Τι κρασί θα πιούμε;

18.07.2014
Οι συνδυασμοί κρασιού και φαγητού είναι πολλοί και υπακούουν σε κανόνες, συνήθειες, προσωπικές προτιμήσεις αλλά και εκκεντρικότητες. Υπάρχουν, όμως, μερικές βασικές αρχές που δύσκολα αμφισβητούνται:

-Ενα λευκό φρέσκο ελαφρύ κρασί θα συνοδέψει όμορφα τα μικρά ψάρια, τις μαρίδες, τους γαύρους, τα μπαρμπούνια, που συνήθως γίνονται τηγανητά.

-Λευκό κρασί με γεμάτο σώμα, ισχυρή οξύτητα και ενδεχομένως περασμένο από βαρέλι θέλουν τα ψητά στα κάρβουνα ψάρια (όπως η συναγρίδα, η τσιπούρα ή το φαγκρί).

-Ενα κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και μεσαίο σώμα θα συνοδεύσει ψάρια αρκετά ελαφρά σε γεύση, όπως η γλώσσα και το λαβράκι, ενώ ο ροφός, ο σολομός και γενικότερα όσα ψάρια έχουν σκούρο κρέας συνοδεύονται με δυνατά λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι.

-Τα οστρακοειδή, πάλι, συνδυάζονται με αφρώδη κρασιά. Οι αστακοί, οι καραβίδες και οι γαρίδες ζητούν ένα ελαφρύ λευκό νεαρό κρασί με τόνους γλυκύτητας. Αν έχουν μαγειρευτεί με σάλτσα, ενδεχομένως θα ταιριάξουν καλύτερα με ισχυρότερα κρασιά.

-Τα λευκά πουλερικά και το κουνέλι ταιριάζουν με λευκό κρασί μεσαίου σώματος, αν και τον ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή παίζει ο τρόπος με τον οποίο έχουν μαγειρευτεί.

-Ενα λευκό κρασί με γεμάτο σώμα και περασμένο από βαρέλι συνδυάζεται ωραία με το χοιρινό. Εξίσου καλά ταιριάζει όμως και ένα ελαφρύ κόκκινο ή ένα ροζέ. Το χοιρινό βρίσκεται μάλλον στην παρέα των λευκών κρεάτων, αλλά η οινική συνοδεία του μπορεί να ποικίλλει.

-Το κόκκινο κρασί είναι σχεδόν απαραίτητη επιλογή για το μοσχάρι, αλλά το πόσο ισχυρό θα είναι εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Οι επιλογές αρχίζουν από φρέσκα φρουτώδη και φτάνουν έως ισχυρά παλαιωμένα κόκκινα.

-Κόκκινο με ισχυρές τανίνες είναι το κρασί που ταιριάζει με τη λιπαρότητα του αρνιού ή του κατσικιού. Επίσης, δυνατά κόκκινα παλαιωμένα κρασιά με γεμάτο σώμα και ισχυρές τανίνες συνδυάζονται ιδανικά με την έντονη γεύση ενός κυνηγιού.

-Ανάλογα με την ένταση της γεύσης τους, τα αλλαντικά μπορούν να συνοδευτούν από ροζέ, ελαφρά έως περισσότερο ισχυρά κόκκινα κρασιά, ενώ τα επιδόρπια που δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη και έχουν αρώματα ξηρών καρπών θέλουν ένα γλυκό κρασί.

-Τα τυριά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο: Αν επιχειρούσαμε μια γενική προσέγγιση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι έντονα αλμυρές γεύσεις αναζητούν γλυκύτητα από το κρασί ώστε να ισορροπήσουν, η λιπαρότητα ταιριάζει με τις τανίνες, ενώ τα μπαχαρικά ή η μυρωδιά καπνού στο τυρί συνδυάζεται με αντίστοιχα αρώματα στο κρασί.

-Το κρασί που θα συνοδεύσει τα ζυμαρικά καθορίζεται από τη σάλτσα ή από το βασικό υλικό της συνταγής τους. Αντιθέτως, τα λαχανικά είναι γενικώς δύστροπα στην παρέα τους με το κρασί. Οταν συνοδεύονται από σάλτσες, μπορούν να ταιριάξουν με ροζέ κρασί.

Με πληροφορίες από το περιοδικό Cook Book