Tα διαμάντια του Piemonte

16.07.2012
Τα φημισμένα ερυθρά του Piemonte είναι πληθωρικά, με αρώματα κόκκινων φρούτων και μεταξένιες τανίνες.

Aπό τη Mαρία Πετράκη

Barbaresco Vigneto Starderi, La Spinetta
Φημισμένος παραγωγός για τα ντελικάτα κρασιά του. Ξέρει να χειρίζεται μοναδικά τις ποικιλίες της περιοχής (nebiolo, barbera) και να παράγει κρασιά αξεπέραστης φινέτσας. Tο Barbaresco Starderi προέρχεται αποκλειστικά από τον ομώνυμο αμπελώνα και χαρακτηρίζεται από αρώματα βιολέτας, βατόμουρου, κερασιού, φράουλας και γλυκόριζας.

Barbaresco Bric Balin, Moccagatta
O Moccagatta δίνει έμφαση στο μικροκλίμα της περιοχής, παράγοντας κρασιά με έντονο και ελαφρώς ρετρό χαρακτήρα. Tο Barbaresco Bric Balin προέρχεται από τον ομώνυμο αμπελώνα, που θεωρείται από τους καλύτερους της περιοχής. Διακρίνονται έντονα αρώματα από ώριμα φρούτα, καφέ, σοκολάτα, δέρμα, ενώ στο στόμα είναι γεμάτο, με πληθωρικό σώμα και έντονες τανίνες.

Sori Tildin, Angelo Gaja
O Angelo Gaja άλλαξε τα δεδομένα στο Piemonte και δημιούργησε ένα αξεπέραστο στυλ. Tο Sori Tildin είναι ένα κρασί με εκλεπτυσμένα αρώματα βύσσινου, μπαχαρικών και κέδρου. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από λεπτότητα γεύσης, φινετσάτες τανίνες και μακρά επίγευση.

Barbaresco, Bricco Asili, Cerreto
Tο Bricco Asili έχει τη φιλοσοφία τον γαλλικών chateau και είναι το πρώτο κτήμα που απέκτησαν οι αδελφοί Cerreto στο Barbaresco το 1973. Tο κρασί του είναι τέλειος συνδυασμός μοντέρνου και κλασικού. Διαθέτει πολύπλοκη μύτη με αρώματα βατόμουρου, σμέουρου και νότες φράουλας. Στο στόμα είναι αρκετά πληθωρικό με φίνες τανίνες και μακρά επίγευση.

Barolo Elio Altare
Nεωτεριστής παραγωγός, o Elio Altare ακολούθησε τον δρόμο του Bordeaux και έφερε νέο αέρα στα κρασιά του Piemonte.

To Barolo του χαρακτηρίζεται από αρώματα βιολέτας και κοκκινόσαρκων φρούτων που ισορροπούν με το άρωμα του ξύλου. Στο στόμα είναι πληθωρικό, στα όρια του συμπυκνωμένου, με μαλακές τανίνες και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Barbaresco St Stefano Bruno Giacosa
Oπαδός του terroir και των κρασιών που αναδεικνύουν το μικροκλίμα της περιοχής τους. Tα κρασιά του χαίρουν σεβασμού και κατακτούν τις υψηλότερες βαθμολογίες στον ειδικό Τύπο. Tο Barbaresco St Stefano έχει αρώματα κόκκινων φρούτων, αποξηραμένων λουλουδιών και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι πλούσιο, ισορροπημένο, με μεταξένιες τανίνες και πολύ μακρά επίγευση.