Πολιτισμικές αναμείξεις

23.08.2007
Μείξη πολιτισμών και στιλ, εξελιγμένη αισθητική και απόλυτα γεωμετρικές φόρμες, συνθέτουν μια κατοικία αξιώσεων.

Η τριώροφη μονοκατοικία που βρίσκεται στον Γαλατά -λίγο έξω από το κέντρο των Χανίων- έχει θέα στους ελαιώνες και τη θάλασσα. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αριστομένη Βαρουδάκη και αποπερατώθηκε το 2002. Αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και συνδυάζει μοναδικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με μια πιο σύγχρονη, δοσμένη με τη χαρακτηριστική ματιά του αρχιτέκτονα: Στους απόλυτα γεωμετρικούς όγκους το κυρίαρχο υλικό είναι η πέτρα αρμονικά δεμένη με το σίδερο, ενώ η βεράντα-παρατηρητήριο δεσπόζει στην οικοδομή, αποτελώντας το σημαντικότερο στοιχείο της.

Εξωτερικά το σπίτι είναι λιτό και στιβαρό, θυμίζοντας απόρθητο φρούριο, με μοναδική πολυτέλεια -στον επιτηδευμένα πρωτόγονο κήπο- την απλή πισίνα. Στο ισόγειο διαμορφώθηκαν οι αυτόνομοι ξενώνες με δικό τους μπάνιο, κουζίνα και ξεχωριστή είσοδο. Είναι απόλυτα λειτουργικοί και διακοσμημένοι καλαίσθητα. Η κύρια είσοδος του σπιτιού οδηγεί στο σαλόνι με το αίθριο -που χαρίζει άπλετο φως παντού- δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει αμέσως και τα τρία επίπεδα του ευρύχωρου σπιτιού. Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες του καθιστικού προσφέρουν απρόσκοπτη θέα, ενώ τα μικρά παράθυρα ανάμεσα στους χοντρούς πέτρινους τοίχους, παραπέμπουν στις κρητικές πετρόχτιστες μονοκατοικίες των αρχών του αιώνα. Ετερόκλητα κομμάτια, διαλεγμένα με φροντίδα και πίνακες της ιδιοκτήτριας Κατερίνας Τσεμπελή, συνθέτουν μια εικόνα εκλεπτυσμένης αισθητικής με προσεγμένες λεπτομέρειες, χωρίς να βαραίνουν το σύνολο.

Στον επάνω όροφο με την όμορφη ξύλινη οροφή, υπάρχουν τρία υπέροχα υπνοδωμάτια. Το κυρίως υπνοδωμάτιο -εμπνευσμένο από τουρκικό χαγιάτι- έχει δικό του μπάνιο και εκπληκτική θέα στους απέραντους λόφους με τους ελαιώνες.

Σπάνια τόσα ετερόκλητα στοιχεία καταφέρνουν να συνδυαστούν σε μια αρχιτεκτονική εξελιγμένης μορφής -με αναφορές στην παράδοση- δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο κράμα που ξαφνιάζει ευχάριστα. Η μοναδική αισθητική των ιδιοκτητών εναρμονίστηκε με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια ονειρική ατμόσφαιρα. Με προσωπικότητα και άποψη, το σπίτι διαθέτει ανυπέρβλητο στιλ, ενώ είναι οικείο και γήινο, φιλόξενο και λειτουργικό...