Μάθε καλούς τρόπους στο κουτάβι σου

11.01.2011
Μήπως το σκυλάκι που σου έφερε φέτος ο Αι Βασίλης σου κάνει τη ζωή δύσκολη; Αν ναι, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να χαλαρώσεις και να αντιληφθείς ότι τα κουταβάκια δεν γεννιούνται γνωρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να κάνουν τσισάκια επάνω στο χαλί. Χρειάζονται εκπαίδευση.

Τα κατοικίδια δεν έρχονται με κουμπιά που πατάς και... δουλεύουν, ούτε με ακριβείς οδηγίες χρήσης. Ωστόσο υπάρχουν μερικά απλά βηματάκια τα οποία αν ακολουθήσεις θα μάθεις στο σκυλάκι σου καλούς τρόπους χωρίς να το τιμωρήσεις. Και το λέμε αυτό γιατί η τιμωρία προτείνεται ως πρακτική σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις. Θεωρείται μάλιστα και αρκετά αποτελεσματική, αλλά την ίδια στιγμή ενέχει τον φόβο να λειτουργήσει αρνητικά και να ερμηνευτεί από το σκυλάκι ως τιμωρία για την ούρηση γενικότερα. Προσοχή λοιπόν.

Βήμα πρώτο: Παρατήρησε πολύ προσεκτικά τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου σου κάθε φορά που το βγάζεις έξω για την ανάγκη του. Κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα... προεόρτια μπορεί να σε βοηθήσουν να προλάβεις παρόμοια ατυχήματα.

Βήμα δεύτερο: Βγάλε το έξω όσο πιο συχνά μπορείς -ιδιαίτερα στην αρχή- και μείνε έξω όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερες φορές ουρήσει έξω το σκυλάκι σου, τόσο πιο σίγουρη μπορείς να είσαι ότι θα το συνηθίσει, οπότε και θα το προτιμά, από το μέσα. Για τον πρώτο καιρό, το ιδανικό είναι για το κουταβάκι σου να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο αμέσως μετά το φαγητό, το παιχνίδι, ή τον ύπνο.

Βήμα τρίτο: Ακόμη και το μέρος που θα ουρήσει το σκυλάκι, πρέπει να είναι προκαθορισμένο από εσένα. Μπορείς, λοιπόν, να δημιουργήσεις έναν χώρο στο μπαλκόνι με μια από τις ειδικές πάνες που υπάρχουν -για παράδειγμα- ή να το πηγαίνεις στο ίδιο σημείο έξω από το σπίτι. Μη φεύγεις, όμως, από εκεί, μέχρι να ανακουφιστεί το ζωντανό. Να επιμένεις.

Βήμα τέταρτο: Για το βράδυ, φτιάξε στο σκυλάκι σου μια ζεστή γωνίτσα μέσα στο σπίτι, ακόμη και στην κρεβατοκάμαρά σου και να είσαι σίγουρη ότι εκείνη η περιοχή θα μένει πάντα καθαρή. Στα σκυλιά δεν αρέσει να λερώνουν το μέρος γύρω από εκεί που κοιμούνται.

Βήμα πέμπτο: Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιληφθείς ότι έχει γίνει ανήσυχο, μην βαρεθείς. Πάρ' το αγκαλιά, βγες έξω και περίμενε μέχρι να τα "κάνει".

Βήμα έκτο: Για την περίπτωση που κοιμάσαι βαριά και φοβάσαι ότι δεν θα πάρεις χαμπάρι την εν λόγω ανησυχία, φρόντισε να έχεις δημιουργήσει ένα "αποχωρητήριο" για να βολευτεί μόνο του το ζωντανό. Ένα κουτί με άμμο θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά, γιατί αυτό που συνηθιζόταν παλιότερα να αφήνουν οι άνθρωποι την μπαλκονόπορτα ανοιχτή, μάλλον τώρα πια έχει εκλείψει. Γιατί αντί να βγει το σκυλάκι, θα μπει κανένας άλλος και άντε να τρέχεις μετά...

Βήμα έβδομο: Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί είναι να βγάλεις το κουτάβι έξω. Και καλύτερα να το κρατάς στην αγκαλιά σου γιατί από τη χαρά του δεν θα καταφέρει να κρατηθεί και το ατύχημα δεν θα το γλιτώσεις.

Βήμα όγδοο: Επιβράβευσε το κουταβάκι σου κάθε φορά που θα καταφέρνει αυτό που θέλεις και θα έχεις σίγουρα ακόμη καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη φορά.
Βήμα ένατο: Να είσαι επίμονη και υπομονετική και θα τα καταφέρετε στο τέλος και οι δύο.
Συμπέρασμα: Επειδή κανείς ποτέ δεν είπε ότι το να έχεις κατοικίδιο -και δη σκύλο- είναι εύκολη υπόθεση, φρόντισε να μάθεις τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο και μετά προχώρα στο... παρασύνθημα. Δεν σου φταίει τίποτα η ψυχούλα να ταλαιπωρηθεί αν εσύ δεν είσαι αποφασισμένη να δεις τα πράγματα τόσο σοβαρά όσο είναι στην πραγματικότητα.

Από τη Ζωή Κίττα