Με τη γλύκα του Sherry!

24.08.2011
Mε καταγωγή από την Aνδαλουσία, πίνονται ευχάριστα ως απεριτίφ ή επιδόρπιοι οίνοι.

Gonzales Byass Elegante Cream

Το Sherry Cream γίνεται με την προσθήκη γλυκού Sherry Pedro Ximenez σε Amontillado ή Oloroso Sherry. Σκουρόχρωμο, με αρώματα ψημένου καρυδιού, αποξηραμένου σύκου και σταφίδας. Στόμα γλυκό, με επαναλαμβανόμενη τη γεύση του καρυδιού και νότες καραμέλας. Επιδόρπιος οίνος που συνδυάζεται καλά με τυριά.

Hidalgo Pedro Ximenez Triana

Πρόκειται για ένα γλυκό Sherry που προέρχεται από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Pedro Ximenez. Eχει σκούρο καφέ χρώμα και αρώματα καραμέλας, σταφίδας, βανίλιας και αποξηραμένου σύκου. Στο στόμα, είναι πλούσιο και αρκετά γλυκό με πολύ μεγάλη επίγευση. Δοκιμάστε το μόνο του ή ρίξτε μερικές σταγόνες πάνω σε παγωτό καϊμάκι.

Hidalgo Manzanilla La Gitana

Η εταιρεία Hidalgo παράγει -χωρίς υπερβολή- μοναδικά Sherry. Το La Gitana (με την Tσιγγάνα στην ετικέτα του) είναι ένα Manzanilla Sherry με τυπικά αρώματα flor (καρύδι, αμύγδαλα, ελιές και νότες μήλου). Στόμα ελαφρύ και δροσερό με ευχάριστη οξύτητα. Οσο πιο φρέσκο είναι τόσο το καλύτερο!

Lustau Oloroso Pata De Gallina

Το Οloroso Sherry του Lustau είναι ένα πληθωρικό ξηρό Sherry με σκούρο χρυσό χρώμα που προέρχεται από την ποικιλία Palomino Fino. Στη μύτη, εμφανίζονται έντονα αρώματα ξύλου καρυδιάς, σύκου, καραμέλας και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι πλούσιο, λιπαρό, με γεύσεις ξηρών καρπών και ελιάς.

Tio Pepe Palomino Fino

Πολύ διαδεδομένο και εμπορικό, το Palomino Fino υφίσταται παλαίωση για τέσσερα χρόνια με τη μέθοδο Solera. Αποκτά αρώματα από το flor (τη μεμβράνη από ζύμες που δημιουργείται στην επιφάνεια του κρασιού που προορίζεται για Sherry). Μύτη με αρώματα από φρέσκο ψωμί, αμύγδαλα και ελιές. Στόμα πολύ ξηρό και ελαφρύ.

Lustau Αlmacenista Palo Cortado

Ανήκει στα σπάνια Sherry που, ενώ ξεκίνησαν για να γίνουν Fino ή Αmontillado, έχασαν το πέπλο του flor και κατέληξαν να ωριμάζουν με τη βοήθεια του αέρα σαν Oloroso. Μόνο το 1-2 % των Sherry μετατρέπεται σε Palo Cortado. Το Palo Cortado του Lustau είναι κεχριμπαρένιο, με πλούσια αρώματα και γεμάτη γεύση.

ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΑΚΗ