Τριμμενα καρότα!
Για να γίνουν τα καρότα μας πιο ευκολοχώνευτα, φροντίζουμε να τα τρίψουμε οριζόντια ή λοξά για να σπάσουν οι ίνες τους.
Λάπαθο για τα κόκαλα
Οταν φτιάχνουμε ψαρόσουπα, καλό είναι να προσθέτουμε λίγο λάπαθο μέσα στο νερό που βράζουν τα ψάρια, αφού το συγκεκριμένο αρωματικό χόρτο έχει την ιδιότητα να διαλύει τα πολύ μικρά κόκαλα του ψαριού.
Θυμάρι για τις μυρωδιές
Για να απαλύνουμε τις έντονες μυρωδιές των τυριών, βάζουμε μέσα στην τυριέρα λίγα κλωναράκια από θυμάρι.
Φασολάκια όλο νοστιμιά!
Για να χαρίσουμε μία διαφορετική γεύση στα πράσινα φασολάκια μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό που βράζουν, 1-2 κουταλιές δεντρολίβανο.
Για το σουφλέ μας
Εάν φτιάχνουμε σουφλέ και θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ, απλώς προσθέτουμε ένα ή δύο ασπράδια αβγού επιπλέον.
Για φρέσκο ψωμί
Εάν το ψωμί μας έχει ξεραθεί δεν το πετάμε, αλλά ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Το τυλίγουμε με μια υγρή πετσέτα κουζίνας, το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο και την επομένη μέρα, αφού αφαιρέσουμε την πετσέτα, το ψήνουμε στο φούρνο στους 180οC για 5 λεπτά.
Κουνουπίδι χωρίς μυρωδιά!
Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε κουνουπίδι, αλλά συγχρόνως και να αποφύγουμε και την άσχημη μυρωδιά του, μπορούμε αντί να το βράσουμε, να το ψήσουμε. Πλένουμε λοιπόν τα μπουκέτα του, τα αλατίζουμε, τα βάζουμε σε ένα αλουμινόχαρτο αλειμμένο με μαργαρίνη και στη συνέχεια τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο και το κουνουπίδι μας θα γίνει τραγανό και η κουζίνα μας δε θα μυρίζει δυσάρεστα.
Για πεντανόστιμες πατάτες
Για να δώσουμε μια πρωτότυπη γεύση στις βραστές πατάτες, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό που βράζει ένα μικρό κλαράκι δυόσμου.
Μαρμελάδα για ιδιαίτερη γεύση
Για να δώσουμε μια πιο λεπτή γεύση στο μαγειρευτό κρέας της κατσαρόλας το οποίο συνοδεύεται με καρότα, προσθέτουμε μια κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι.
Η σωστή θέση
Δεν βάζουμε τα αβγά μας ποτέ δίπλα σε αγκινάρες, λεμόνια ή μαϊντανό στο ψυγείο, γιατί έχουν την ιδιότητα να ρευστοποιούν τον κρόκο τους.
Νερό στο σκόρδο!
Για να ελαττώσουμε τη μυρωδιά του σκόρδου, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η γεύση του, μουσκεύουμε τις σκελίδες του μέσα σε κρύο νερό για περίπου 1-2 ώρες.
Πιπεριά λιγότερο καυτερή
Για να αποκτήσει η καυτερή πιπεριά μία πιο ελαφριά γεύση, μπορούμε να τη βάλουμε για περίπου 1 ώρα μέσα σε ένα μείγμα από ξίδι και αλάτι.
Για εξωτική γεύση
Εάν θέλουμε να χαρίσουμε εξωτική γεύση στο ρύζι μας, μπορούμε κατά τη διάρκεια του βρασμού του, να προσθέσουμε λίγες κουταλιές καρύδα σε τρίμματα.
Για εύκολο αλεύρωμα
Για να αλευρώσουμε ομοιόμορφα το ψάρι μας, μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε μια σακούλα φύλαξης τροφίμων με αλεύρι και στη συνέχεια να την ανακινήσουμε.
Ενας υπέροχος πουρές
Για να γίνει πιο βελούδινος ο πουρές μας, προσθέτουμε ένα ασπράδι αβγού χτυπημένο σε μαρέγκα.
Αλάτι για λεπτότερη γεύση
Εάν δε θέλουμε να έχει έντονη γεύση το κρεμμύδι στη σαλάτα μας, το κόβουμε σε ροδέλες, το βάζουμε για λίγα λεπτά σε ένα μπολ με αλάτι και στη συνέχεια το ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Μια πρωτότυπη βινεγκρέτ
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μία διαφορετική βινεγκρέτ, μπορούμε να αντικαταστήσουμε 2 κουταλιές από το λάδι με φρέσκο τυρί, τύπου γαλοτύρι.
Κόλιανδρος φουρνιστός!
Για να σπάσουν πιο εύκολα οι σπόροι του κόλιανδρου και να βγάλουν όλο τους το άρωμα, απλά τους βάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά.
Για πικάντικη γεύση
Για να δώσουμε μία πικάντικη και νόστιμη γεύση στο κοτόπουλο ή στη πάπια μας, μπορούμε να βάλουμε μέσα στην κοιλιά τους έναν αστεροειδή γλυκάνισο.
Σάλτσα με...
Κρεμμυδάκι για γεύση
Για να κάνουμε πιο γευστική μία σάλτσα που περιέχει κόκκινο κρασί, μπορούμε να τις προσθέσουμε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Μπανάνα, το αγαπημένο φρούτο των παιδιών!
Ο καρπός του τροπικού φυτού της μπανανιάς είναι η γνωστή σε όλους μας μπανάνα. Ανήκει στην οικογένεια Μουσίδων και η καταγωγή της είναι από την Ινδία, χώρα που σήμερα κατέχει τη μεγαλύτερη παραγωγή του φρούτου.
Η μπανάνα έχει μήκος 20 έως 25 εκατοστά, η φλούδα της έχει κίτρινο χρώμα και αφαιρείται πολύ εύκολα, ενώ η σάρκα της έχει άσπρο χρώμα και είναι μαλακή, αρωματική και ιδιαίτερα γευστική.
Στην αγορά κυκλοφορεί σε αρκετές ποικιλίες και διακρίνεται σε δύο κύρια είδη. Στις αμυλούχες, που είναι λιγότερο γλυκές και χρησιμοποιούνται σαν λαχανικό και στις κανονικές, που καταναλώνονται ωμές σαν φρούτο.
Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Α, C, Κ και γλυκίδια, ενώ η θερμιδική της αξία στα 100 γραμμάρια αγγίζει τις 83 θερμίδες.
Καταναλώνεται κυρίως ωμή, αλλά μπορεί να φαγωθεί και ως επιδόρπιο, τηγανιτή, ψητή και αποξηραμένη.
Καλό είναι όταν αγοράζουμε μπανάνες να τις επιλέγουμε με το τσαμπί και όχι μία- μία, γιατί μπορεί να έχουν ανοίξει.
Ακόμη, μπορούμε να αγοράζουμε και τις άγουρες μπανάνες, αφού μετά την κοπή τους ωριμάζουν και διατηρούνται για αρκετές ημέρες.