Ετοίμασε τα φυτά σου για τον χειμώνα

04.11.2011
Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και στα μπαλκόνια, λοιπόν, φρόντισε τα φυτά σου και... «καλό χειμώνα»!

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και στα μπαλκόνια, λοιπόν, φρόντισε τα φυτά σου και... «καλό χειμώνα»!

"Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι", λέει ο ποιητής, σίγουρα όμως αυτήν τη σταγόνα την περιμένουν με ανυπομονησία τα φυτά μας για να ξεδιψάσουν και με τις κατάλληλες φροντίδες να υποδεχτούν το χειμώνα. Οι ήπιες θερμοκρασίες αυτής της εποχής ευνοούν τη σπορά και τη φύτευση φυτών και λαχανικών. Εμείς ρωτήσαμε και μάθαμε ποιες είναι οι κατάλληλες εποχικές εργασίες, εσλτ δεν μένει παρά να τις εφαρμόσεις!

Και καλά φυτέματα...
Οι ειδικοί από το φυτώριο «Φύση» δίνουν τις δικές τους συμβουλές:

* Επέλεξε το σωστό μέγεθος της γλάστρας, η οποία θα πρέπει να έχει πολλές τρύπες στον πάτο της. Στη συνέχεια τοποθέτησε ελαφρόπετρα ή άλλο αποστραγγιστικό υλικό και μην ξεχνάς ότι ο βασικότερος παράγοντας για τη σωστή υγεία και ανάπτυξη των φυτών είναι το κατάλληλο χώμα.

* Φύτεψε πανσέδες, κυκλάμινα, αζαλέες, χρυσάνθεμα. Όσο ο καιρός "κρατά ακόμη", οι σπόροι θα ανθίσουν σε 15-20 ημέρες και θα τους απολαύσεις όλο το χειμώνα.

* Μαζί με το λίπασμα καλό είναι να προσθέσεις και λίγο σίδηρο που θα τα βοηθήσει να τραφούν σωστά τους κρύους μήνες που πλησιάζουν.

* Θυμήσου ότι βασικό ρόλο στην επιλογή των φυτών, παίζει ο προσανατολισμός και ο καλύτερος να σε ενημερώσει σωστά είναι ο γεωπόνος.

Ο γεωπόνος ξέρει...
Ο κ. Πάρης Καλλονιάτης, γεωπόνος με ειδίκευση στην αρχιτεκτονική κήπων, δίνει ιδέες για συμπληρωματικές φυτεύσεις και συνδυασμούς φυτών:

* Το φθινόπωρο είναι μια μικρή άνοιξη. Ο καιρός που νοτίζει είναι κατάλληλος για να φυτέψεις πολλά καλλωπιστικά φυτά και να κάνεις νέες συμπληρωματικές φυτεύσεις. Πολλά φυτά, δε, αποκτούν καλύτερη όψη τώρα παρά μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όπως για παράδειγμα το γκαζόν.

* Δημιούργησε καλαίσθητους συνδυασμούς φυτών στη βεράντα με ποώδη ετήσια πολυετή, ανθοφόρους θάμνους όπως: η καπένσια με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί λουλούδι σε σχήμα χωνιού, το χειμώνανθο με άσπρα αρωματικά λουλούδια, καθώς και αναρριχώμενα όπως οι μπουκαμβίλιες, εφόσον φυσικά το επιτρέπει ο προσανατολισμός και δεν είναι εκτεθειμένες στο βοριά.

* Φτιάξε ομάδες φυτών σε τριάδες, σε χρώματα που να εναλλάσσονται, όπως σκυλάκια, δίπλα μια λεβαντίνη, που φυτρώνει πυκνή και απλωτή στο χρώμα της λεβάντας και μπροστά μια γλάστρα με πανσέ ή γεράνι.

* Φύτεψε ανθόφυτα με ανθοφορία όλο το χειμώνα, όπως κυκλάμινα, χρυσάνθεμα, πανσέδες, σκυλάκια, καθώς και χειμωνιάτικα βολβώδη (τουλίπες, νάρκισσους και φρέζες) που ανθοφορούν προς το τέλος του χειμώνα.

Δέντρα στον κήπο και στη βεράντα; Γιατί όχι!
Οι ειδικοί από τα φυτώρια Αντεμισάρη και Παπανικολάου προτείνουν:

* Τώρα μπορείς να φυτέψεις καρποφόρα, όπως ελιές, ροδακινιές, αχλαδιές, γιατί οι πρώτες βροχές τα βοηθούν να ριζώσουν και να αναπτυχθούν καλά μέχρι την άνοιξη. Αυτή την εποχή καρποφορούν επίσης και τα εσπεριδοειδή όπως οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές.

* Δημιούργησε μια φθινοπωρινή γωνιά στο μπαλκόνι, επιλέγοντας το πολύγαλα και τη λαντάνα που είναι ένας αειθαλής χαμηλός θάμνος με λευκά, κίτρινα ή μοβ ανθάκια.

* Τα αρωματικά φυτά έχουν την τιμητική τους. Φύτεψε λεβάντα, δεντρολίβανο φασκόμηλο, δυόσμο...

* Και για το λαχανόκηπο, ραδίκια, ρόκα, σέλινο, αρακά και κρεμμυδάκια.

* Μην ξεχνάς ότι θα πρέπει να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα και κοπριά, να κλαδέψεις και να ψεκάσεις τα φυλλοβόλα καρποφόρα.

Λαχανικά και στη γλάστρα
Η κ. Ρίκα Βαλίνου, από τη Γενική Φυτοτεχνική Αθηνών, αποκαλύπτει τα μυστικά της για τη φύτευση των λαχανικών, κι όχι μόνο.

* Φύτεψε σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι, που θα καρποφορήσουν από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

* Το λίπασμα που θα βάλεις στα φυτά φρόντισε να είναι κοκκώδες, ώστε την άνοιξη να ενεργοποιηθεί αμέσως.

* Μην ξεχάσεις τους βολβούς. Ζουμπούλια και τουλίπες φυτεύονται το φθινόπωρο για να ανθίσουν την άνοιξη.

* Μετακόμισε τις... γλάστρες σου. Τοποθέτησε τα ευαίσθητα φυτά σε απάγγειο μέρος και το χειμώνα κάλυψέ τα για να τα προστατεύσετε από την παγωνιά. Όσο για το πότισμα, το χειμώνα ποτίζονται με φυσικό τρόπο

Ιnfo

Φυτώρια Αντεμισάρη, Αγίου Δημητρίου 209, Άγιος Δημήτριος, www.antemisaris.gr

Φυτώρια Ιωαννίδη, Ηρακλείτου 37, Πάτημα Χαλανδρίου, www.plantimport.gr

Φυτώρια Παπανικολάου, Καλπακίου 29, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, www.papanikolaounurseries.gr

Γενική Φυτοτεχνική Αθηνών, Κορίνθου 14, Μεταμόρφωση, www.fitotech.gr

Marigold Plants, Λεωφ.Σουλίου 189, Μαραθώνας, www.marigoldplants.gr

Τριανταφυλλιές Αβράμη, Γιαννιτσά, www.avramis.gr

Ανθοπωλείο «Λιονάκης», Λεωφ. Γρ. Αυξεντίου & Χαρ. Μούσκου 1, Ιλίσια-Ζωγράφου www.anthopoleio.com

Φυτώριο «Φύση», Αγίας Παρασκευής 114, Χαλάνδρι.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ