Κατοικία στο Νεροχώρι

04.09.2007
Ενα λιτό σπίτι στην ορεινή Κρήτη διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα, εκφράζοντας την καλλιτεχνική άποψη και την προσωπικότητα των ιδιοκτητών του.

Σε ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι της Κρήτης, το Νεροχώρι, βρίσκεται η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μπολάνη. Περιτριγυρίζεται από καταπράσινους κήπους και ελαιώνες και ατενίζει τα βουνά της περιοχής. Το σπίτι που ανήκε στον παππού της σημερινής ιδιοκτήτριας επισκευάστηκε πριν από 15 χρόνια, με σκοπό να γίνει η δεύτερη κατοικία τους προσφέροντας μοναδικές στιγμές απόδρασης από την πόλη. Επιμελήθηκαν προσωπικά τις κατασκευές και τη διακόσμηση, φροντίζοντας να κρατήσουν αναλλοίωτο το χρώμα της περιοχής. Εγιναν πολλές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο του σπιτιού -πάντοτε με τη δική τους επίβλεψη- προσαρμόζοντάς το στις σύγχρονες ανάγκες. Σήμερα υπάρχει ακόμη το κελάρι με τα κρασιά, ενώ δίπλα του -εκεί που έμεναν τα ζώα- διαμορφώθηκε ένα καταπληκτικό υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο. Το σπίτι αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, ένα άνετο καθιστικό με τζάκι και μια υπέροχη κουζίνα που επικοινωνεί με την τραπεζαρία -εξυπηρετώντας την οικογένεια. Με φιλόξενο εσωτερικό, αλλά και προσεγμένο περιβάλλοντα χώρο, το σπίτι εκφράζει τη αγάπη των ιδιοκτητών για τη φύση, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική αίσθηση χαλάρωσης.

Η αισθητική της οικοδέσποινας, σε συνδυασμό με την επισκευαστική ικανότητα του συζύγου της, απέδωσε ένα αρμονικό και ισορροπημένο σύνολο. Εντυπωσιάζουν οι επιλογές και η σημασία στις λεπτομέρειες που δεν αφέθηκαν στην τύχη, ενώ τα αντικείμενα που αγοράστηκαν σε ταξίδια υπενθυμίζουν στιγμές έντονες. Ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, κάθε γωνιά είναι σωστά μελετημένη: στη μεγάλη βεράντα δεσπόζει η κεντρική τραπεζαρία, στον κήπο οι σκάφες μετατράπηκαν σε ζαρντινιέρες, μια αιώρα με πολυθρόνες τοποθετήθηκαν κάτω από τον ίσκιο των δέντρων προσφέροντας -καιρού επιτρέποντος- θέσεις σε οικείους και φίλους. Με πολυσυλλεκτική διάθεση, αντικείμενα αρμονικά δεμένα και ανάλαφρο στιλ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μείγμα παραδοσιακής και ταυτόχρονα διαχρονικής διακόσμησης, που ταιριάζει σε ένα σπίτι του βουνού. Φεύγοντας μένει στη μνήμη η γλυκιά αίσθηση μιας ανεπιτήδευτης ζεστασιάς, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι μεταφέρουν στο χώρο τους την προσωπικότητα και τη θετική τους ενέργεια.