Ενα σπίτι όλο υγεία!

22.11.2007
Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα «allergy free» σπίτι, απλά μειώνοντας την έκθεση των χώρων στα «οικιακά» αλλεργιογόνα.

Από τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από «σπιτικές» αλλεργίες και εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται ετησίως προκειμένου να καταπολεμηθούν συμπτώματα -από μάτια που τσούζουν και μυτούλες που τρέχουν ασταμάτητα έως σοβαρές κρίσεις άσθματος- και ασθένειες που συνήθως είναι χρόνιες και βασανιστικές.

Πέρα από τις θεραπείες, που φυσικά θα σας συστήσει ο γιατρός σας, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να δημιουργήσετε ένα υγιές και κυρίως «αντιαλλεργικό» περιβάλλον στην κατοικία σας. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης αλλεργιών οικιακής προέλευσης είναι η σκόνη, τα ακάρεα, η μούχλα, κάποιες χημικές ουσίες και φυσικά τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζώα. Μειώνοντας την επαφή και την έκθεση σε αυτά τα στοιχεία, αυτόματα περιορίζετε και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, αφενός γιατί είναι πιο ευάλωτα και ευαίσθητα στις αλλεργίες αυτού του είδους και αφετέρου γιατί μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα που θα τα ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι αλλεργίες στα pets

Οι αλλεργίες που προκαλούνται από τα μικρά κατοικίδια πυροδοτούνται συνήθως από τα εξής στοιχεία: τις τρίχες, τα κομμάτια νεκρού δέρματος που απορρίπτονται από το ζωάκι, το σάλιο και τα ούρα του. Εάν κατόπιν εξετάσεων αποδειχθεί ότι αντιδράτε στα παραπάνω, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί ο μόνος τρόπος για να απαλλαχθείτε από τα αλλεργικά συμπτώματα είναι η απομάκρυνση του ζώου από το σπίτι, κάτι εξαιρετικά οδυνηρό και για εσάς και για εκείνο. Ο μόνος τρόπος για να το κρατήσετε είναι να μειωθεί το επίπεδο των αλλεργιογόνων που απορρίπτει στο οικιακό περιβάλλον. Φυσικά, εάν το ζωάκι ζει έξω από το σπίτι τότε τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, αλλιώς χρειάζεται αυστηρή και σχολαστική εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας.

Κάποιοι ιδιοκτήτες κάνουν μπάνιο στα σκυλιά ή τις γάτες τους κάθε εβδομάδα - αν κι εμείς πιστεύουμε ότι μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει υπεύθυνα κάτι ανάλογο καθώς μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα ξηροδερμίας από τα συχνά μπάνια. Καθημερινό καθάρισμα σε βάθος με την ηλεκτρική σκούπα, ξεσκόνισμα των επίπλων, πλύσιμο των υφασμάτων και οριστική απαγόρευση της εισόδου των pets στην κρεβατοκάμαρα και τα δωμάτια των παιδιών φαντάζουν ως μοναδικές λύσεις στην προσπάθεια για μείωση αυτών των αλλεργιών.

Επιπλα απο ξύλο, δέρμα, vinyl (βινύλιο) ή ρατάν προσβάλλονται πιο δύσκολα απο τα ακάρεα και ταυτόχρονα καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα.

Τα ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικροοργανισμοί (δε φαίνονται με γυμνό μάτι) με οκτώ πόδια που λατρεύουν την υγρασία και τη σκόνη. Συνήθως τρέφονται με νεκρά, ανθρώπινα κύτταρα που απορρίπτει το σώμα μας και γι αυτό αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στις κρεβατοκάμαρες. Τα στρώματα, τα μαξιλάρια, οι κουβέρτες, τα κρεβάτια και φυσικά τα χαλιά αποτελούν τον απόλυτο παράδεισο γι αυτά και επομένως την κύρια αιτία των «οικιακών» αλλεργιών. Το «αντιαλλεργικό σπίτι» απαιτεί να παίρνετε σοβαρά μέτρα εναντίον αυτού του ύπουλου, «αόρατου» εχθρού και να εφαρμόζετε συχνά τις εξής οδηγίες:

1. Απομακρύνετε τα χαλιά απ όπου είναι δυνατόν. Τα πλακίδια δαπέδου ή τα ξύλινα πατώματα είναι πιο εύκολο να καθαριστούν και κυρίως δεν προσφέρουν κρυψώνες για τα ακάρεα.

2. Εφοδιαστείτε με αντιαλλεργικές, προστατευτικές θήκες για το στρώμα και τα μαξιλάρια.

3. Πλένετε το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα όλα τα υφάσματα που έχουν σχέση με το στρώμα, το κρεβάτι, τις κουβέρτες και με οτιδήποτε μπορεί να «φιλοξενεί» τις αποικίες των ακάρεων.

4. Μειώστε τη «σαβούρα» όσο το δυνατόν περισσότερο. Εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και διάφορα χαρτικά μαγνητίζουν τη σκόνη.

5. Σφουγγαρίζετε το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα όλο το σπίτι ώστε να μη συγκεντρώνεται η σκόνη.

6. Κρατήστε την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα, συνήθως κάτω από 40 με 50%.

7. Αγοράστε σκούπες καθαρισμού τελευταίας τεχνολογίας, με ισχυρό μοτέρ για δυνατή απορρόφηση και κυρίως με φίλτρα ΗΕΡΑ που αιχμαλωτίζουν ακόμη και τα μικρότερης διαμέτρου σωματίδια.

Καλό θα ήταν όταν καθαρίζετε ή σκουπίζετε τη σκόνη να φοράτε μία μάσκα που θα εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.

Μούχλα & Μύκητες

Η μούχλα προκαλείται από ένα μύκητα του οποίου είναι γνωστά πάνω από 100.000 διαφορετικά είδη και μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Το μόνο που χρειάζονται για να αναπτυχθούν είναι μια πηγή τροφής ή νερού και φυσικά η σωστή θερμοκρασία. Οι μύκητες αναπτύσσονται σε υγρούς τοίχους, μονώσεις και σκοτεινά, μη αεριζόμενα και γεμάτα υγρασία σημεία. Φυσικά, «αγαπούν» εξίσου προϊόντα από χαρτί, δέρμα, ακατέργαστο και επεξεργασμένο ξύλο, τροφές, ρούχα και γενικά οτιδήποτε βοηθάει τους σπόρους να κρυφτούν και να διατηρηθούν (πολλές φορές και για περισσότερο από 15 χρόνια).

Για να μειώσετε την επίδραση των μυκήτων που ζουν στο εξωτερικό περιβάλλον φροντίστε να είναι καλά κλεισμένα όλα τα παράθυρα και οι πόρτες τις περιόδους που υπάρχει έξαρση των αλλεργιών (φθινόπωρο και άνοιξη) και χρησιμοποιήστε air conditions που διαθέτουν τα ειδικά, αντιαλλεργικά φίλτρα και ιονιστή (ionizer). Εάν το σπίτι σας είναι υγρό ή συχνά ανακαλύπτετε σημάδια υγρασίας στα δωμάτια και μουχλιασμένα αντικείμενα, τότε πάρτε τα εξής μέτρα για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα:

1. Απομακρύνετε τα χαλιά και όπου υπάρχει τσιμέντο ή γυμνές επιφάνειες εφαρμόστε την ειδική μόνωση που εμποδίζει την ανάπτυξη της μούχλας και της υγρασίας.

2. Το μπάνιο είναι ο κύριος χώρος συγκέντρωσης υγρασίας και μυκήτων. Φροντίστε να αερίζεται καθημερινά, να είναι σωστά φωτισμένο, να φεύγουν οι υδρατμοί με ειδικό εξαεριστήρα, να μην υπάρχουν διαρροές στις σωληνώσεις και κυρίως οι βαφές να έχουν το ειδικό συστατικό που εμποδίζει την ανάπτυξη μυκήτων.

3. Πετάξτε όποιο αντικείμενο δεν μπορείτε να πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι αν διαπιστώσετε ότι έχουν αναπτυχθεί επάνω του μύκητες υγρασίας. Ειδικά στα είδη υγιεινής χρησιμοποιείτε χλωρίνη για απολύμανση.

4. Επιδιορθώστε οτιδήποτε παρουσιάζει διαρροή νερού μέσα και έξω από το σπίτι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο υπόγειο και το φωταγωγό καθώς και σε επικίνδυνα σημεία στον κήπο και τη βεράντα.

5. Χρησιμοποιείτε όπου χρειάζεται έναν αφυγραντήρα που δρα αποτελεσματικά στην απορρόφηση της υγρασίας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στο άδειασμα και τακτικός καθαρισμός του μηχανήματος γιατί στην αντίθετη περίπτωση οι μύκητες θα αναπτυχθούν και εκεί.

Αλλεργίες στα φυτά του σπιτιού

Εάν εσείς ή μέλη της οικογένειάς σας έχετε αποδεδειγμένα αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια φυτά, τότε πρέπει να τα απομακρύνετε δια παντός από τους χώρους γύρω από το σπίτι, τον κήπο και τις βεράντες. Φυσικά δεν εννοούμε τις αλλεργίες στην ελιά, το πεύκο ή τα αλλεργιογόνα που ταξιδεύουν με τον αέρα (διότι για τα εξωτερικά αλλεργιογόνα το μόνο προστατευτικό μέσο είναι οι ειδικές μεμβράνες που μπαίνουν στα παράθυρα, των οποίων οι πόροι έχουν τόσο μικρή διατομή που απαγορεύουν την είσοδο στα μικροσωματίδια που ταξιδεύουν με τον άνεμο).

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά φυτά και λουλούδια που παράγουν μικρές ποσότητες γύρης και έτσι ερεθίζουν ελάχιστα τους ασθενείς που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες. Επίσης, εάν σας ενοχλεί, μην τοποθετείτε γρασίδι στον κήπο, αποφύγετε λουλούδια με έντονο άρωμα και επιλέξτε φυτά εσωτερικών χώρων (λουλούδια του πάθους, μπιγκόνιες, nasturtium, peperomia, σουηδικό κισσό κτλ.) που ενδείκνυνται για τους αλλεργικούς. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι τα φυτά αυτά μαζεύουν τη σκόνη και διάφορα μικροσωματίδια, οπότε αν καθαρίζετε τακτικά τα φύλλα τους θα μειώνετε κατά πολύ τα αλλεργιογόνα από τους εσωτερικούς σας χώρους. Δώστε, επίσης, προσοχή στην ποσότητα του νερού όταν τα ποτίζετε. Χρειάζονται μόνο λίγο νερό, γεγονός που σας βοηθάει να αποφεύγετε και την περίπτωση υγρασίας και μούχλας.