Youth Without Youth (Deutsche Grammophon/Universal)

03.04.2008
O Οσβάλντο Γκόλιχοβ γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια στην Αργεντινή, αλλά δεν άργησε να ακολουθήσει το κάλεσμα της εβραϊκής του καταγωγής στο Ισραήλ.

O Οσβάλντο Γκόλιχοβ γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια στην Αργεντινή, αλλά δεν άργησε να ακολουθήσει το κάλεσμα της εβραϊκής του καταγωγής στο Ισραήλ. Ζει πλέον στην Αμερική, όπου και έγινε ακαδημαϊκός. Η θητεία του στο κονσερβατόριο και το πάθος του με την klezmer μουσική του λαού του τον έχουν κατά καιρούς οδηγήσει σε τολμηρά υβριδικά παντρέματα που όμως έχουν αποσπάσει διθυράμβους από κάθε πιουρίστα ορθολογιστή.

Για χάρη του Φράνσις Φορντ Κόπολα μπαίνει στο στούντιο για το πρώτο ολοκληρωμένο του σάουντρακ και είναι αλήθεια ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει και τον συνθέτη για την απόφασή του να μπει στα κινηματογραφικά χωράφια και τον σκηνοθέτη για την επιμονή του να καταφύγει σε μία αντισυμβατική επιλογή (αν και είναι αλήθεια ότι η Ελένη Καραϊνδρου θα μπορούσε να ανταποκριθεί εξίσου επιτυχώς σε αυτές τις απαιτήσεις). Αυτό που προσωπικά μου αρέσει στο συγκεκριμένο σάουντρακ είναι ότι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κομμάτι φέρει έντονα τη σφραγίδα μιας εξέχουσας μουσικής προσωπικότητας, η οποία, καλώς ή κακώς, δεν έχει φθαρεί από αλλεπάλληλες δουλειές στο χώρο και, ως εκ τούτου, αυτό που φτάνει στα αυτιά μας είναι ευχάριστα φρέσκο και ασυνήθιστα ενδιαφέρον.

Σπήλιος Λαμπρόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ