Ροζέ, το παρεξηγημένο

01.09.2008
Το ροζέ κρασI προσπαθεί να βγει από την αφάνεια και να κατακτήσει μία θέση στην καρδιά μας. Δοκιμάστε το.

Ο ΜΑΡΚ ΝΤΕΪΒΙΣ -από τους πρώτους σομελιέ που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα- είχε εκφράσει γλαφυρά την άποψή του για το ροζέ κρασί που το θεωρούσε κρασί μεν, συμβατικό δε. Ηταν ξεκάθαρο ότι για εκείνον το ροζέ ήταν κάτι σαν οινικός συμβιβασμός. Από μια άποψη είχε δίκιο αφού για πολλά χρόνια τα ροζέ κρασιά ήταν αδιάφορα, άγευστα και πολλές φορές οξειδωμένα, φτιαγμένα από σταφύλια δεύτερης διαλογής. Από τότε, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Σιγά σιγά, τα κρασιά αυτά τυγχάνουν της ιδιαίτερης φροντίδας των οινοπαραγωγών ενώ τα τελευταία χρόνια είδαμε στην αγορά ροζέ κρασιά μοντέρνα, φρουτώδη με ξεχωριστή προσωπικότητα. Τα αρώματα που θα συναντήσουμε συχνά σε ένα ποτήρι γεμάτο με ροζέ κρασί είναι εκείνα των φρούτων του δάσους, του κερασιού. Και μαζί τη χαρακτηριστική δροσιά και φρεσκάδα, την οξύτητα αλλά και την προσωπικότητα. Ο καλύτερος τρόπος να το πιούμε είναι κρύο, στους 8 - 10°C. Συνοδεύει λαδερά αλλά και ευωδιαστά κινέζικα πιάτα, σπαγγέτι και μεξικάνικα μπουρίτος. Ιδανικό με τηγανητά μπαρμπούνια και άσπρο κρέας στη σχάρα.

Pick of the week
Με χρώματα και αρώματα

Ανοίγοντας ένα μπουκάλι Μελιαστό του 2006 βρίσκετε ένα κρασί ξεχωριστό με έντονες αρωματικές διαστάσεις. Το συγκεκριμένο μοσχοφίλερο είναι μία από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες στην απόχρωση του ροζέ. Για τη δημιουργία του επιλέγονται και οινοποιούνται προσεκτικά σταφύλια από τον βιολογικό αμπελώνα της οικογένειας Σπυρόπουλου στην ορεινή Μαντινεία της Πελοποννήσου. Εχει τριανταφυλλένιο χρώμα και αρώματα. Στη μύτη αφήνει αρώματα γλυκού του κουταλιού φράουλας. Πιείτε το ιδανικά πριν το φαγητό σαν απεριτίφ στους 8-10ο Κελσίου. Ή κατά τη διάρκεια του γεύματος συνοδεύοντας λευκά κρέατα, σαλάτες, ζυμαρικά, τυριά και παραδοσιακές ελληνικές πίτες.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ
Το ροζέ κρασί προέρχεται από ανάμειξη λευκού και κόκκινου

Μέγα λάθος! Oχι απλώς δεν ισχύει αλλά είναι και απαγορευμένο από την οινική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Το μυστικό των ροζέ κρασιών είναι ότι φτιάχνονται μόνο από κόκκινα σταφύλια, μόνο που αντί τα στέμφυλα να κάνουν συντροφιά στον μούστο για πολλές μέρες, η συνύπαρξη τους διαρκεί μόλις λίγες ώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ