Πώς να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου μόνη

23.05.2012
Επειδή πολλές φορές ο "καλύτερος φίλος του ανθρώπου"μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός της ήσυχης ρουτίνας του, να πώς θα αντιμετωπίσεις τις διάφορες δυσκολίες που θα συναντήσεις τον πρώτο καιρό της συμβίωσης μαζί του.

Η μέρα που θα πάρεις στα χέρια σου το όμορφο κουτάβι που πάντα ήθελες έφτασε. Ηρεμο και με χαριτωμένη φατσούλα, κουνάει την ουρά και σε κοιτάζει στα μάτια. Ξέρεις ότι πια δεν θα είσαι μόνος. Πως μαζί θα τρώτε πίτσες και σουβλάκια και θα κάθεστε στον καναπέ τις κρύες νύχτες του χειμώνα βλέποντας ταινίες. Θα πηγαίνετε βόλτες στις παραλίες το καλοκαίρι. Θα γυρνάς στο σπίτι από τη δουλειά και θα έχεις κάποιον να σε περιμένει και να σου κάνει χαρές. Θα σε φυλάει χωρίς αντάλλαγμα, γιατί για εκείνον είσαι ό,τι πολυτιμότερο. Και εσύ θα ζεις ευτυχισμένος, γιατί στο μικρό (ή μεγάλο) αυτό τετράποδο πλάσμα, εσύ θα βλέπεις τον καλύτερό σου φίλο.

Κάπου, όμως, ανάμεσα στις υπέροχες αυτές στιγμές θα ζήσεις και κάποιες άλλες, που ίσως να σου ανεβάσουν το αίμα στο κεφάλι. Σε καμία περίπτωση μη μετανιώσεις για την επιλογή σου. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ ή, πιο σωστά, ο εκπαιδευτής σκύλων Νίκος Σέρρας, ο οποίος μας έδωσε κάποιες μικρές συμβουλές για εκείνες τις στιγμές που θα συναντήσουμε τα σκούρα με τον... Μαξ.

(σ.σ.) Οι γενικές αυτές συμβουλές συνήθως πιάνουν. Αλλά κάθε σκύλος έχει ξεχωριστή συμπεριφορά, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, ενώ «πολλές φορές το πρόβλημα ξεκινάει από τον ιδιοκτήτη και κυρίως εκείνος είναι που πρέπει να εκπαιδευτεί», όπως μας εξηγεί ο ειδικός.

Δυσκολία 1: Εσύ λείπεις από το σπίτι και ο σκύλος ξεσαλώνει
Οταν φέρνεις ένα κουτάβι στο σπίτι θα πρέπει να το μάθεις να περνάει κάποιες ώρες μόνο του. Πώς θα το χειριστείς;

  • Τον πρώτο καιρό θα το αφήνεις μόνο του 15', μετά από λίγες μέρες 30'. Οσο μεγαλώνει το κουτάβι, ο χρόνος αυτός πρέπει να αυξάνεται.
  • Ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να έχει ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στο σκύλο του. Δηλαδή, όταν φεύγεις για να πάς στη δουλειά ή να βγείς έξω δεν χρειάζεται να πηγαίνεις και να χαϊδεύεις τον σκύλο, να του λες ότι «τώρα θα φύγουμε και πρέπει να

Δυσκολία 2: Οταν έρχεται κόσμος στο σπίτι ο σκύλος ανεβαίνει πάνω τους
Πόσες φορές έχεις νιώσει αμήχανα που ο σκύλος σου γραπώνεται από τα χέρια ή τα πόδια των καλεσμένων σας; Ηρθε η ώρα να σταματήσεις να νιώθεις άσχημα, γιατί αυτή η κίνηση είναι κίνηση ιεραρχίας και δεν κρύβει κανένα σεξουαλικό υποννοούμενο. Πώς θα το χειριστείτε:

  • Το να θέλει ο σκύλος να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο και να παίζει, είναι μια υγιέστατη συμπεριφορά. Δεν πρέπει να το αποθαρρύνουμε.
  • Αυτό που ίσως θα πρέπει να κάνεις είναι να λες στους καλεσμένους σου να προετοιμαστούν για την υποδοχή που θα τους κάνει ο μικρός σου φίλος.

Δυσκολία 3: Τα κάνει όλα μέσα στο σπίτι
Οταν ανακαλύπτεις... λιμνούλες κοντά στο παράθυρο ή τις γωνίες και ακαθαρσίες κάτω από το κρεβάτι, η υστερία δεν είναι λύση. Πώς, όμως, να το χειριστείς;

  • Η λύση εδώ είναι απλή: πολλές βόλτες. Τουλάχιστον 7 με 8 τη μέρα και από αρκετή ώρα. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο. Γι’ αυτό, όταν αποφασίσεις να πάρεις σκύλο, καλό είναι τον πρώτο καιρό που θα έρθει στο σπίτι να φροντίσεις να έχεις κάποια μεγάλη άδεια ώστε να είσαι μαζί του στα πρώτα του βήματα ως μέλος της οικογένειάς σου.

Δυσκολία 4: Νιώθεις ότι ο σκύλος έχει τάσεις φυγής
«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι ότι συγχέουν την υπακοή με την υποταγή. Λάθος. Για τον σκύλο δεν υπάρχει πιο άσχημη ψυχολογική κατάσταση από το να φοβάται τον άνθρωπο που τον φροντίζει», εξηγεί ο Νίκος Σέρρας. Πώς, όμως, να το χειριστείς;

  • Αν φωνάζεις ή, ακόμα χειρότερα, απλώνεις χέρι στον σκύλο σου προκειμένου αυτός να κάτσει ήσυχος και να υπακούει, το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα αναζητήσει κάπου αλλού την αγάπη. Και αυτή μπορεί να είναι σε ένα άλλο σπίτι ή ακόμα και σε κάποιον άλλο σκύλο που μπορεί να συναντήσει. Αν του φέρεσαι καλά, δύσκολα θα αποκτήσει τάσεις φυγής.

Δυσκολία 5: Στη βόλτα τού φωνάζεις «έλα» και εκείνος δεν γυρίζει
«Πολλοί κάνουμε το λάθος να λέμε "έλα" στον σκύλο, να του βάζουμε το λουρί και να γυρίζουμε σπίτι. Αρα, χωρίς να το θέλουμε, μέσα στο μυαλό του σκύλου έχουμε δημιουργήσει την εξής ταύτιση: έλα=τέλος της βόλτας», λέει ο εκπαιδευτής.

Πώς μπορείς να το χειριστείς;
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου που θα κάνετε μαζί καλό είναι να λες «έλα» στον σκύλο, να παίζεις μαζί του, να του δίνεις μια λιχουδιά και μετά πάλι να τον αφήνεις. Αυτό να γίνεται περίπου 6 με 8 φορές σε μια βόλτα.

  • Οπως τονίζει ο κ. Σέρρας, «όταν έρθει η ώρα του γυρισμού, προχωράτε αργά προς το σπίτι με αυτή τη μέθοδο (του φωνάζετε να έρθει και παίζετε μαζί του). Εκπαίδευση που για να έχει αποτέλεσμα, καλό είναι να ξεκινήσει από μικρή ηλικία».

Ευχαριστούμε τον Νίκο Σέρρα, εκπαιδευτή σκυλιών, τηλ.: 6944 576846.

Νίκη Χάγια