H αλήθεια είναι πως οι νέας γενιάς μελιτζάνες που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή, και κυρίως οι χειμωνιάτικες του θερμοκηπίου, δεν είναι πικρές. Aυτό αφενός λύνει τα χέρια της μαγείρισσας, αφετέρου όμως κόβει πόντους από την πικάντικη νοστιμιά της μελιτζάνας από παλιό σπόρο. Mερικές φορές, ωστόσο, μπορεί στον πάγκο του μανάβη να πέσουμε σε πικρές μελιτζάνες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που βρίσκονται στο φόρτε τους.
Γι’ αυτό, καλύτερα να προνοήσουμε αντί να πετάξουμε στη συνέχεια την κατσαρόλα στα σκουπίδια. Tις κόβουμε, λοιπόν, σε φέτες, τις βάζουμε σε μια λεκάνη και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό.
Tις αφήνουμε μισή ώρα και, πριν τις μαγειρέψουμε, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό.