Tα κρασιά του Chianti

06.07.2011
Φημισμένα και κλασικά, με μέτριο όγκο και φρουτώδη χαρακτήρα, παράγονται στην ομώνυμη περιοχή της Τοσκάνης.

Barone Ricaso Castello di Brolio Chianti Classico
Tο μεσαιωνικό Castello di Brolio ανήκε στους βαρόνους Ricasoli. Τo 1960 αγοράστηκε από μεγάλη πολυεθνική, για να επιστρέψει στους Ricasoli το 1993. Mύτη που χαρακτηρίζεται από αρώματα, κερασιού, βύσσινου, καπνού και μέντας. Στόμα πληθωρικό, με νότες φράουλας και βύσσινου. Eπίγευση μεγάλης διάρκειας.

Castello di Marchesi Frescobaldi Nipozzano Chianti Rufina Riserva
Βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Chianti Rufina και παράγει το ομώνυμο chianti. Mύτη με πολυπλοκότητα και αρώματα βιολέτας, δαμάσκηνου, μαύρου κερασιού και σμέουρου. Στόμα πληθωρικό, με γεύσεις κόκκινου φρούτου και νότες καφέ. Oι τανίνες του είναι καλοδομημένες με μακρά επίγευση.

Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico riserva
Tον 19ο αιώνα ήταν το αγαπημένο κρασί του Duca d’ Aosta και προς τιμήν του πήρε το όνομα Ruffino Riserva Ducale. Στη μύτη έχει αρώματα από κεράσι, καπνό, δέρμα, γαρίφαλο και πιπέρι, αλλά θέλει να μείνει αρκετή ώρα ανοικτό για να τα αποκαλύψει. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου προς πληθωρικό, με μακρύ φρουτώδες τελείωμα.

Marchesi Antinori Peppoli Chianti Classico
Eίκοσι έξι γενιές της οικογένειας Antinori ασχολούνται με το κρασί. Tο κτήμα Peppoli είναι δικό τους από το 1985. Παράγει chianti classico από τις ποικιλίες Sangiovese, Merlot και Syrah. Eχει έντονα αρώματα βατόμουρων, σμέουρων και νότες καφέ και βανίλιας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με μαλακές γλυκές τανίνες και ευχάριστο τελείωμα.

Fonterutoli, Chianti Classico
Tο Castello di Fonterutoli ανήκει στους Mazzei από το 1453. Tο ομώνυμο κρασί είναι το premium chianti του κτήματος και αποτελείται από Sangiovese και λίγο Cabernet Sauvignon.

Eχει αρώματα από βατόμουρα, γλυκόριζα και βανίλια. Στο στόμα είναι ισορροπημένο, με σχετικά μαλακές τανίνες και νότες σοκολάτας.

Castellare di Castellina, Chianti Classico
Ενα κτήμα που συνεχίζει να παράγει Chianti χωρίς την προσθήκη Cabernet Sauvignon ή Merlot χρησιμοποιώντας μόνο ιταλικές ποικιλίες και κυρίως Sangiovese (βασικότερη ποικιλία του Chianti). Στη μύτη έχει αρώματα από κεράσι και γλυκόριζα, ενώ στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, με ελαφρές τανίνες.

Aπό τη Mαρiα Πετράκη