Εσώρουχα: 3 σημεία που πρέπει να προσέχεις ως προς την υγιεινή

29.03.2021
Εσώρουχα: 3 σημεία που πρέπει να προσέχεις ως προς την υγιεινή
Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αλλάζεις τα εσώρουχα σου καθημερινά και να τα πλένεις πριν τα φορέσεις ξανά. Αλλά τι γίνεται με τη διάρκεια ζωήςτους; Από την άποψη της υγιεινής, υπάρχει ένα χρονικό σημείο που πρέπει να πετάξεις τα παλιά εσώρουχά σου και να αγοράσεις καινούργια;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζεις, λέει στο Health η Taraneh Shirazian, γυναικολόγος στο NYU Langone Health. Για αρχή, κανένα ιατρικό στοιχείο δεν δείχνει ότι η χρήση παλαιών εσώρουχων είναι σίγουρα ανθυγιεινή ή παράγοντας κινδύνου για κολπικά προβλήματα, λέει η γιατρός. Όμως, όσον αφορά την άνεση και τη μείωση των πιθανοτήτων τυχόν ζητημάτων που συμβαίνουν - όπως αλλεργική αντίδραση ή λοίμωξη – είναι σημαντικό να αντικαθιστάς τα εσώρουχα σου τακτικά, συμβουλεύει.

Τι μπορεί να συμβεί αν φοράς παλιά εσώρουχα;

Ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, αλλά τα φθαρμένα εσώρουχα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα υγείας. Εάν ένα εσώρουχο δεν ταιριάζει πλέον σωστά, μπορεί να σφραγίσει την υγρασία που κανονικά πρέπει να φεύγει - οδηγώντας σε μύκητες και άλλες λοιμώξεις, εξηγεί η Shirazian. Και εάν οι ραφές των εσωρούχων σου είναι ξεφτισμένες, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σου και να οδηγήσουν σε κοψίματα ή εκδορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία όσον αφορά τα εσώρουχα

Από τι υλικά είναι φτιαγμένο το εσώρουχό σου έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσο φθαρμένο είναι. «Όταν επιλέγεις εσώρουχα για πρώτη φορά, πρόσεξε πράγματα όπως φυσικά υλικά, βαφές και χημικά», προτείνει η Shirazian. Συνιστά να φοράς βαμβακερά εσώρουχα, επειδή αναπνέουν και δεν επιτρέπουν την υγρασία να συσσωρεύεται τόσο εύκολα, που πιθανώς να οδηγήσει σε μόλυνση.

Από την άλλη πλευρά, συνθετικά υφάσματα όπως νάιλον και Spandex διατηρούν την υγρασία και δεν στεγνώνουν εύκολα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ερεθισμού και μόλυνσης.

Το ύφασμα των εσωρούχων σου έχει επίσης σημασία. Τα πιο μοδάτα εσώρουχα μπορεί να είναι κατασκευασμένα από σκληρότερο ύφασμα που μπορεί να κόβει στην περιοχή του καβάλου σου, το οποίο δεν είναι μόνο άβολο, αλλά μπορεί να δώσει έδαφος στο σημείο για γδάρσιμο. Επομένως, δεν είναι καλή ιδέα να τα επιλέξεις.

Συμβουλές ειδικών για το πλύσιμο των εσωρούχων σου, ώστε να διαρκούν περισσότερο

Για να αποφύγεις τυχόν κινδύνους για την υγεία, αλλά και να σώσεις τον εαυτό σου από τη συχνή αντικατάσταση ξεφτισμένων ή φθαρμένων εσώρουχων, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζεις σωστά τα εσώρουχά σου. Αρχικά, ακολούθησε τις οδηγίες στην ετικέτα. Εάν φοράς εσώρουχα από λευκό βαμβάκι, οι ειδικοί προτείνουν την προσθήκη λευκαντικού στον κύκλο πλύσης. «Αυτό θα φροντίσει για όλα τα βακτήρια», λέει. Εάν τα εσώρουχα σου είναι χρωματιστά, υπάρχουν προϊόντα πο μπορούν να προστεθούν σε έναν κύκλο ζεστού νερού αντί για χλωρίνη, λαο μπορούν να σκοτώνουν αποτελεσματικά τα μικρόβια.

Επίσης, πολλά σύγχρονα πλυντήρια έχουν αντιμικροβιακό κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα πρόσθετο απολυμαντικό προϊόν.

Εάν το εσώρουχό σου είναι κατασκευασμένο από πιο ευαίσθητα υφάσματα, όπως μετάξι ή ρεγιόν, θα χρειαστεί να το πλύνεις στο χέρι ή να το βάλεις σε έναν κύκλο σχεδιασμένο για ευαίσθητα ρούχα. Ωστόσο μπορείς ακόμα να προσθέσεις προϊόντα για να εξασφαλίσεις ένα πραγματικά βαθύ καθάρισμα.