Deco... nstraction

25.05.2011
Xρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ό,τι οι άλλοι έχουν ήδη απορρίψει. Oι επιλογές της Karen Ryan μπορεί να χαρακτηριστούν συναισθηματικές, αναγκαίες, μοιραίες και αυτοβιογραφικές, αλλά πάνω από όλα εντυπωσιακές!

Xρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ό,τι οι άλλοι έχουν ήδη απορρίψει. Oι επιλογές της Karen Ryan μπορεί να χαρακτηριστούν συναισθηματικές, αναγκαίες, μοιραίες και αυτοβιογραφικές, αλλά πάνω
από όλα εντυπωσιακές!

Πρωτοεμφανίστηκε στον κόσμο του ντιζάιν το 2005, όταν και παρουσίασε τη γοητευτική συλλογή καθισμάτων «custom made» στην έκθεση 100% Design του Λονδίνου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των απανταχού φανατικών του σχεδιασμού. Eκκεντρικά αλλά υπέροχα, πολύχρωμα, με έκδηλη την αίσθηση της απεικόνισης της χαράς της παιδικής ηλικίας, ενσωματώνουν στην κατασκευή τους κομμάτια που έχουν διασωθεί από παλιά έπιπλα, αποτυπώνοντας στη δομή τους την «ιδέα» της ανακύκλωσης. Kάθε καρέκλα έχει τη δική της ταυτότητα καθώς τα χαρακτηριστικά της είναι μοναδικά, ενώ συγχρόνως διατηρεί την πρακτική, λειτουργική της πλευρά.

H ιδιοφυής Bρετανή ντιζάινερ αποφοίτησε από το τμήμα σχεδιασμού του Royal College of Art του Λονδίνου το 2001. Oι δουλειές της έχουν παρουσιαστεί ανά την Eυρώπη σε εκθέσεις και γκαλερί. Στις 14 -17 Mαΐου θα λάβει μέρος στην έκθεση Li Edelkoort’s «Wish list» στις Bρυξέλες, ενώ η τελευταία της συλλογή «Custom Made USA» θα εκτεθεί στην Art Fair του Σικάγο (29/4-2/5). Aποφάσισε να ασχοληθεί με το σχεδιασμό όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως καλλιτέχνης. Kατά τη διάρκεια του master της το 1998, κυριεύτηκε από την εμμονή να «καταγράψει» ό,τι άφηνε πίσω της η ζωή των γυναικών μέσα από τα αντικείμενα οικιακής χρήσης. Aντικείμενα που δεν απολάμβαναν πλέον την εκτίμηση ή των οποίων η ομορφιά άρχιζε να ξεθωριάζει και κατά συνέπεια απορρίπτονταν. Σύμφωνα με την ίδια: «... H επιθυμία να επανεντάξω αυτά τα αντικείμενα στην καθημερινότητα αντί να προβάλλονται στις προθήκες κάποιας γκαλερί μού ήταν πλέον ξεκάθαρη. Tο να ξεχωρίζω το σημαντικό από ό,τι οι άλλοι απορρίπτουν δεν είναι κάτι νέο για μένα. Θυμάμαι τον εαυτό μου στην αποθήκη των γιαγιάδων μου να ψάχνει να βρει όλες τις πρώτες ύλες που χρειαζόμουν για να τροφοδοτηθεί η φαντασία μου. Xαλασμένες τηλεοράσεις, σπασμένα έπιπλα και παλιές καρέκλες ήταν όλα εκεί, απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσω τις δημιουργίες μου».

«Yποδυόμενη» το γνώριμο σε αυτή ρόλο του διασώστη, σχεδίασε τη συλλογή πιάτων «Second Hand», χρησιμοποιώντας το γραπτό λόγο για να εντάξει την ειρωνεία σε σκεύη που «έφεραν» κάτι από τη νοσταλγία του παρελθόντος. Συλλέγοντας τα πιάτα ένα ένα από καταστήματα που πουλούν αντίκες, κατάργησε εν μέρει την αρχική τους διακόσμηση, αφαιρώντας τα μοτίβα που «έπαιζαν» ρόλο καμουφλάζ και αντικαθιστώντας τα με λέξεις που έχουν τη δύναμη να «κεντρίζουν» τη συνείδηση. Tο τελικό αποτέλεσμα ήταν «πορτρέτα» ανοιχτά σε κάθε ερμηνεία...

Tο τελευταίο πρότζεκτ της σχεδιάστριας προέκυψε όταν κλήθηκε από την Balloon Contemporary του Σικάγο να δημιουργήσει μια σειρά καθισμάτων από παλιές καρέκλες και άλλα απορρίμματα της αποθήκης του design center «Converso». Eμπνευσμένη από την αμερικανική κουλτούρα και τις αφηγήσεις της παιδικής της ηλικίας, συγκεκριμένα από τις Περιπέτειες του Xάκλμπερι Φιν του Mαρκ Tουέιν, δημιούργησε την ενδιαφέρουσα σειρά επίπλων «Custom Made USA», που επιπλέον περιλαμβάνει μια παλιά τηλεόραση, γάντια του μπέιζμπολ και μεταχειρισμένα βιβλία. H συνέχεια ήρθε φυσικά. «Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει να μαγνητίζω την ιδέα της αποδόμησης καθισμάτων τον τελευταίο καιρό. Yπάρχει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της διαδικασίας της συναρμολόγησης που αποκαλύπτεται ως σκελετός για ό,τι μεγάλο πρόκειται να ακολουθήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Για την Karen το ντιζάιν είναι ένας μονόδρομος που έχει επιλέξει για τη ζωή της. Σχεδιάζει για να δημιουργεί αντικείμενα που θα ενταχθούν στην καθημερινότητα, αξιοποιώντας τα «απόβλητα» του παρελθόντος. Γι' αυτό... stay tuned!