- Οταν μαζεύουμε τα χαλιά, δένουμε τρία τρία μαζί τα κρόσσια με μια λευκή κλωστή που δεν ξεβάφει. Ετσι δεν θα μπερδευτούν στο πλύσιμο.
- Αν τα έπιπλα έχουν αφήσει σημάδια πάνω στα χαλιά, όταν τα μετακινούμε, αφήνουμε στο συγκεκριμένο σημείο ένα παγάκι να λιώσει. Καθαρίζουμε τα νερά προσεκτικά με ένα πανί και είναι έτοιμα.
- Για να καθαρίσουμε τα χαλιά από ένα λεκέ, τρίβουμε προς τη φορά του πέλους για να μην χαλάσουμε το σχήμα τους.
- Αν πέσει τσίχλα στο χαλί, τοποθετούμε ένα παγάκι σε μια νάιλον κάλτσα και, μόλις σκληρύνει, την αφαιρούμε προσεκτικά με μυτερό μαχαίρι.
- Για να γυαλίσουμε τα σκουριασμένα εργαλεία, τα τοποθετούμε ένα βράδυ σε μηλόξιδο. Την επομένη τα ξεβγάζουμε και είναι έτοιμα.
- Προσθέτουμε χρώμα παντού, ειδικά σε μικρές λεπτομέρειες: π.χ. στα κουρτινόξυλα, στον ξύλινο καθρέφτη της εισόδου, σε μια οριζόντια φάσα στον τοίχο ενός δωματίου. Με μερικά μαξιλάρια ή κουρτίνες στις ίδιες αποχρώσεις θα μπούμε αμέσως σε ανοιξιάτικη διάθεση.
- Διορθώνουμε τις μικρές φθορές στο σπίτι και βάφουμε την κουζίνα ή το δωμάτιο των παιδιών. Προτιμάμε οικολογικές βαφές, που μπορούμε να καθαρίζουμε στη συνέχεια με νερό και σαπούνι.
- Για τον καθαρισμό των χαλιών χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι ή Μασσαλίας. Δεν τα τοποθετούμε ποτέ όρθια, γιατί σπάνε.
- Για την υγρασία ανάμεσα στους αρμούς στο μπάνιο υπάρχει η εύκολη λύση της παλιάς οδοντόβουρτσας: Απλώνουμε λίγη σόδα και τρίβουμε καλά μέχρι να καθαρίσουν.
Το ημερολόγιο του μήνα που μόλις μπήκε μας φέρνει -μαζί με την άνοιξη- μυστικά για την οργάνωση του σπιτιού και συμβουλές για πεντακάθαρη κουζίνα.