Μια θέση στον ήλιο

03.09.2007
Ενα σπίτι στη δυτική ακτή της Ιμπιζα αποθεώνει την ομορφιά της θάλασσας, συνδυάζοντας τον πολιτισμό με την άγρια φύση.

Conrad White / zapaimages.com

Κάποια μέρη στον κόσμο μπορούν να συγκριθούν με τον παράδεισο. Χωρίς αμφιβολία η Ιμπιζα είναι ένα από αυτά. «Επιπλέοντας» μεταξύ της Ισπανίας και της βόρειας αφρικανικής ακτής, δέχεται κάθε καλοκαίρι την εισβολή των απανταχού στον κόσμο «ορκισμένων» clubbers και «αναζητητών» του ήλιου! Αυτό, όμως, είναι το ένα πρόσωπο του νησιού.

Η μοναδική ομορφιά του τοπίου, το μεσογειακό κλίμα και οι λευκές αμμουδιές έρχονται να δικαιολογήσουν το χαρακτηρισμό της Ιμπιζας ως έναν από τους πιο μαγικούς προορισμούς διακοπών τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ηδη από τη δεκαετία του 60, όταν ο Φράνκο κυβερνούσε την Ισπανία, οι χίπις της εποχής βρήκαν εδώ το ιδανικό καταφύγιο στην αναζήτηση ενός πιο φιλελεύθερου τόπου. Η φήμη της διαδόθηκε και ο μύθος της άρχισε να χτίζεται. Στις μέρες μας, παρά τη μαζική προσέλευση τουριστών, η Ιμπιζα διατηρεί ακόμη κάποια σημεία της αγνά και ανεξερεύνητα, όπως ένας κόλπος στις δυτικές ακτές της. Εδώ κυριαρχεί ένα υπέροχο λευκό σπίτι που μοιάζει να αποτίει φόρο τιμής στην ομορφιά της φύσης, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της. Η απλή αρχιτεκτονική του αναδύει έναν αρρενωπό αέρα, με τις γωνίες και τις καθαρές γραμμές της. Οσο αρρενωπό, όμως, κι αν μοιάζει εξωτερικά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, όταν μπαίνει μέσα, ότι κατοικείται από μια γυναίκα. Τα πάντα αποκαλύπτουν την παρουσία και την ιστορία της, την ομορφιά και το μυστήριό της.

Η είσοδος της κατοικίας είναι εντυπωσιακή, με την πανύψηλη πόρτα της, ύψους 7,50 μ., να κλέβει την παράσταση. Η μαγική αυτή πύλη, διακοσμημένη με εξωτικά στοιχεία, οδηγεί σε μια μακριά σκάλα που μοιάζει να μη σταματά πουθενά! Ο πρώτος όροφος αποτελείται από ένα μεγάλο χώρο που θυμίζει loft και φιλοξενεί το καθιστικό, την κουζίνα και την τραπεζαρία, όλα διακοσμημένα με έθνικ θησαυρούς από όλο τον κόσμο. Αρκετοί πίνακες σύγχρονης τέχνης, κάποιοι παλιοί μαυροπίνακες, πόστερ των αρχών του 20ού αιώνα και μια εντυπωσιακή, μεταξωτή, ινδουιστική ταπισερί του 1840 κοσμούν τους τοίχους του καθιστικού, χαρίζοντάς του έναν bohemian chic αέρα. Ολόκληρο το σπίτι χαρακτηρίζεται από έναν κομψό μινιμαλισμό, αφήνοντας την υπέροχη θέα να αναδειχθεί στον απόλυτο πρωταγωνιστή.

Στο επάνω ακριβώς επίπεδο βρίσκονται οι ιδιωτικοί χώροι. Ο τοίχος της κυρίως κρεβατοκάμαρας διακοσμείται από ένα εκκλησιαστικό art nouveau βιτρό, ενώ εντύπωση προκαλεί ο τρόπος σύνδεσης των υπνοδωματίων με τα μπάνια. Ολα τα δωμάτια έχουν πρόσβαση στη βεράντα, κάνοντας έτσι τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους να μοιάζουν με ένα. Βγαίνοντας έξω, μια μεγάλη σκάλα οδηγεί στην παραλία και την ιδιωτική μαρίνα. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο δεν μπορεί παρά να αναπολήσει κανείς πόσες αξέχαστες διακοπές έχουν πραγματοποιηθεί εδώ...