Πώς και πότε πρέπει να ποτίζεις το γκαζόν σου για να παραμένει πράσινο για περισσότερο

20.04.2021
Πώς και πότε πρέπει να ποτίζεις το γκαζόν σου για να παραμένει πράσινο για περισσότερο
Χωρίς να κάνεις σπατάλη νερού!

Μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά βολικό να ρυθμίσεις ένα χρονόμετρο στον ψεκαστήρα για να ποτίσεις το γκαζόν σου, αλλά στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Ένα πρόγραμμα δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν το γκαζόν, όπως η θερμότητα, η υγρασία, η βροχή και ο άνεμος. "Πρέπει να βρεις το σωστό σημείο για το πότε θα αρχίσετε να ποτίζεις", λέει ο καθηγητής της επιστήμης του χλοοτάπητα Peter Landschoot. "Εάν αρχίσεις να ποτίζεις πολύ νωρίς, σπαταλάς νερό και χρήματα. Εάν περιμένεις πολύ καιρό κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, το πότισμα δεν θα βοηθήσει".

Οι ώρες νωρίς το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για να ποτίσεις το γκαζόν σου για την ελάχιστη απώλεια νερού. "Το πρωί, ο ήλιος είναι σε χαμηλή γωνία, είναι δροσερός και όλο το νερό φτάνει στις ρίζες του φυτού", λέει ο Landschoot. "Αν περιμένεις μέχρι το απόγευμα, το νερό καταλήγει στην επιφάνεια των φύλλων και εξατμίζεται και τα ριζικά συστήματα κλείνουν στη ζέστη και δεν μπορούν να πάρουν νερό αποτελεσματικά."

Το πότισμα τη νύχτα είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή. Εάν έχει ζέστη και υγρασία, υπάρχει κίνδυνος να καταλήξεις με περισσότερα προβλήματα, επειδή το νερό κάθεται στην επιφάνεια των φύλλων όλη τη νύχτα μαζί με τη δροσιά. Ωστόσο, είναι ακόμα προτιμότερο από το απογευματινό πότισμα όταν ο ήλιος είναι πιο ζεστός και το περισσότερο νερό εξατμίζεται πριν τα φυτά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Πώς μπορείς να ξέρεις εάν το γκαζόν χρειάζεται πότισμα;
Το γκαζόν δεν χρειάζεται να ποτίζεται κάθε μέρα. Αν έχεις χλοροτάπητα, θα πρέπει να προσέξεις τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να ποτίσεις: εάν το γρασίδι γίνεται γαλαζοπράσινο ή εάν τα ίχνη των πατημέτων παραμένουν αφού περπατήσεις πάνω του.

Εάν βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας, προσπάθησε να αποτρέψεις την κυκλοφορία παιδιών και κατοικιδίων στο γκαζόν για να ελαχιστοποιήσεις τις ζημιές. Ο χλοοτάπητας μπορεί να γίνει καφέ και να φαίνεται σαν να είναι νεκρός, αλλά οι ρίζες εξακολουθούν να είναι ζωντανές. Στην πραγματικότητα, το γρασίδι μπορεί να επιβιώσει για εβδομάδες χωρίς να αραιωθεί εάν ποτίζεται ή αρχίσει να βρέχει.