Το Αγιωργίτικο εκτός συνόρων

25.11.2014
Αφιέρωμα στο Αγιωργίτικο κρασί είχε η Μοντρεάλ Γκαζέτ και το προτείνει ανεπιφύλακτα. Γιατί;

Όπως εξηγείται σε σχετικό βίντεο που συνοδεύει το δημοσίευμα, η ομορφιά με τα ελληνικά σταφύλια είναι η ιστορία τους που πάει πίσω στους αιώνες. Όπως πολλές ελληνικές ποικιλίες,έτσι και το Αγιωργίτικο έχει μια μακρά ιστορία και λέγεται ότι ήταν το κρασί που έπινε ο Ηρακλής αφού σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, αν και μερικοί λένε ότι το ήπιε πριν τον άθλο για να οπλιστεί με θάρρος, όπως μας ενημερώνει ο οινοκριτικός της εφημερίδας Bill Zacharkiw.

Στη δημοσίευση εξηγείται μάλιστα και η ονομασία του κρασιού - κρασί του Αγίου Γεωργίου - και όμως σημειώνεται πιθανόττατα αναφέρεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Νεμέας.

Δίνονται επίσης επιπλέον στοιχεία για την ποικιλία - τη δεύτερη πιο δημοφιλή κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα. Έχει μια μέτρια οξύτητα και σχετικά χαμηλά ποσοστά τανίνης και ωριμάζει σε καινούργια δρύινα βαρέλια.

Και με τι ταιριάζει; Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάει τέλεια με κοκκινιστό κρέας, λευκά ψητά κρέατα όπως κοτόπουλο και χοιρινό αλλά και με μανιτάρια!

Δες το σχετικό βιντεάκι.