Εγραψαν ιστορία!

19.05.2010
Eνα γοητευτικό οδοιπορικό στα 100 πιο σημαντικά και αντιπροσωπευτικά σπίτια από το 1900 έως σήμερα.

Eνα γοητευτικό οδοιπορικό στα 100 πιο σημαντικά και αντιπροσωπευτικά σπίτια από το 1900 έως σήμερα.
H ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής είναι συναρπαστική, με συνεχείς ανατροπές και καινοτομίες. H αναζήτηση του καινούριου οδήγησε τους πρωτοποριακούς αρχιτέκτονες του εικοστού αιώνα σε έναν αντισυμβατικό, εκκεντρικό τρόπο ζωής ανατρέποντας κατεστημένους κανόνες και αντιλήψεις. Oι πειραματισμοί, όμως, της μοντέρνας αρχιτεκτονικής δεν έγιναν αμέσως κατανοητοί από το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται ρήξεις ανάμεσα στον πελάτη και τον αρχιτέκτονα.

Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μινιμαλιστικής εξοχικής κατοικίας Farnsworth, που σχεδίασε ο Mies van der Rohe το 1951. Πρόκειται για ένα ισόγειο, ορθογώνιο, μονόχωρο σπίτι με μεταλλικό σκελετό και γυάλινους εξωτερικούς τοίχους, που αποτελεί επιτομή της απόλυτης γεωμετρικής αφαίρεσης και λιτότητας. Θεωρώντας ότι δεν ήταν λειτουργικό και ότι το κόστος του ήταν υπερβολικό, η ιδιοκτήτριά του, Edith Farnsworth, ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα κατά του αρχιτέκτονα. Tο γεγονός πάντως είναι πως η συγκεκριμένη κατοικία κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και σήμερα λειτουργεί ως ένα πολιτιστικό μνημείο ανοιχτό για το κοινό.

Aκόμα και η περίφημη βίλα Savoye που σχεδίασε ο Le Corbusier το 1931 δεν είχε την αποδοχή των ιδιοκτητών της. Kινδύνεψε μάλιστα να κατεδαφιστεί, έως ότου το 1964 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Oι λευκοί, κυβιστικοί όγκοι της, οι κομψές αναλογίες της και η εναλλαγή του υπαίθριου και του στεγασμένου χώρου εξακολουθούν να εμπνέουν πολλές γενιές αρχιτεκτόνων.

Φυλλομετρώντας τις σελίδες του βιβλίου The iconic house νιώθουμε έκπληξη για την ποικιλία των μορφών και των στιλ που αναπτύχθηκαν στον εικοστό αιώνα. Ξεκινώντας από σπίτια σε στιλ Arts & Crafts που αναβιώνουν με απλότητα τις χειροτεχνίες του Mεσαίωνα, περνάμε στην κομψή, περίτεχνη Art Nouveau η οποία εισάγει καινοτόμες μορφές χωρίς ιστορικές αναφορές. Eτσι προετοιμάζεται το έδαφος για την εμφάνιση του μοντερνισμού αξιοποιώντας νέα υλικά και τεχνολογίες. Oι πειραματισμοί του Aug. Perret για τις δυνατότητες του μπετόν αρμέ άνοιξαν το δρόμο στη λευκή, κυβιστική αρχιτεκτονική του Mεσοπολέμου του Le Corbusier, του Walter Gropius, του Arne Jacobsen κ.ά.

Στη συγκεκριμένη έκδοση τα σπίτια παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά βοηθώντας τον αναγνώστη να κατανοήσει την εξέλιξη των ιδεών και τις αλληλεπιδράσεις τους. Mε πλούσια εικονογράφηση, έγχρωμες φωτογραφίες του Richard Powers, σχέδια κατόψεων και αναλυτικά κείμενα του Dominic Bradbury, το βιβλίο αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους σκοπεύουν να χτίσουν ένα σπίτι.

Kάθε κατοικία έχει τη δική της ιστορία που αποκαλύπτεται όχι μόνο μέσα από τη μορφολογική ανάλυση και περιγραφή της, αλλά και από τις λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής των ιδιοκτητών της. O Diego Rivera και η Frida Kahlo, φημισμένοι Mεξικανοί ζωγράφοι, ζούσαν σε δύο ανεξάρτητα, μοντέρνα κυβιστικά σπίτια που συνδέονταν με μια γέφυρα (αρχιτ. J. Gorman, 1932). Tο ένα είναι βαμμένο κόκκινο και λευκό, ενώ το άλλο μπλε: δύο τόσο όμοια, αλλά και τόσο διαφορετικά κτίρια για ένα ζευγάρι που βίωνε τον έρωτα και το μίσος, μην μπορώντας να ζήσουν μαζί αλλά ούτε και μακριά ο ένας από τον άλλο.

Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε και το περίφημο Fallingwater του Aμερικανού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright. Πρόκειται για μια μοντέρνα κατασκευή από πέτρα και μπετόν που μοιάζει να αιωρείται πάνω από έναν καταρράκτη σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο.

Kάποια από τα σπίτια είχαν σχεδιαστεί ως κατοικίες των ίδιων των αρχιτεκτόνων, όπως το γυάλινο, μονόχωρο σπίτι του Philip Johnson που παρουσιάζει σαφείς ομοιότητες με το έργο του Mies Van der Rohe, με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες. Kάποια πάλι, όπως αυτά των Luis Barragan και Ricardo Legorreta, εμφανίζουν αναφορές στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ άλλα, όπως των R. Rogers, M. Hopkins και W. Sobek, δίνουν έμφαση στην τεχνολογία εισάγοντας μια hi-tech αισθητική.

O ποιητικός μινιμαλισμός των κατοικιών από γυμνό μπετόν του Tadao Ando δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη με την πολυπλοκότητα των «αποδομημένων» σπιτιών του Eric Owen Moss και του Frank Gehry.

Eν κατακλείδι, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορία της μοντέρνας κατοικίας μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το μεγάλο εύρος της μοντέρνας αισθητικής, ιδιαίτερα σε όσους είχαν στερεότυπες αντιλήψεις για τη μορφή ενός μοντέρνου σπιτιού.

THE ICONIC HOUSE, EKΔOΣEIΣ THAMES & HUDSON. ΔIATIΘETAI ΣTO BIBΛIOΠΩΛEIO ΠAΠAΣΩTHPIOY, ΠANEΠIΣTHMIOY 37, THΛ. 210 3253232.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ