Η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φαίνεται σαν κάτι περίπλοκο και τρομακτικό, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο όταν μάθεις μερικές απλές συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων. Πολύ συχνά αναβάλλουμε την αποταμίευση, νιώθοντας ότι έχουμε πάρα πολλά χρέη και πάρα πολλά έξοδα. Η αλήθεια είναι ότι η εξοικονόμηση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, όσο μικρό κι αν είναι, θα βελτιώσει την οικονομική σου ευημερία.
Πώς να καταλάβεις αν μια προσφορά σου εξοικονομεί πραγματικά χρήματα
Εάν δεν είσαι σίγουρη πώς να εξοικονομήσεις χρήματα ή από πού να ξεκινήσεις, παρακάτω θα βρεις τις συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων από οικονομικούς εμπειρογνώμονες και από άτομα με γνώσεις αποταμίευσης:
Μάθε ακριβώς πόσα βγάζεις και ξοδεύεις
Το να έχεις μια κατανόηση του πόσα χρήματα βγάζεις και ξοδεύεις είναι το πρώτο βήμα προς την εξοικονόμηση χρημάτων. Διαφορετικά, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξοικονόμησης. Χρησιμοποίησε μια ειδική εφαρμογή ή ακόμα και ένα σημειωματάριο για να παρακολουθείς όλα όσα ξοδεύεις.
Βάλε αυτόματα μέρος του μισθού σου στις αποταμιεύσεις
Η άμεση κατανομή κάθε πληρωμής σε ξεχωριστά ταμεία για την κάλυψη λογαριασμών, τακτικών εξόδων και αποταμιεύσεων είναι μια σημαντική συμβουλή εξοικονόμησης, λέει η Katherine Salisbury, συνιδρύτρια και συν-CEO της Qapital, μιας εφαρμογής αποταμίευσης και επένδυσης. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να αυτοματοποιήσεις τις αποταμιεύσεις για να πηγαίνουν απευθείας σε ξεχωριστό λογαριασμό, κατά προτίμηση σε έναν με υψηλό επιτόκιο.
Θέσε συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης
Το πόσα χρήματα πρέπει να εξοικονομήσεις εξαρτάται από το πόσα μπορείς πραγματικά να αντέξεις οικονομικά να εξοικονομήσεις. Μπορεί να είναι ένα σταθερό μηνιαίο ποσό ή ένα ποσοστό του εισοδήματός σου. Ό,τι κι αν αποφασίσεις, θέσε έναν ρεαλιστικό στόχο εξοικονόμησης για εσένα, αφού λάβεις υπόψη τα απαραίτητα έξοδα.
Δοκίμασε τον κανόνα 50-30-20
Ο κανόνας 50-30-20 είναι μια στρατηγική εξοικονόμησης χρημάτων που απαιτεί το 50% του μισθού σου να καλύψει τις ανάγκες, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου ή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. 30% σε επιθυμίες, όπως φαγητό σε εστιατόρια ή ταξίδια και 20% σε αποταμιεύσεις ή επενδύσεις. "Είναι ένα καλό σημείο αναφοράς, ώστε να μπορείς να ξέρεις εάν κάνεις υπερβολικές δαπάνες σε συγκεκριμένους τομείς", λέει η Salisbury, προσθέτοντας ότι ακόμη και τότε, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται ως κατευθυντήρια γραμμή παρά ως κανόνας.
Ακύρωσε τις συνδρομές που δεν χρησιμοποιείς
Δεν χρησιμοποιείς ποτέ τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο ή πληρώνεις συνδρομή σε ένα site αποκλειστικού περιεχομένου το οποίο ποτέ δεν επισκέπτεσαι; Η Harriet Chan, συνιδρύτρια και διευθύντρια μάρκετινγκ στο CocoFinder, λέει ότι παρακολουθεί τις συνδρομές της για να γνωρίζει πόσα ξοδεύει σε αυτές και ακυρώνει αυτές που δεν χρησιμοποιεί πολύ για να εξοικονομήσει χρήματα.
Ποτέ μην ψωνίζεις χωρίς λίστα
Μην πηγαίνεις ποτέ στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα. Ο προγραμματισμός γευμάτων και η δημιουργία λίστας πριν από τα ψώνια θα αποτρέψει τα υπερβολικά έξοδα και θα σε βοηθήσει να τηρήσεις τον προϋπολογισμό σου.
Άφησε το online καλάθι αγορών σου για μια νύχτα
Οι παρορμητικές αγορές συχνά οδηγούν σε υπερβολικά έξοδα. Η Darla DeMorrow, πιστοποιημένη επαγγελματίας διοργανώτρια και ιδιοκτήτρια του HeartWork Organizing, λέει ότι βάζει αντικείμενα στα ηλεκτρονικά καλάθια αγορών, αλλά περιμένει μια μέρα περίπου πριν τα αγοράσει. Επιπλέον, κάποια e-shops μπορεί να σου στείλουν έναν εκπτωτικό κωδικό για να κάνεις την αγορά.
Μην αποθηκεύεις τις πληροφορίες της κάρτας σου σε e-shops
Όταν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ρωτά εάν θέλεις να αποθηκεύσεις τα στοιχεία της κάρτας σου για την επόμενη φορά, πες όχι, λέει η Tiffanie Gonzalez-Quevedo, ιδρύτρια και διευθύντρια της High Maintenance Media. Αν αποθηκεύσεις τα στοιχεία σου θα το κάνεις πολύ εύκολο να πατήσεις απλώς "αγορά" χωρίς να το σκεφτείς πραγματικά. "Αν δεν τα αποθηκεύσεις, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στο να πάρεις το πορτοφόλι σου και να σκεφτείς αν αυτή η αγορά είναι απαραίτητη ή όχι".