5 βήματα για τέλεια κοκτέιλ

20.07.2015
Αναρωτιέσαι γιατί τα κοκτέιλ σου δεν βγαίνουν τόσο… επαγγελματικά;

Η λεπτομέρεια κάνει το τέλειο κοκτέιλ και το διαχωρίζει από τη μετριότητα. Μείνε πιστή στα πέντε βήματα που κάθε μπαρτέντερ που σέβεται τον εαυτό του δε θα παρέλειπε ποτέ και βελτίωσε την ποιότητα και τη γεύση των κοκτέιλ σου!

Βήμα 1ο

Εμπλούτισε την κάβα σου

Ένα μόνο υλικό μπορεί να κάνει τη διαφορά γι΄αυτό πριν ξεκινήσεις την επιχείρηση κοκτέιλ σιγουρέψου πως έχεις όλα τα απαραίτητα για να το φτιάξεις. Μην παίζεις με προσθαφαιρέσεις ποτών γιατί το αποτέλεσμα μπορεί κατά τύχη να βγει εκπληκτικό, το πιθανότερο όμως είναι να καταλήξει σε καταστροφή, εκτός κι αν όντως έχεις εκπαίδευση και γνώσεις ενός mixologist!

Βήμα 2ο

Χρησιμοποίησε φρέσκα υλικά

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς φρέσκο χυμό φρούτων αντί για τυποποιημένο. Για τα λάιμ, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια χρειάζεσαι έναν απλό αποχυμωτή ενώ για κοκτέιλ σε frozen μορφή, όπως για παράδειγμα το Daquiry φράουλα, μήλο, μπανάνα κτλ ένα μπλεντεράκι κάνει δουλίτσα. Τα φρέσκα φρούτα θα δώσουν δροσιά και φρεσκάδα στο κοκτέιλ σου, γι΄αυτό μη τα υποτιμάς.

Βήμα 3ο

Η σωστή θερμοκρασία έχει σημασία

Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως είναι άσκοπο βήμα, ωστόσο, κάνει τη διαφορά. Όταν σερβίρεις ποτά που πίνονται παγωμένα, ένα ποτήρι που το έχεις βάλει για λίγα λεπτά στην κατάψυξη θα κρατήσει το ποτό παγωμένο και δροσιστικό από την πρώτη μέχρι τη τελευταία γουλιά. Η ίδια θεωρία ισχύει και για τα ζεστά ποτά. Πέρασε το ποτήρι με λίγφο ζεστό νερό πριν σερβίρεις το κοκτέιλ-φωτιά.

Βήμα 4ο

Χρησιμοποίησε τις κατάλληλες γαρνιτούρες

Δε χρειάζονται όλα τα κοκτέιλ στόλισμα με… «γαρνιτούρα», ωστόσο, ένα λουλουδάκι ή μια φλούδα από το φρούτο που περιέχει του δίνει άλλη διάσταση, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του ποτού. Σε κάποια βέβαια κοκτέιλ η γαρνιτούρα δεν είναι προαιρετική αλλά απαραίτητη αφού βοηθά στην ισορρόπηση των γεύσεων. Ένα dry Martini χωρίς την ελιά για παράδειγμα είναι λειψό, στερούμενο την απαλή γεύση άλμης που του δίνει αυτό το έξτρα υλικό.

Βήμα 5ο

Προσοχή στις δοσολογίες

Η πιστή εφαρμογή και μέτρηση των δόσεων είναι κρίσιμης σημασίας για ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα! Αρκετοί βέβαια παραλείπουν τα βήμα αυτό, είτε για τη χαρά της δημιουργίας, είτε επειδή το θεωρούν κάπως βαρετό. Ωστόσο, η δοσολογία εξασφαλίζει πως το ποτό θα γίνει όπως «ήταν γραφτό» και δε θα διατηρήσει την ισορροπία των γεύσεων. Αν πάλι επιμένεις με τους πειραματισμούς, φτιάξε ένα τέτοιο κοκτέιλ για τον εαυτό σου και μείνε πιστή στις οδηγίες όταν έχεις καλεσμένους.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα