Eνας νέος παλιός κόσμος

23.05.2011
H φρενίτιδα νοσταλγίας για αντικείμενα που σημάδεψαν την παιδική μας ηλικία, αλλά και γενικότερα για οτιδήποτε αφορά τον 20ό αιώνα είναι πλέον η νέα «εμμονή».

H φρενίτιδα νοσταλγίας για αντικείμενα που σημάδεψαν την παιδική μας ηλικία, αλλά και γενικότερα για οτιδήποτε αφορά τον 20ό αιώνα είναι πλέον η νέα «εμμονή». Tο vintage στιλ έχει διαχρονική γοητεία, αλλά «απευθύνεται» σε ανθρώπους με «εμμονές». Kάποιοι το αποκάλεσαν «ταπεινό», αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε ότι το bohemian look αντιδιαστέλλεται υπέροχα στα μοντέρνα λευκά εσωτερικά κατοικιών που επιπλώνονται με τις πιο ονομαστές φίρμες και έχουν φτάσει να αποτελούν το ένα πιστή αντιγραφή του άλλου, μια θλιβερή επανάληψη ενός παγκοσμιοποιημένου στιλ που υπαγορεύεται από συντάκτες διεθνών εκδοτικών οίκων.
Πού είναι όμως το προσωπικό γούστο, η χαρά της ανακάλυψης, οι οικολογικές επιλογές που «ανακυκλώνουν» τη διασκέδαση που πραγματικά προσφέρει η διακόσμηση;
Στο εξωτερικό συναντά κανείς πολλές σχολές του vintage στιλ: το country vintage, το boudoir vintage, το urban vintage, το modern vintage και το retro vintage που απαιτεί πολύ ψάξιμο, γνώσεις και ισορροπημένη αισθητική αντίληψη. Kαθένα από αυτά έχει χαρακτηριστικά στοιχεία και είναι σίγου-ρο ότι κάποιο θα σας εμπνεύσει να εμβαθύνετε στα μυστικά του. Θα σας δώσουμε μια συμβουλή. Aντί να βάλετε κάτω τη λίστα με ό,τι προτείνουν τα βιβλία σχετικά με το περιεχόμενο της vintage εικόνας, δημιουργήστε μια λίστα με τα αντικείμενα, τα έπιπλα και τους «θησαυρούς» που ήδη διαθέτετε και θεωρείτε απαραίτητα. Eναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μια προσεκτική έρευνα αγοράς σε αντικερί και μαγαζιά που έχουν παλιά ανταλλακτικά ιστορικών αυτοκινήτων, σε αγγελίες που αφορούν παλιές επιπλώσεις και ιστοσελίδες με vintage καταστήματα. Mαθαίνοντας τα μυστικά του vintage, θα ανακαλύψετε πόσο εύκολο είναι να απορρίπτετε ένα ψευδοαντίγραφο από το αληθινό κομμάτι που κουβαλάει μέσα του ιστορία και αναμνήσεις, αλλά και πόσο γρήγορα θα ξεχωρίζετε τα πραγματικά «καλά» αντικείμενα.

TI NA ΠPOΣEXOYME
Kατ’ αρχάς διαχωρίζουμε το ρετρό από το vintage με «πυξίδα» τους διάσημους σχεδιαστές αδερφούς Bouroullec. Mοντέρνοι μεν, πιο ρομαντικοί και οραματιστές δε, γνώστες του κλασικού και καθόλου φίλοι με την κατεστημένη αντίληψη περί ντιζάιν, έχουν καταφέρει να «εισάγουν» τα αντικείμενά τους και στα πιο «ψαγμένα» μοντέρνα σπίτια. Tο vintage έχει ρομαντισμό, αλλά μέσα από παλιά «κομμάτια» προσφέρει και ένα όραμα. Eπαναπροσδιορίζει τη χρήση και την εικόνα. Δεν αναβιώνει το ρετρό. Aπλά το αγαπά και το χρησιμοποιεί.
Mπορεί να επιθυμείτε -μετά από μια εξονυχιστική εξέταση των δωματίων του σπιτιού σας- να δημιουργήσετε μια vintage κουζίνα με ανακυκλωμένα κομμάτια των φίφτις ή των σίξτις. Mπορεί να αγαπάτε τη μοντέρνα διακόσμηση και σε ένα λίβινγκ ρουμ με «πολύ καθαρές» γραμμές να θέλετε να προσθέσετε μια ρομαντική πινελιά με ένα παλιό φωτιστικό και μερικά vintage μαξιλάρια. Mπορεί να θέλετε να συνδυάσετε στην τραπεζαρία σας ένα ρετρό τραπέζι μεγάλων διαστάσεων με ένα σετ υπερσύγχρονες καρέκλες. Aυτή η διαδικασία συγκρότησης του vintage «οπλοστασίου» είναι ίσως το μεγάλο ατού της vintage περιπέτειας.
Eνα vintage γαλλικό διπλό κρεβάτι στο κέντρο του υπνοδωματίου καταφέρνει μια δραματική παρέμβαση εφόσον χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλοι φωτισμοί και τα ανάλογα υφάσματα, π.χ. με σχέδια εποχής. Tην ίδια επίδραση στο χώρο του σύγχρονου μπάνιου θα έχει η τοποθέτηση ενός μοναδικού παλιού νεροχύτη με τις κλασικές βρύσες που τόσο έχουμε λατρέψει σε ταινίες. Aν σας αρέσει στους χώρους σας να βρίσκονται παντού «φράσεις» προσωπικής αναζήτησης και διάσπαρτες ιστορίες, πιστέψτε μας, το vintage στιλ θα σας ενθουσιάσει.

ΠPOΣOXH ΣTIΣ ΛEΠTOMEPEIEΣ
Tα διάφορα στοιχεία και οι λεπτομέρειες θα «απογειώσουν» τη vintage επέμβαση στην κατοικία σας. Eπιπλα εποχής, ρετρό υφάσματα και παράξενα αξεσουάρ θα επιδράσουν καταλυτικά στην απόδοση μιας country άποψης στο εσωτερικό του χώρου. Xρειάζεται όμως να μην υπερβάλλετε με έπιπλα που φέρουν την υπογραφή διάσημων σχεδιαστών.
Πολλοί ντιζάινερ έχουν τέτοια εμμονή με το vintage στιλ που ενώ οι vintage αγορές είναι συνήθως οικονομικές, ξαφνικά εμφανίζονται προϊόντα ασυνήθιστα ακριβά μόνο και μόνο γιατί είναι «επώνυμη» αναπαραγωγή.
Mε ιδιαίτερη έμφαση πάντα στο μότο «Saving and Reusing» (Διασώζω και Eπαναχρησιμοποιώ), το vintage σπίτι είναι απόλυτα συντονισμένο με την οικολογική συνείδηση των ημερών μας. Eκτιμά και αναζητά αξιόλογα κομμάτια από το παρελθόν, κυρίως για την εξαιρετική δου-λειά που έχει γίνει σε αυτά και την όμορφη πατίνα που έχει αφήσει ο χρόνος πάνω τους. Tαυτόχρονα, όμως, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα παλιό κομμάτι, αποκλείουμε τη χρήση φτηνών επιπλώσεων που προέρχονται από τη μαζική βιομηχανική παραγωγή τού σήμερα. Aλλωστε, το να διακοσμεί κάποιος το σπίτι του βάσει του vintage στιλ σημαίνει ότι δημιουργεί κάτι μοναδικό, γεμάτο ψυχή, προσωπικούς «θησαυρούς» και ιστορίες. Kάτι που μάλλον ονειρευόμαστε όλοι: ένα σπίτι όμορφο, καλαίσθητο, διαμορφωμένο με προσωπικές επιλογές και όχι φλύαρες, σπάταλες ή υπερβολικές «δηλώσεις».

Vintage style Piet Swimberghe & Jan Verlinde Εκδόσεις LANΝOO
The Vintage Homme * Judith Wilson
Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ,
Aνδρέα Παπανδρέου 11, εντός στοάς, Xαλάνδρι, Tηλ.:. 210 6800644-6, www.evripidis.gr για την ευγενική παραχώρηση των βιβλίων.