεν ήθελες η ταινία να είναι στην Αθήνα. Δε σου αρέσει το αθηναϊκό τοπίο;

Είμαι από την Πάτρα μεν αλλά ζω πολλά χρόνια στην Αθήνα και πιστεύω ότι είναι μια πόλη που δεν μπορείς να την ανακαλύψεις από την αρχή. Δηλαδή, ζω στο κέντρο όπως όλοι το γνωρίζουμε: ή θα είναι γραφικό ή θα είναι μπίχλα.

Ταυτίζεσαι πιο πολύ με κάποιον από τους χαρακτήρες;

Κοιτά, επειδή το γράψιμο με δυσκολεύει σχετικά, λίγο πολύ υπάρχει πάντα ένα εξωτερικό ερέθισμα για όσα γράφω. Πιο πολύ με τα κορίτσια ταυτίζομαι, γιατί τα αγόρια τα ξέρω. Μου αρέσει να έχω γυναίκες ηρωίδες γιατί τις ψάχνω πιο καλά, τις ανακαλύπτω σιγά σιγά.

Πες με και 5 ταινίες που σου αρέσουν πάρα πολύ;

Ξέρεις, εγώ δεν ήμουν σινεφίλ. Στη Νομική σπούδαζα και μετά προέκυψε το σινεμά, όποτε δυστυχώς δεν έχω δει πολύ κλασσικό κινηματογράφο παρόλο που θα το ήθελα πάρα πολύ. Μπορώ να σου πω όμως ότι ο "Παράδεισος" θα ήθελα να είναι πιο κοντά σε ταινίες που έχω δει τον τελευταίο καιρό, όπως το "Half Nelson", το "Fish Tank", "Η Ρέητσελ Παντρεύεται".

Θα ξαναγράψεις κατευθείαν μετά από αυτό;

Θα ξαναγράψω άπλα αυτή τη στιγμή είμαι καταχρεωμένος και πρέπει να βρω δουλειά! Θα ήθελα να κάνω και μια μικρού μήκους. Βέβαια, ιδανικά, θα ήθελα να έχω λεφτά και να κάνω ότι μου αρέσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΝΑΤΑΣΑ ΖΑΓΚΑ

Αυτή είναι η πρώτη σου ταινία, έτσι;

Ναι, η πρώτη. Και νιώθω πως έκανα πολύ καλή αρχή. Βασικά είμαι ενθουσιασμένη με το ξεκίνημα αυτό, αφού πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο και τελικά ήρθε σε μια πολύ ωραία στιγμή. Βλέπεις, δεν είχα δουλειά στο θέατρο και μπορούσα να αφοσιωθώ. Όλη η συνεργασία με κάνει να αισθάνομαι πολύ τυχερή, ειδικά επειδή δουλεύω με τον Παναγιώτη Φαφούτη και με τον Μιχάλη Φωτόπουλο, που κάνουμε το ζευγάρι. Τέλεια εμπειρία!

Πώς το βλέπεις σε σχέση με το θέατρο; Προτιμάς κάτι από τα δύο;

Δεν μπορώ να πω στην πραγματικότητα. Ακόμα είναι πολύ νωρίς στην ενασχόλησή μου με τον κινηματογράφο και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί. Το θέατρο φυσικά το αγαπάω πάρα πολύ άλλα και το σινεμά μου αρέσει. Θα ήθελα πολύ να ξανακάνω ταινία, άλλα δεν έχω καταλάβει ακριβώς πώς δουλεύει (γέλια). Τα πρώτα γυρίσματα τα κάναμε στην Πάτρα και επειδή αφενός ήταν πολύ ιδιαίτερες οι συνθήκες στις οποίες δουλέψαμε, αφετέρου ήταν τα πρώτα γυρίσματα της ζωής μου, δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα του τι γινόταν.

Ήσασταν σε ένα γκρουπ καρναβαλικό; Γυρίζατε δηλαδή κανονικά την ώρα της παρέλασης ;

Ναι, πηγαίναμε όλοι μαζί!

Πως ήταν αυτό;

Ελαφρώς σουρεαλιστικό. Ήταν ένας συνδυασμός διασκέδασης με δουλειά, πολλές φορές δεν ήξερα πότε γυρίζαμε και πότε όχι ή σε τι κατάσταση έπρεπε να είμαι. Επηρεαζόμουν από το όλο και πήγαινα με τη ροή.

Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για αυτό για το ρόλο σου;

Η Μαριάννα! Πρώτη φόρα έχω πάθει τέτοια ταύτιση με όνομα χαρακτήρα μου. Ακούω Μαριάννα στο δρόμο και γυρίζω! Η Μαριάννα είναι μια νέα κοπέλα ερωτευμένη, παίρνει ρίσκα, άλλα συχνά δεν της βγαίνουν σε καλό. Δεν το βάζει κάτω όμως! Βρίσκεται στην Πάτρα τις μέρες του καρναβαλιού όταν αποφασίζει να αφήσει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο και να γυρίσει για να βρει τον Μιχάλη, με τον οποίο νομίζει ότι είναι ερωτευμένη. Φυσικά, τα πράγματα δεν πάνε όπως θα περίμενε.

Και με τον Παναγιώτη τον Φαφούτη πώς είναι η συνεργασία;

Πήγα στο κάστινγκ κανονικά. Γνωριστήκαμε, μιλήσαμε και υπήρξε μια αμοιβαία συμπάθεια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως γύρισα σπίτι με ένα πολύ αισιόδοξο συναίσθημα. Από την αρχή ο Παναγιώτης μου φάνηκε ωραίος τύπος, χαλαρός και αυθόρμητος. Εξάλλου, είναι άνθρωπος που λειτουργεί με το ένστικτο και στηρίζεται πάρα πολύ στην επικοινωνία. Και αυτά υπήρχαν από την αρχή. Κάπως έτσι δημιουργήσαμε μια σχέση που δούλεψε. Τώρα είναι η ψυχή του γυρίσματος και η ατμόσφαιρα είναι πολύ ευχάριστη. Ο Παναγιώτης είναι ένα μεγάλο παιδί!

Φαίδρα Βόκαλη